Lamput pihavalaisimiin

Lamput pihavalaisimiin

Led-valonlähteillä toteutettu pihavalaistus on tehokas ja kuluttaa vain hyvin vähän energiaa verrattuna hehkulamppuaikoihin. Voit vaikuttaa merkittävästi pihapiirin valaistuksen tehoon, värilämpötilaan ja tunnelmaan pelkästään vaihtamalla lamput olemassa oleviin valaisimiin.

Jos valaisimissa on vaihdettava valonlähde, niin valinnanvaraa on runsaasti. LED-lamppu on hyvä investointi: laadukkaat ledit ovat pitkäikäisiä ja kestävät käytössä vuosia. Polttoikä pakkauksessa kertoo tästä. Monesti lampun vaihto pihavalaisimeen on työlästä, joten omaa työtä säästääkseen kannattaa ulos valita led-lamppu, jolla on pitkä elinikä.

Valon määrä lampuissa

Ennen lampun teho ilmoitettiin pelkästään watteina. Nyt valon määrä kerrotaan pakkauksessa lumeneina. Wattimäärä kertoo sähkönkulutuksesta ja lumen-arvo valon “määrästä”. Lumen on SI-järjestelmän mukainen valovirran yksikkö. Lumen-arvo mitataan integroivan pallomittarin avulla mittaamalla valon määrä, joka lankeaa metrin päästä kartion pohjalle, jonka pinta-ala on neliömetri.

Katso siis lumen-arvosta miten paljon valoa haluat lampultasi. Airam on helpottanut kuluttajan valintaa merkitsemällä pakkaukseen hehkulamppu-vastaavuudet sekä numero- että värisymboleilla: 

  • 25 W hehkulamppu > 250 lm led (oranssi)
  • 40 W hehkulamppu > 470 lm led (vihreä)
  • 60 W hehkulamppu > 806 lm led (punainen)
  • 75 W hehkulamppu > 1055 lm led (pinkki)

Valon värilämpötila

Valon värilämpötila on pitkälti makuasia. Mitä korkeampi kelvin-arvo, sitä sinisempi ja kylmempi valo on. Lämpimäksi valoksi voi sanoa 2700 – 3000 kelvinin ja 4000 K valoa kirkkaan valkoiseksi. Päivänvaloa vastaava kelvin-arvo on 6500 K.

Erikoislamput

  • Ledit kestävät ylipäätänsä hyvin kylmää, mutta Suomen oloissa, etenkin Pohjois-Suomessa, kannattaa pihavalaisimiin valita jo alun perin pakkaslamput, kirjaimellisesti hyvän sään aikaan. Pakkaslamppujen käyttölämpötila-alue on -40 ... +40°C.
  • Tubular-lamput sopivat korkeisiin ja kapeisiin valaisimiin. Se antaa tasaista valoa koko valaisinkuvulle. Värilämpötila kirkas valkoinen 4000K.
  • Radar-lampussa on sisäänrakennettu liiketunnistin ja hämäräkytkin. Kun lamppuun kytketään virta, se syttyy 4 s ajaksi. Sen jälkeen lamppu kytkeytyy päälle liikkeen vaikutuksesta, kun ympäristön valaistustaso on alle 50 luksia. Lamppu on päällä 40 sekuntia, toistuva liike jatkaa aikaa 40 sekuntia kerrallaan. Kaksi värilämpötilaa, 2700K ja 4000K.
  • Sensor-hämäräkytkinlamput on suunniteltu syttymään automaattisesti pimeän tullessa (valaistustaso alle 15 lux) ja sammumaan päivänvalon aikana.
    Day Light led antaa kirkkaan valon, jonka värilämpötila 6500 K vastaa päivänvaloa. Päivänvalolampun spektri on jatkuva ja siinä on erityisesti korostettu sinisen osuutta.