Från renoverade glödlampor till moderna LED-lampor

lampun tarina

Airam har sedan 1921 arbetat med att tillgodose Nordbornas önskemål om bra ljuskällor som är hållbara, ger ett kvalitativt bra ljus med rätt ljusflöde, färgtemperatur och färgåtergivning. På 1920-talet lystes hem och kontor upp av glödlampor med varmtonade färger. I dag lyser moderna LED-lampor överallt och kunder kan välja mellan en mängd varianter av former, färger, toner, effekter, likväl som smarta ljuskällor som kan styras via app.

Ljuskällor och armaturer skapar trygghet och stämning, lyser upp färger och gör livet bekvämare på alla sätt. Under de senaste hundra åren har ljuskällan genomgått en stor förändring, men dess syfte är fortfarande detsamma – att ge ljus, stämning och energi i människornas vardag. 

Vad har hänt med ljuskällan under 100 år?

Historien om Airam och den finländska elektriska glödlampan började med renovering av begagnade glödlampor 1921. Händiga fingrar, skarpa ögon och färdigheter i glasblåsning var nödvändiga när den gamla ljuskällans trasiga glödtråd byttes ut mot en hel glödtråd i den gamla gårdsbyggnaden vid Nylandsgatan i Helsingfors. Glödlampor som fått ett nytt liv gav i hem, kontor och fabriker ett tryggt och praktiskt elljus. Eftersom det vid den tiden rådde skriande brist på material fick man köpa en ny ljuskälla endast om man i utbyte lämnade tillbaka den gamla. 

Utöver att lära sig att renovera ljuskällor lärde man sig vid Airam den vakuumteknik som behövs för att tillverka lampor samt kunskap i att hantera glas och metall. De första egenproducerade finska glödlamporna tillverkades 1925. I början var tillverkningen i stor utsträckning ett rent hantverk som krävde stor fingerfärdighet och precision.

Massproduktionen av glödlampor inleddes när Airam 1933 grundade en egen glasfabrik vid Rödbergen i Helsingfors. Där började man också tillverka den för många bekanta röda termosflaskan. Detta när man märkte att vakuumteknik också kan utnyttjas för att hålla drycker kalla eller varma under lång tid. Många andra idéer förverkligades också och kom att bli produkter som gjorde Airams varumärke vida känt. En udda produkt som såldes i många år vart vinterdubb.  Volfram som användes i glödlampor visade sig vara en utmärkt hårdmetall för vinterdäcksdubbar och den framgångsrika tillverkningen av dem inleddes i slutet av 1950-talet.

Invigningen av Airams andra nya glödlampfabrik firades i Parkstad 1979. Samma år firades 100-årsjubileet av att Edison uppfunnit sin första fungerade glödlampan. 


Dagsljus i lyxklass

Glödlampan var länge den enda elektriska ljuskällan. Under årtiondena började man vid sidan glödlampan utveckla ljuskällor som gav mer ljus och brann i många tusen timmar. Airam började tillverka lysrör i sin fabrik 1950. Historien berättar att det var ett verkligt konststycke att tillverka de första testlamporna, eftersom det flera meter långa glasröret tillverkades som ett hantverk och munblåstes manuellt. Airam skapade sina egna recept för fluorescerande ämnen i lysrör och kompaktljuskällor med vilka man kunde skräddarsy ljusets färg. Airam utvecklade veterligen också, som första i världen, ett lysrör i den så kallade ”De Luxe-serien”, vars ljusnyanser efterliknade dagsljus.

Lysrörslamporna medförde en stor förändring i användningen av ljus, eftersom de producerade flerfaldigt mer ljus än glödlamporna. Tack vare lysrörslamporna kunde ljusnivåerna på arbetsplatserna och fabrikerna höjas, vilket ledde till att arbetet löpte smidigare och tryggare än tidigare samt att större ytor kunde belysas på ett kostnadseffektivt sätt.

Former och klara färger

Den WIR-lampa som konstnären Tapio Wirkkala formgav för Airam 1959 blev en internationell designframgång. Den stilrena glödlampan av opalglas, till vilket en svart lampsladd anslutits, var redan i sig ett vackert bruksföremål. Ett år senare fick man beundra kristallampan, som fått sin inspiration av smältande is och rinnande vatten i den nordliga naturen. I de numera klassiska WIR-ljuskällorna som fortfarande är mycket populära, lyser idag modern och energibesparande LED-teknik.

Glödlampan, som vid tidpunkten närmade sig nästan hundra års ålder, fick en ”systerljuskälla” 1967 när Airams Neolux-lampa lanserades. När ljuskällans glaskupa tonades med neodymiumoxid fick den färgerna i hemmet att framträda mycket mer klart. Lamporna gav också butiker och restauranger ett nytt fräscht utseende och produkterna som såldes framträdde i sina rätta färger. Lampans glas uppfanns av Olavi Erämetsä, professor vid Tekniska högskolan i Helsingfors, när han av misstag till frukosten tog på sig sina glasögon som behandlats med neodymiumoxid. När han tittade genom dem lyste tomaten vid frukostbordet klart röd, salladerna var klart gröna och pålägget såg mer aptitligt ut. Produktutvecklingen med den nya upptäckten påbörjades omgående, vilket resulterade i att en hundraprocentigt inhemsk och unik produkt skapades under AIRAM’s varumärke. 

