Ahveniston kuntoportaat Hämeenlinna

Ahveniston kuntoportaiden aktiivinen käyttöikä piteni valaistuksen ansiosta

Hämeenlinnassa Ahveniston legendaariseen maauimalaan ja toimintapuistoon vievien puisten kuntoportaiden valaistus maalaa luonnonsuojelualueen metsämaisemaa. Puukaiteiden alapintaan asennettiin valaistus Airamin Rigel-nauhalla yhdessä alumiinisen asennusprofiilin kanssa. Laadukas led-valo on energiatehokas ja pidentää alueen ympärivuotista käyttöaikaa. Ennen kaikkea valo tekee liikkumisesta turvallista illan hämärtyessä.

Ainutlaatuisessa ympäristössä Ahveniston luonnonsuojelualueella maisemaa halkoo leveät puuportaat ulkoilualueen pysäköintialueelta kohti Ahveniston harjun huippua. Portaiden keskitasanteella on tehty monelle tarpeellinen levähdyspenkki huilaustaukoa varten. Alueella liikkuu paljon läheisten urheilukerhojen treeniryhmiä, päiväkotiryhmiä ja muita kuntoilijoita, joten portaat ovat jatkuvasti aktiivisessa käytössä. Portaiden yläpäähän on tasattu alue 30 polkupyörän pysäköintipaikaksi. 

Herkälle luonnonsuojelualueelle toteutetusta portaikosta mallinnettiin etukäteen 3D-maastomalli, jolla varmistettiin, että portaat saatiin asennettua mahdollisimman lähelle maan pintaa puiden väleihin, jotta ne istuvat ympäristöönsä. Materiaalina puu sopii hyvin metsämaisemaan ja on juoksuharjoittelussa miellyttävä.  

Valo tuo turvallisuutta

Sähköurakoinnin toteutti T Sähkö Oy toimeksiannosta. Miellyttävä valo pidentää portaiden aktiivista käyttöaikaa etenkin syksyllä ja talvella. Kuntoportaissa alaspäin suunnattu asennus antaa liikkujalle miellyttävää häikäisemätöntä, epäsuoraa valoa maaston kautta. 

”Valaistus on ajastettu syttymään ja sammumaan kytkettynä kaupungin katuvalaistusverkkoon yhdessä alueen pylväsvalaismien kanssa”, toteaa Sokrithy Bun T-Sähköltä ja lisää: ”Ahveniston portaiden lisäksi T Sähkö Oy on urakoinut vastaavanlaisen portaikkovalaistuksen Airamin Rigel II led-nauhalla myös Iittalaan ja Lammille.”

Airam toimittaa Rigel-nauhan 50 metrin keloissa tai valmiiksi määrämittaan valmistettuna sukopistotulpallisella syöttökaapelilla, jolla nauha kytketään suoraan 230 V verkkojännitteeseen. Rigel-nauha voidaan asentaa myös suoraan pintaan erillisillä kiinnikkeillä.
 

Ahveniston kuntoportaat numeroina

  • 20 teräsrunkoista konsolia
  • Yhteispituus 120 metriä
  • Nousu 30 metriä
  • Askelmia 300 
  • Airam Rigel II led-nauhaa 120 metriä
  • Airam Rigel II 20 mm asennusprofiili 120 metriä

Kuntalaisaloite johti tositoimiin

Toteutus Ahveniston kuntoportaisiin syntyi Esko Anttolan kuntalaisaloitteen perusteella. Idealle oli hyvät perustelut: harjun rinteeseen rakennettavat leveät kestopuiset kuntoportaat lisäävät alueen käyttöä ja viihtyisyyttä, mutta ennen kaikkea ne toimivat liikkujien turvallisena kulkuväylänä Ahvenistolle ja jättävät viereisen tien moottoriliikenteen käyttöön.

Portaikko otettiin virallisesti käyttöön tammikuussa 2020 kun teräsrunkoiset, sinkityt ja pulverimaalatut viimeiset metalliosat kaiteiden ja portaiden väleihin asennettiin tammikuussa 2020. Metalliosat valmisti Markku Juselius Oy, mutta projektin puuportaiden teossa ja metallirakenteiden pystytystyössä käytettiin myös vankityövoimaa ja paikallisia vapaaehtoisia eläkeläisiä aloitteen tehneen Anttolan johdolla. Kunnioitettava kulttuuriteko paikallisilta eläkeläisiltä!

Osoite: Olympiakatu 18–20, Hämeenlinna. 

Rakennuttaja: Hämeenlinnan kaupunki

Sähköurakointi: T Sähkö Oy

Valaisimet: Airam Electric Oy Ab

Hankkeen valmistuminen: tammikuu 2020

Ahveniston kuntoportaat

Ennen hankalan, kapean ja jyrkän reitin nousu ja alastulo sujuu nyt mukavasti 30 metrin nousulla, 120 metrin portailla.

Ahveniston portaat talvella

Talvikunnossapitoa 300 askelman portailla ei ole, mutta vapaaehtoisvoimat ovat kertoneet tarttuvansa lumiharjan varteen.
 

Kuntoportaissa nouseminen on ilmaista ja tehokasta liikuntaa.

Kuntoportaissa nouseminen on ilmaista ja tehokasta liikuntaa.