Vad gör Airam till Airam?

År 2021 är ett särskilt viktigt år för Airam, eftersom företaget fyller 100 år i december. Det har hänt mycket under dessa hundra år, företaget har utvecklats från att reparera ljuskällor till ett av de ledande belysningsföretagen i Norden. Det ska vi vara stolta över. Men hur har vi kommit så här långt?

För Airam har definitionen av bra belysning alltid varit att den måste göra det dagliga livet bättre. Som ett Nordiskt företag har vi delat nordbornas vardag, önskningar, sorger och glädjeämnen. Därför har vi alltid – och kommer att fortsätta att – tillhandahålla rätt belysningslösningar för rätt plats och situation. Äkta, prisvärt och lättanvänt ljus som visar den sanna vardagen i alla sina nyanser.

Tillsammans för ljuset

Tillsammans för ljuset

För Airam har det alltid varit viktigt att finnas nära kunderna och känna till nordbornas vardag och arbete. Tillsammans har vi lärt oss och det är tillsammans vi skapar nya lysande lösningar.

Sedan 1960-talet har vi tillhandahållit rådgivning och utbildning samt gett ut böcker och guider för att våra kunder ska få bästa möjliga ljus.

Förmåga och vilja att ge service, se kundernas liv och utmaningar i ett gemensamt ljus. Det gör Airam till en genuin, nordisk belysningsleverantör.

Hela folkets ljus

Generationer av ljus

Inte mindre än fyra generationer har fötts och vuxit upp i skenet från Airams ljuskällor. Vi har vuxit och blivit en del av nordbornas liv och därför är Airam ett familjeföretag som upplevs både bekant och lättillgängligt. Vi delar gärna med oss av vår kunskap och vårt ledord är att tillsammans är vi starkare.

Och varifrån kommer då namnet Airam? Är det namnet på grundarens hustru, läst baklänges? Eller kommer det från att det en gång i tiden fanns flera varumärken med namn som slutade på -ram på marknaden och någon utbrast ”Ai, ram ...”? Detta är och förblir nog en väl bevarad hemlighet, men i vilket fall som helst är Airam en del av den nordiska belysningsindustrins framgångssaga och ett av de äldsta belysningsföretagen i Europa.

Inhemsk klassiker, WIR-lampa

Lysande klassiker

År 1959 skapade Tapio Wirkkala och Airam en klassisk ljuskälla som fortfarande lyser.

WIR-lampan förenade tidlös design med opalglasets förmåga att sprida ett högklassigt ljus. Ljuskällan kombinerad med en enkel lampsladd var fräsch och radikal och belönades med första pris på Milanotriennalen.

WIR-lampan är alltjämt en ikonisk ljuskälla. Än i dag betonar Airam subtil estetisk design och högklassigt ljus.