Langaton ohjaus voi olla perinteistä asennustapaa edullisempi

Langaton ohjaus voi olla perinteistä asennustapaa edullisempi

Mitä tapahtuu, kun sähkösuunnittelutoimiston ja älykodin langattomia ohjausratkaisuja tarjoavan yrityksen insinöörit lyövät päänsä yhteen? Syntyy uusi tapa toteuttaa kodin järjestelmien langaton ohjaus, jonka kustannus on jopa perinteistä asennustapaa edullisempi.

Sähkösuunnittelutoimisto SSVP FINLAND Oy:n toimitusjohtaja Kari Ojala ja älykotiratkaisuja tarjoavan Cozify Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Ruotoistenmäki vertasivat sähköasennustyön kustannuksia uudisrakennuskohteessa. Vertailussa oli mukana keskiverto omakotitalo, kerrostaloasunto ja kokonainen kerrostalo.

Asennustyö langattomilla kytkimillä kääntyy jopa edullisemmaksi riippuen talotyypistä

Vertailussa Ojala ja Ruotoistenmäki laskivat, kuinka iso kustannusero syntyy sähköasennustöiden perinteisen langallisen toteutustavan ja vähän älykkäämmän kokonaisratkaisun välillä. Vaihtoehtoinen asennustapa sisälsi langattomia kytkimiä valaistuksen ohjaukseen sekä langattomia termostaatteja lämmitysjärjestelmän ohjaukseen.

”Käytimme laskelmassa sähköurakoitsijan tarjouslaskentakirjaa ja katsoimme, mikä on asennustyön hinta johdotuksineen langattomille kytkimille uudisrakennuskohteessa. Verrattiin koko urakkahintaa. Laskelmassa huomioitiin valaisinkytkimen sekä sen ohjausparin hinta suhteutettuna siihen, paljonko pietsosähköllä toimiva langaton kytkin tänä päivänä maksaa. Laskelma paljasti, että asennustyö langattomilla kytkimillä kääntyy jopa edullisemmaksi, riippuen siitä minkälaista rakennusta tehdään,” kertoo Ojala.

Pietsosähköllä toimiva langaton kytkin ei tarvitse paristoja. Se saa tarvitsemansa sähköenergian kytkimen painalluksesta. Langaton kytkin ei tarvitse ohjauskaapelia, eli merkittävä säästö tulee juuri sitä kautta. Langaton kytkin on helppo laittaa halutulle paikalle jopa rakennusurakan loppuvaiheessa. Langattomille kytkimille annetaan nykyään viiden vuoden takuu eli saman verran kuin perinteiselle painonapille tai kytkimelle.

Kivitalot ja hirsitalot hyötyvät selvästi langattomasta ratkaisusta

Kivitaloissa ja hirsitaloissa asennustyön kustannusero osoittautui selkeästi langattoman ratkaisun hyväksi. Tämän tyyppisissä taloissa johtoreittien vedot ovat vaativampia ja hankalampia toteuttaa. Esimerkiksi hirsitalossa sähkökaapeleille tehdään poraukset etukäteen sen mukaan, miten sähkösuunnittelija on ne suunnitellut.

”Poistamme vanhoja tapoja tehdä asioita ja tuomme uusia.”

Langattomien kytkimien ansioista johtoreittien ja kaapelin määrä vähenee. Talon muita järjestelmiä ei tarvitse huomioida yhtä tarkasti, koska ei tarvitse miettiä minkä kautta kytkimelle vedetään sähköjohto. Näin voidaan säästää seinä- ja alakattorakenteissa. Lisäksi sähköasentaja viettää työmaalla vähemmän aikaa.

Kerrannaisvaikutus suunnittelu-, esivalmistus- ja asennusvaiheessa

”Kivitalo- ja hirsitalosuunnittelusta katseemme kääntyi betonielementtikerrostalojen suunnitteluun. Totesimme, että langattomat kytkimet ja langaton valaistuksen ohjaus laskee tässäkin tapauksessa suunnittelutyön kustannuksia ja ennen kaikkea elementtien valmistuskustannuksia”, selittää Ojala.

Kerrannaisvaikutus voi langattoman tekniikan myötä olla eri kohteissa hyvinkin merkittävää. Kipsilevyseinien teossa asentajan ei tarvitse tehdä langattomille kytkimille reikiä eikä sovittaa kytkimiä niihin. Pintakäsittelijän ei tarvitse peittää kytkimien reikäkohtia. Langattomien kytkimien avulla kylpyhuoneiden laatoitetut seinäpinnat säästyvät vääränkokoisilta rei’iltä ja halkeamilta.

Saneerauskohteesta älykkäämpi vähemmällä työllä

Vanhoissa kiinteistöissä putkiremontin yhteydessä usein uusitaan myös sähköjärjestelmä. Langattomat kytkimet ovatkin oivallinen keino vähentää betoniseinien roilottamisen tarvetta, jolloin uutta sähkökaapelia tarvitaan tuomaan virtaa vain valaisimille ja pistorasioihin. Ohjauskaapelia ei tarvita. Kytkimet voidaan sijoittaa järkeviin paikkoihin. Saneerauskustannus laskee ja samalla talosta voidaan tehdä myös älykkäämpi.

Cozify – kotimainen älykäs ohjausratkaisu

Langaton ohjaus, ja erityisesti valaistuksen ohjaus, herättää kiinnostusta, mutta toistaiseksi sähkösuunnittelijat ja sähköurakoitsijat suhtautuivat sen toteutukseen varovaisesti. Syynä on toisaalta teknologian sekamelska, jossa on vaikea valita juuri tietynlaiseen rakennuskohteeseen sopiva ohjausratkaisu, ja toisaalta kustannukset. Vakiintuneet ohjausratkaisut, niin langalliset kuin langattomat, lisäävät sähköurakan kustannuksia helposti jopa tuhansia euroja.

Kotimainen Cozify ratkaisee molemmat ongelmat selkeällä, turvallisella ja edullisella ohjausratkaisulla. Järjestelmän ytimessä on Cozify Hub -laite, joka yhdistää usean eri laitevalmistajan langattomat laitteet yhdeksi kokonaisuudeksi. Kaikkia laitteita voi ohjata Cozifyn helppokäyttöisellä applikaatiolla. Kuluttajille Cozifyn tuotteet ovat olleet tarjolla jo useamman vuoden ajan.

Ammattilaisille jykevämpi Cozify Pro

Ammattilaisille Cozifylla on tarjolla Cozify Pro -ratkaisu. Perinteisen sähkökeskuksen tilalle suunnitellaan ja asennetaan ”älykäs sähkökeskus”, jossa on Cozify hubi. Se mahdollistaa erilaisia tapoja ohjata kodin valaistusta, lämmitystä, ilmanvaihtoa jne.

Certified by Cozify -konsepti takaa, että mukana ovat tunnettuja ja luotettavia laitetoimittajia, joihin kuluttajat ja urakoitsijat ovat jo tottuneet. Cozify valikoi tarkasti yhteistyökumppanit ja valvoo, että järjestelmään liitetyt laitteet ovat tietoturvallisia ja kestäviä.

”Teemme yhteistyötä mm. Fortumin, Senaatin, Honkarakenteen sekä useiden muiden kiinteistö- ja rakennusalan omistajien, rakentajien ja palvelutuottajien kanssa. Asennamme älykodin ohjausyksiköitä tuhansiin asuntoihin tämän ja seuraavien vuosien aikana. Me emme puhu enää piloteista, vaan tämä on tuotantovaiheessa oleva ratkaisu,” vahvistaa Cozifyn toimitusjohtaja Ruotoistenmäki.