Airamin valoa ja elämisen meininkiä Naantalin asuntomessuilla

Odotetut Naantalin asuntomessut järjestetään luonnonmaan kauniissa saaristomiljöössä 15.7.–14.8.2022. Airam toimitti Talo Pukkilan yleisvalaistukseen funktionaaliset ja energiatehokkaat valaisimet. Valaisinvalinnoilla toteutettiin vaivaton ja muunneltava valaistus arjen haasteisiin.

Asuntomessut 2022 logo

Naantalin asuntomessualue

Naantalin Lounatuulessa asutaan luonnon keskellä lähellä arjen ja hyvinvoinnin palveluja, noin viiden kilometrin päässä Naantalin keskustasta. Luonnon kunnioitus sekä hyvinvointi ja onnellisuus ovat tänä vuonna Asuntomessujen kantavia teemoja. Airam on luvannut tehdä hyvästä valaistuksesta vaivatonta ihan jokaiselle. Lupaus pitää myös tässä talossa, jossa helppohoitoiset pintamateriaalit ja kestävät valaistusratkaisut on huolellisesti valittu asukkaille, jotka haluavat nauttia enemmän ja huolehtia vähemmän. 

Energiatehokkaita, muunneltavia valaistustasoja 

Puurakenteisen Atrium-mallisen Kastelli-talon yleisvalaistus on suunniteltu kokonaan Airamin valaisimilla. Valaisinvalintoihin päädyttiin yhdessä rakennuttajan ja Airamin asiantuntijoiden kesken. Asukkaat halusivat sisätilojen värilämpötilaksi 3000 kelviniä kun taas ulkotiloihin oli valmiiksi määritelty keinovalon 4000 kelvinin värilämpötila yhtenäisen harmonian takaamiseksi koko alueelle. 

Talon sisätilojen ja piha-alueiden sähköurakoinnin toteutti Junnin Sähkö Oy. Kokenut rakennuttaja Matias Ojala oli suunnitelmien kanssa liikkeellä hyvissä ajoin. Valaisimet Airamilta toimitettiin ripeästi työmaalle ja perusrakentaminen ja koko sähköurakka valmistui hyvissä ajoin jo toukokuussa.

Riittävät talon valaistustasot ja valaisinmallinnokset varmistettiin Airamin tekemillä DiaLux-laskelmilla. “Valaisinpisteitä tässä talossa, ulkotilat mukaan lukien, on yhteensä noin 90 ja useimmat valot ovat himmennettävissä. Valon puolesta lisävalaisimia tiloihin ei siis tarvita, ellei niitä haluta myöhemmin lisätä vaikkapa sisustuksellisista syistä”, kertoo talon omaan käyttöönsä rakennuttanut Ojala. 

Valoisa talo kestää elämisen meininkiä

“Alusta asti kantavana ajatuksena oli, että osan ajasta talo on kahden aikuisen koti ja osan ajasta vuoroviikoin luonamme asuvien kahden lapseni koti”, kertoo Ojala. Yksitasoinen ja kustannustehokas koti on suunniteltu kestämään elämää kodissa, jossa huoneetkin ovat muuntojoustavia. “Lasten makuuhuoneet sopivat tarvittaessa myöhemmin vaikka työhuoneiksi”, paljastaa Ojala. 

Kaikkien kolmen makuuhuoneen yleisvalaistukseen valittiin himmennettävät Compact Fix -alasvalot. Lisäherkkuna yhteen makuuhuoneista toteutettiin taulun korostusvalaistus led-nauhoilla. Vaatehuoneen kaluste valaistiin Led Strip -nauhoilla + Cio Multi -alasvaloilla.

