Under den mörka årstiden har alla levande krukväxter inomhus nytta av extra ljus. När du väljer dina krukväxter, bör du först kolla om växten ska stå på en solig plats eller om ljuset på dess plats är knapphändigt. I Sverige räcker inte mängden naturligt ljus på vintern. Extra ljus behövs från oktober fram till och med februari. Är ljuset för dåligt, kan knopparna ramla av och blomningen upphöra. Att ljuset är otillräckligt visar sig bl a i gulnande blad. En växt som är i dåligt skick utsätts också lättare för skadedjur och sjukdomar.
Mer ljus på plantorna
Odling är en lockande hobby. Sommarväxter, som ska sås före mars månad, behöver ha extra ljus. Många odlingsintresserade vaknar upp ur vinterdvalan redan i januari: åter har det blivit dags att peta ner de första fröna i jorden och börja driva upp nya plantor inomhus. En del frön gror i mörker under jorden medan andra gör det i ljuset ovanpå jorden. Direkt efter att fröna har grott behöver de dock som mest ljus för sin explosiva tillväxt.
Om sommarplantorna växer sig till långa, rangliga stänglar, beror det ofta på ljusbrist. Glödlampor eller halogener lämpar sig inte som växtlampor, eftersom de producerar alltför mycket värme. Till hemmaodlaren rekommenderar vi växtlampor av lågenergi- eller led-typ, eftersom de är energisnåla och producerar väldigt lite överskottsvärme. Den största fördelen med växtlamporna är deras ljusspektrum, som anpassas optimalt efter växternas behov. Spektrumet innehåller rikligt med blåa och röda våglängder, och bara små mängder av de gula våglängder som växterna inte har någon nytta av.
Ingen överskottsvärme
När man sätter upp lampor till sina krukväxter hemma är avståndet viktigt: en vanlig lampa placerad alltför nära kan med sin värme skada växtens blad. Välj därför en energisnål led-belysning, som inte blir särskilt varm, och placera den nära så att växten kan dra största möjliga nytta av ljuset.
Airams armatur Fiora är en led-baserad växtlampa, som ger ett behagligt ljus även för det mänskliga ögat. Tack vare den långa sladden (3 m), kan du placera ljuskällan nära växten. I svenska hus sitter eluttaget ofta nära fönstret. Den långa sladden med sin eurokontakt gör att Fiora kan användas som fönsterbelysning.
Närproducerad mat från eget kök
Mat som man odlat själv smakar alltid bäst. Odlar man hemma, har man också alltid tillgång till färsk och etiskt producerad mat. De flesta av oss köper dock sina färska örter i affären.
Tillgången är inte ett problem. Problemet är att få örterna att hålla sig färska och livskraftiga i hemmiljön. I Airams led-baserade bordsarmatur Herby får tre små örtkrukor plats. Växtlampan förvandlas med en enkel tryckning på on/off-knappen till en sval ljuskälla på 4000 kelvin.