Airam historia

Airam har ett starkt förflutet som familjeföretag i Finland och har varit erkänt för sin expertis inom belysning sedan 1921. Idag erbjuder Airam ett omfattande sortiment av lampor och belysningsarmaturer till försäljning för både hemmabruk och professionella ändamål.

lampunpuhallusta_Airamin-tehtaalla

Under ljusårens lopp

1920-talet startade den egna produktionen av elektriska 120 V lampor i Finland. År 1926 fick företaget namnet Airam. Det finns olika teorier om namnets upphov: Osram, Tungsram – ram-ändelsen som beteckning på råvaran Wolfram – eller var det kvinnonamnet Maria baklänges?

Glasfabriken placerades i Helsingforsstadsdelen Rödbergen år 1933. Förutom att blåsa lampor började man senare även att blåsa bl a innerflaskor till termosar. Neonljusenheten grundades 1936. Ett samarbete med arkitekter och reklammakare resulterade i att ljusreklam kom att börja färglägga stadsbilden på ett helt nytt sätt, särskilt kring huvudstaden.

Under krigsåren lagades gamla lampor i brist på material och ljusreklamen släcktes. Den röda termosflaskan gjordes i en svart version åt sjukvårdstrupperna. Från och med 1948 tilläts återigen ljusreklamen lysa upp Helsingfors gatubild efter energibristen under kriget.

Den, av Airam, konstruerade stora resultattavlan väckte uppmärksamhet internationellt i samband med de olympiska spelen i Helsingfors år 1952. En representant från Airam skötte tavlan med hjälp av reläer på dess baksida. Samma teknik användes senare framgångsrikt med datorunderstöd, bl a under Europamästerskapen i friidrott 1971 och de olympiska spelen i Moskva 1980.

50-talet föddes de naturljushärmande lysrörslamporna och De Luxe-dagsljuslamporna på Airams egna glasfabrik. Produktutvecklingen skapade innovationer såsom t ex lamporna Neonlux och Neondymlite, kända för sitt behagliga ljus.

Ljuset inspirerar

År 1960 vann WIR-lampan, designad av Tapio Wirkkala, pris på Triennalen i Milano.

Produktionen av elektriska lampor var långt automatiserad redan på 60-talet. Airams lampfabrik inspirerade även konstnärer. I YLE:s serie ”Levande arkiv” ingick Fredrick Hackmanns film Ljuset, med filmmusik av kompositören Henrik Otto Donner. Med hjälp av sinnebilder och modern jazz berättar filmen om tillverkningen av glödlampor vid Airams lampfabrik i Helsingfors.

1970-talet påbörjades tillverkningen av högtrycksnatriumlampor och lysrörslampor i stadsdelen Skomakarböle i Helsingfors.
Omfattande konsumentupplysning och kundutbildning pågick kontinuerligt genom årtiondena i form av böcker, föreställningar och filmproduktion. De egna utställnings- och utbildningslokalerna färdigställdes på 80-talet.

Under 90-talet utökades sortimentet med trädgårdsbelysning, strålkastare och dekorljus. På 2000-talet kom de första led- och solar-produkterna ut på marknaden.

På Habitare-mässan år 2015 presenterar Airam prototyper för nya OLED-armaturer, som tagits fram tillsammans med Aalto-universitetets konstinriktning. 2020 på Jyväskylä Electric-mässan introducerade Airam trådlösa belysningskontrolllösningar för offentliga lokaler och hem som en del av ett smart hem.

Röd termos-klassiker sedan 1934

Röd termos-klassiker sedan 1934

I år, 2021, när Airam fyller 100 år, är det med jubileum vi firar med nya varianter och nyproduktion av den klassiska termosflaskan. Kaffekulturen är en del av den nordiska gästfriheten till vardag och fest, och den röda termosen på kaffebordet är mångas favorit än idag. Nu under dessa undantagstider i pandemin har detta bruksföremål fått ett nytt värde och används åter av gemene man på såväl hemmakontor, jakt, utflykter och vid andra aktiviteter.

Läs en historia artikel.
Från renoverade glödlampor till moderna LED-lampor

Från renoverade glödlampor till moderna LED-lampor

Airam har sedan 1921 arbetat med att tillgodose Nordbornas önskemål om bra ljuskällor som är hållbara, ger ett kvalitativt bra ljus med rätt ljusflöde, färgtemperatur och färgåtergivning. På 1920-talet lystes hem och kontor upp av glödlampor med varmtonade färger. I dag lyser moderna LED-lampor överallt och kunder kan välja mellan en mängd varianter av former, färger, toner, effekter, likväl som smarta ljuskällor som kan styras via app.

Ljuskällor och armaturer skapar trygghet och stämning, lyser upp färger och gör livet bekvämare på alla sätt. Under de senaste hundra åren har ljuskällan genomgått en stor förändring, men dess syfte är fortfarande detsamma – att ge ljus, stämning och energi i människornas vardag.

Läs artikeln Airam 100 år
Airam-lampputehdas, SA-kuva

Elektriska glödlampan började med renovering av begagnade glödlampor 1921 i Helsingfors. SA-bild.

Airam hehkulamppu

Tillverkningen av Airam-glödlampor började 1926.

 Airam light board i Helsingfors 1952

 Airam light board i Helsingfors Olympiastadion 1952.

airam-termos LA

Airam termos, Los Angeles 1960

Airam-batterier 60-talet

Airam-batterier 60-talet

Elbutik i Helsingfors, 60-talet.

Elbutik i Helsingfors, 60-talet.