Ledit halogeenilamppujen tilalle

Ledit halogeenilamppujen tilalle

Lamppujen energiatehokkuusvaatimukset kiristyivät syksyllä 2018, ja muutoksen myötä yleisimmät halogeenilamput poistuivat markkinoilta EU-alueella. Vanhat varastot saa myydä vielä loppuun, mutta vähittäismyyjien varastotkin alkavat pikkuhiljaa loppumaan. Lähes kaikkiin valaisimiin löytyy korvaava pitkäikäinen ja energiapihi led-lamppu. Airamin nykyaikaiset led-lamput näyttävät pitkälti vanhoilta halogeenilampuilta ja sopivat erinomaisesti niiden tilalle.

Korvaava led-lamppu

Halogeenilamppuja on käytetty kodeissa viime vuosina lähinnä kohdevalaisimissa, kristallikruunuissa ja himmennettävissä valaisimissa. Kaikkiin näihin käyttökohteisiin löytyy korvaava tehokas, taloudellinen ja himmennettävä led-lamppu (varmista himmentimen yhteensopivuus). Esim. yleistä GU10-kantaista kohdelamppua vastaavia malleja löytyy useita vaihtoehtoja. Ne sopivat suoraan valonlähteeksi vanhoihin kattoon asennettuihin halogeenivalaisimiin. Sama pätee 12 V GU5,3-kantaisiin kohdelamppuihin. Ajankohtaisen led-valikoiman löydät Airam lamput 2019 esiteestä.

Pikaopas lamppuostoksille

Airamin lamppupakkaus kertoo kaiken oleellisen. Kun ostat led-lamppuja, niin kiinnitä huomiota muutamaan seikkaan:

  • Tarvitsetko himmennettävän lampun?
  • Paljonko valoa haluat? Katso lumen-arvo.
  • Mikä on lampun värilämpötila? Mitä pienempi lukema sitä lämpimämpi valo. 2700 ja 3000 K ovat kotikäytössä tavallisimpia lämpimän valon lamppuja.
  • Kohdevalaistuksessa katso myös lampun avauskulma, esim. 36D = 36°. Suurempi luku antaa laajemman valonjaon ja pienempi kohdistaa valon kapealle alalle.

Mitkä halogeeni- ja hehkulamput jäivät mallistoon

Valtaosa ympärisäteilevien halogeenilamppujen maahantuonnista Euroopan markkinoille ei ole enää sallittua. Jotkut lamput jäivät vielä markkinoille, koska EU:n asetus ei koske erikoistarkoituksiin käytettäviä tuotteita, kuten uunilamppuja, sillä niitä ei voida korvata asianmukaisesti. Lisäksi asetus ei koske myöskään R7s-lineaarisia polttimoita sekä G9-, G4- ja GY6,35-kantaisia polttimoja.

Lampun vaihtoon halogeenista lediin ei tarvita poppakonsteja: irrota perinteinen hehku- tai halogeenilamppu ja asenna tilalle uusi led-lamppu. Lamppuja vaihtamalla on helppo tuoda vaihtelua vanhoihinkin valaisimiin ja luoda kotiin uudenlaista tunnelmaa.