Keravan kissat seikkailevat Asemansillan kaiteilla

Keravalla asemansiltaa koristavat kissafiguurit seikkailevat Airam Rigel led-nauhan valossa. Kissat ovat Keravan kuvataidekoulun oppilaiden käsialaa.

Keravan kissat seikkailevat Asemansillan kaiteilla

Keravalla Asemansillassa on toteutettu vuorovaikutteista kaupunkisuunnittelua. Pääradan ylittävän silta sai persoonallisen ilmeen yhteisöllisestä projektista. Sadat teräskaiteeseen leikatut kissafiguurit ovat Keravan kuvataidekoulun oppilaiden käsialaa. Kissataide tuo Keravan Asemansillalle kokemuksellista ilmettä ja valo paljastaa kollien seikkailut peruskorjatun sillan kaiteilla myös pimeällä.

Keravalla sillan muodot piirtyvät junaradan ylle ja luovat iloa ja turvaa hämärässä liikkujille. Valaistu sillan silhuetti antaa kehykset junaradan ylle ja luo tyylikästä ja eheää kaupunkimaisemaa. Kaiteiden lisäksi sillalla on kolme erilaista valaistua kissaporttia, jotka toimivat mukavina levähdys- ja kohtauspaikkoina.

Airamin Rigel led-nauha valaisee kaidetta

Sillan kaiteiden ja levähdyspaikkojen valaistus on toteutettu Airamin Rigel led-nauhalla. Led-nauha Rigel II soveltuu ulko- ja sisäalueille, joissa tarvitaan pitkiä ja yhtenäisiä valoviivoja. Nauha asennettiin Rigel II kiinnikkeillä kaiteen rakenteeseen alumiiniprofiilin avulla antamaan häikäisemätöntä, epäsuoraa valoa. Galvanoitua terästä oleva asennusprofiili varmistaa suoran asennuksen ja nauhan pysyvyyden asennuspinnassa. Samaa tekniikkaa on käytetty myös kuntoportaiden kaiteissa, mm. Parolassa ja Kuopiossa. Sivusuunnassa taipuva led-nauha Rigel II Flex voidaan asentaa myös kaareville pinnoille valaisemaan tilaa tarvittaessa joka suuntaan. Nauha taipuu jopa 40° kulmaan. Rigel-valonauhan käyttökohteiksi soveltuvat IP65-luokan ansiosta monenlaiset rakenteet ja rakennusten ulkopinnat tai kosteat tilat, myös sisällä. 

Arjen estetiikkaa kaupunkiympäristössä

Keravan asemalla on pitkä historia. Keravan asemarakennus on valmistunut 1878 ja liikenne Helsinki-Hämeenlinna radalla alkoi jo 1862. Pääradan ylittävän Asemansillan peruskorjattiin 2018 ja myöhemmin siltaa uudistettiin vielä kissa-aiheisilla corten-teräskaiteilla sekä kissaporteilla, mikä valaistuna toi asemanseudulle monimuotoista ja kokonaisvaltaista ilmettä.

Valaistu silta on elämys, joka ruokkii aisteja ja kutsuu kaupunkilaisia liikkumaan tai levähtämään sillalla myös iltahämärissä. Keravan kaupunki toteutti projektin yhteistyössä Keravan kuvataidekoulun kanssa. Projektissa annettiin lapsille ja nuorille mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa yhteiseen ympäristöön. Idea lähti kaupunginjohtaja Kirsi Rontulta. Keravan Kaupunkitekniikan liikennesuunnittelija Jari Sillfors innostui ja hoiti käytännön työn kaupungin puolelta.

Kissapersoonilla on tarina

Kuvataidekoulun puolesta Keravan kuvataidekoulun johtava opettaja, Saara Mesterton, koordinoi suunnittelua. Teemaksi valittiin legendaariset Keravan kollit, sillalla kuljeksivat kissatyypit, jotka hämärtyvässä illassa valaistuina saavat uuden elämän. Asemansillan kaiteisiin kiinnitettyihin teräslevyihin on leikattu 20 kissahahmoa, joista jokaisella on oma tarina sekä persoona. Kissat on jaettu neljälle eri levylle, joita toistetaan kaiteessa koko sillan pituudelta. Yhteensä Asemansillan kaiteisiin on kiinnitetty 78 levyä, joten kaiteilla kävelee lähes 400 kissahahmoa.

”Meille oli tärkeää, että projektissa näkyy lasten ja nuorten oma käden jälki”, Mesterton jatkaa. ”Kissa voi olla itse kissa tai vertauskuva ihmiselle. Osa hahmoista on kissan ja ihmisen välimuotoja. Oppilaat ovat itsenäisesti tehneet hahmon ja opettajien tehtävä on ollut valita toisiinsa sopivat mielenkiintoiset hahmot kaiteita varten.”

Uudistettu Keravan Asemansilta

keravan asemasillan valaistus

keravan asemasillan valaistus

keravan asemasillan valaistus