Airam har alltid lyhört lyssnat på sina kunders behov. Till den amerikanska marknaden exporterades en gång i tiden glödlampor som höll upp till 16 000 timmar. Även om den ökade livslängden innebar minskat ljusutbyte var dessa specialglödlampor lämpliga för platser där lampbyten var extra besvärliga. Även Londons tunnelbanesystem har under årtionden använt sig av specialljuskällor med unika egenskaper, tillverkade exklusivt av oss på AIRAM.

Sol på morgonen – Airam på kvällen

Airam har alltid varit en pionjär när det gäller producera ljus och behärska teknik för ljuskällor. Under årens lopp har våra fabriker tillverkat neonljus som böjer sig i reklamskyltar, natriumlampor för gatubelysning, kvicksilverlampor för parker och fabrikshallar samt metallhalogen med utmärkta färgnyanser i sitt ljus. 

Av lysrören tog man modell för kompaktlysrörens ljusproduktion och tillverkning av dem. Kompaktlysrör blev också kända som energisparlampor och när de ersatte glödlampor gav de stora besparingar i hemmets elräkningar. Än idag råder det stor efterfrågan på flera av dessa produkter.


Nu har vi LED-lampor

I början av 2000-talet började LED-ljuskällor göra sin frammarsch och de fortsätter ännu sin segerrika färd. I dag har LED-ljuskällan ersatt andra typer av ljuskällor tack vare sina överlägsna egenskaper. Dess ljusstyrka och livslängd är i en klass för sig. Endast fantasin sätter gränser för färgtonen i LED-ljuskälla – den kan vara vit eller glänsa i alla regnbågens färger. LED-ljuskällornas popularitet återspeglas också i priserna: när priset på en LED-ljuskälla i början var kring 35 euro kostar den idag mindre än tre euro. 

Idag lyser LED-ljuskällor upp våra hem, skolor, kontor, fabriker, gator och butiker – överallt där det finns människor och liv. Airam har ett av Nordens bredaste urval av LED-ljuskällor för både hem och proffs inom elbranschen. 

Det är lätt att i butiken välja en LED-ljuskälla med rätt effekt, eftersom det på Airams lampförpackningar anges både ljusflödet i lumen och glödlampans motsvarighet i watt. Tydligt och med bilder. Butikshyllor och hyllkartor som utvecklats tillsammans med butikerna underlättar också vid köpet av ljuskälla. Ljuskällor i multipack påskyndar elektrikerns och vaktmästarens arbete med att byta ljuskällor och ger inte upphov till onödigt avfall. Gällande förpackningarna har vi gått över till helt plastfria kartonger och miljövänliga alternativ. Vi är också medlemmar av nationella återvinningssystem såsom pappers- och tidningsinsamlingen (FTI) samt ELRETUR, där vi betalar för återvinning av de produkter och förpackningar vi sätter på marknaden.

Produkterna utvecklas kontinuerligt tillsammans med kunderna för att skapa ett bättre ljus och än högre kvalitet. Ett exempel är fryslampan som inte slocknar även om temperaturmätaren sjunker till -40 grader. Och för dem som gillar starkt ljus har det skapats en LED-ljuskälla som motsvarar en 150 watts glödlampa med upp till 2 400 lumen. Idag tillhandahålls även smarta ljuskällor som återfinns under varumäket Airam Smart Home. Här kan man skapa scenarios, sätta timers, justera ljusnivå och färgtemperatur via sin app i telefonen. Allt enkelt och lättinstallerat och styrs via hemmets WIFI.

LED-ljuskällor lämpar sig för många syften. Växter trivs i ljuset av en växtljuskälla som har anpassats speciellt med blåa och röda toner i spektrumet. Fryslampan klarar ledigt sträng köld och bastulampan mycket höga temperaturer. I stället för ett lysrör kan man välja ett LED-rör och filamentljuskällor som med sina harmoniska former i glas är en glädje för alla inredare. Dekorativa ljuskällor skapar bling bling i vardagen, gårdsljuskällor förtränger mörkret och en serie LED-ljuskällor fulländar julgranen och trädgården under hela årets årstider. 

Airam har alltid varit en partner som känner till människors vardag och som för varje ljusbehov söker och hittar en lämplig och kostnadseffektiv lösning. Detta med hundra års erfarenhet och en ödmjuk inställning till att alltid hjälpa våra kunder. I ljuset av detta ser optimistiskt på framtiden! 

lampunpuhallusta airam-lampputehdaskuva

airam-lampputehdaskuva

airam-lampputehdaskuva

Airam-hehkulamput

Airam-lampputehdas Helsinki

lamppukauppoja messuilla