Senast nu är det dags att byta halogenlamporna till LED-lampor

Senast nu är det dags att byta halogenlamporna till LED-lampor

Kraven på energieffektiviteten hos ljuskällor hårdnade hösten 2018, och i och med denna ändring började de vanligaste halogenlamporna att försvinna från marknaden inom EU. Butiker får sälja slut på de lampor som fortfarande finns i lager, men idag finns det hållbara och energisnåla LED-lampor som ersätter halogenlamporna. Airams moderna LED-lampor ser i stort sett ut som traditionella halogenlampor och passar utmärkt istället för dessa.

Kraven på energieffektiviteten hos ljuskällor hårdnade hösten 2018, och i och med denna ändring försvinner de vanligaste halogenlamporna från marknaden i EU-området. Gamla lager får säljas slut, men även detaljhandlarnas lager börjar så småningom sina. Men ingen panik: det lönar sig inte att hamstra, eftersom det till nästan alla armaturer finns hållbara och energisnåla LED-lampor som kan ersätta halogenlamporna. Airams moderna LED-lampor ser i stort sett ut som traditionella halogenlampor och passar utmärkt istället för dessa.

Ersättande LED-lampa

Halogenlampor har under de senaste åren använts främst i spotlampor, kristallkronor och dimbara armaturer i hemmen. För alla dessa ändamål finns en ersättande effektiv, ekonomisk och dimbar LED-lampa (kontrollera att dimmern är kompatibel). Det finns exempelvis flera modeller som motsvarar den vanliga spotlampan med GU10-sockel. De lämpar sig direkt för användning som ljuskälla i gamla halogenarmaturer som är monterade i taket. Samma gäller för spotlampor med 12 V GU5,3-sockel.

Snabbguide för köp av lampor

På Airams lampförpackningar står allt du behöver veta. Det finns några saker du ska tänka på när du köper LED-lampor:

  • Behöver du en dimbar lampa?
  • Hur mycket ljus vill du ha? Se lumenvärdet.
  • Vilken är lampans färgtemperatur? Ju mindre värde, desto varmare ljus. 2700 och 3000 K är de vanligaste färgtemperaturerna hos varmvita lampor för hemmabruk.
  • När det gäller spotlampor ska du även kontrollera lampans öppningsvinkel, till exempel 36D = 36°. Ett större värde ger en bredare ljusfördelning och ett mindre värde riktar ljuset mot en smalare yta.

Vilka halogen- och glödlampor stannar i sortimentet?

Den största delen av importen av rundstrålande halogenlampor till den europeiska marknaden är inte längre tillåten. En del lampor stannar ännu kvar på marknaden, eftersom EU:s förordning inte gäller produkter som används för specialändamål, såsom ugnslampor. Detta eftersom de inte kan ersättas på lämpligt sätt. Dessutom gäller förordningen inte heller linjära brännare av R7s-typ samt brännare med G9-, G4- och GY6,35-sockel.

Det behövs inga trollkonster för att byta en halogenlampa till LED: ta loss den traditionella glöd- eller halogenlampan och montera en ny LED-lampa istället.

Ett komplett sortiment av ljuskällor för bostäder och offentlig miljö! Led-allmänlampor, led-inredningslampor, led-speciallampor, led-tubes, halogenlampor, lysrör, plug-in, metallhalogenlampor.