Koti-spassa ripaus ylellisyyttä 

Kylpyhuone ja saunatila on valaistu IP65-luokitelluilla Compact Outdoor -alasvaloilla ja led-nauhalla, joka jatkuu tilan ylälinjassa saunaan asti. Kylpyhuoneessa led-nauha on antaa häikäisemätöntä valoa seinälaatan ja kattorakenteen väliin upotettuna. Peilimäisissä tummissa, marmoria muistuttavissa seinälaatoissa välkehtii kulta ja kiiltävä pinta toistaa valoa. Tunnelmaa on helppo vaihtaa, kun valaistus on suunniteltu toimivaksi eri ryhmissä, yhdessä tai erikseen, led-nauhoilla toteutetun epäsuoran valon tai kattoon upotettujen Compact Outdoor -alasvalojen kanssa. Spa-osastolle on toteutettu valmiiksi neljä erilaista valaistustilannetta, joista kaksi on himmennettäviä. Himmennys on toteutettu perinteisillä on-off- ja painonappihimmennyksillä.

 

Vaihtuva maisema vakiovieraana  

Myös olohuoneessa ja keittiössä valaistus on suunniteltu himmennettäviksi eri syttymisryhmissä. Tunnelmasta toiseen siirtyminen on siis vaivatonta. Keittiössä yleisvaloksi valittiin upotettavat Compact Fix -alasvalot ja työskentelytasojen pintoja valaisemaan Apus led-nauhat Slimline-alumiiniprofiilieihin upotettuina. 

Oleskelutiloissa suuret ikkunat tuovat luonnon osaksi arkea. Ruokailutilan katossa himmennettävät Cio Multi -alasvalot antavat tilaan tasaisen valon erittäin leveän 80 asteen avauskulman ansiosta. Päivänvalon hämärtyessä alasvalot katossa valaisevat oleskelutilat ja piha-alueen valaistus tuo jatkuvasti vuodenaikojen mukana muuttuvan maiseman ansiosta vaihtuvaa tunnelmaa. 

Näyttävää valojen ja varjojen estetiikkaa piha-alueella

Hyvin toteutettu ulkovalaistus profiloi rakennuksen identiteetin ja lisää kiinteistön arvoa. Brick Double -seinävalaisimien ylös- ja alaspäin avautuvilla valokeiloilla korostetaan näyttävästi talon julkisivun struktuuria. Brick Double valaisimien kohdalla 4000 kelvinin värilämpötila valittiin yksinkertaisesti valaisimen kytkimistä asennusvaiheessa. 

Kaakkoon avautuvalla Atrium-pihalla on mukava jatkaa ulkotilojen sesonkia vielä ilta-auringon laskiessa. Terassin ja autokatoksen kattorakenteeseen sekä atrium-sisäpihalle asennettiin himmennettävät Compact Outdoor -alasvalot räystäslaudoituksiin. Myöhemmin on suunnitelmissa toteuttaa vielä Atrium-pihalle yhtenäinen valoviiva IP65-luokitellulla Norma led-nauhalla profiiliin upotettuna. Autokatoksessa Compact Outdoor -valaisimet toimivat liiketunnistuksella ja sisäänkäynnin kulkuvalot ajastuksella ja hämäräkytkimillä.

Naantalin Lounatuulessa rakentajia on pyydetty huomioimaan alkuperäisiä maastonmuotoja ja säilyttämään puita ja muutakin kasvillisuutta mahdollisuuksien mukaan. Piha-alueella eri korkuisten Olympos-pollarivalaisimien valo jakautuu tasaisen symmetrisesti valaisimien ympärille. Selkeän ja pelkistetyn muotoilun ja antrasiitin harmaan värin ansiosta Olympos-sarja sointuu luontevasti hirsitalon kumppaniksi.

Piha-alueiden valaisinvalinnoissa oleellista eivät ehkä olekaan itse valaisimet vaan kokonaisuus – kulkuväylien turvallisuus, estetiikka ja se mitä me näemme ja koemme hyvässä valossa.

---

Kuvat: Pukkila

 

Naantalin asuntomessut Talo Pukkila olohuone

Asuntomessut Naantali Talo Pukkila keittiö

Asuntomessut Naantali Talo Pukkila kylpyhuone