Röd termos-klassiker sedan 1934

Är du bekant med Airams klassiska röda termos? Inte! - Airams termosar har varit en del av standardutrustningen i finska hem sedan 1934 och är idag att anse som en klassiker. I år, 2021, när Airam fyller 100 år, är det med jubileum vi firar med nya varianter och nyproduktion av den klassiska termosflaskan. Kaffekulturen är en del av den nordiska gästfriheten till vardag och fest, och den röda termosen på kaffebordet är mångas favorit än idag. Nu under dessa undantagstider i pandemin har detta bruksföremål fått ett nytt värde och används åter av gemene man på såväl hemmakontor, jakt, utflykter och vid andra aktiviteter.

Airam-termosens födelse

Airam-termosens födelse

Berättelsen om termosen börjar med den skotska uppfinnaren Sir James Dewar. 1892 upptäckte han att om man avlägsnar det mesta av luften från utrymmet mellan två inkapslade glasflaskor, minskar flaskans värmeledning kraftigt. På Airams fabrik i Helsingfors kom man på att sätta in de två glasflaskorna i ett skyddande plåthölje - och så var Airams egna termosflaska född. Redan 1934 hade Airam en egen glasfabrik i Helsingfors för blåsning av ljuskällor och den var också lämplig för tillverkning av glasflaskan inuti termosen.

Airam lovade sina kunder att om man hällde kokande vätska i termosen så skulle den hålla en temperatur på över 50 °C i minst 24 timmar – ett löfte som står sig än i dag. Varmhållningen i den röda termosen bygger fortfarande på samma teknik. Ett vakuum som skapats mellan två glasflaskor fungerar som isolering och håller vätskan varm eller kall under lång tid.

Röd färg och välbekant design

”- Vi hör fortfarande ifrån kunder som berättar att de ännu använder de gamla termosarna från 30-, 40 och 50-talet. I nya termosar är det yttre höljet av plåt som i den ursprungliga termosen, men den gamla riktiga korken i locket har ersatts av plast på grund av att den har bättre lufttäthet”, säger Kari Niemenmaa, Produktchef på Airam.

”- Termosarna har under årtiondenas lopp tillverkats i många olika varianter för både drycker och mat. På 80-talet byttes den Finska lejonhuvudsymbolen på flaskan ut mot fyra a:n. De symboliserar de fyra branscher där Airam på den tiden var verksamt. Bara under krigsåren, då flaskan tillverkades för medicinskt bruk, var flaskan svart och hade ett rött kors,” säger Niemenmaa.

Den svarta flaskan gjordes i en uppskattad jubileumsversion till det oberoende Finlands hundraårsfirande år 2017. Med svart design på plåthöljet och äkta kork ville man hedra självständighetens historia och samtliga termosar såldes slut inom loppet av ett par veckor.

Vardagliga hjälteberättelser

Termosen är ett praktiskt hjälpmedel för förvaring av vätska och mat, både när man är hemma eller på resa. Ibland har termosen haft hedersplatsen på festbordet vid evenemang med stora känslor och hjärtlig stämning. Våra kunder har berättat hur de som barn noga iakttog hur termosflaskan diskades omsorgsfullt på kvällen i avvaktan på nästa arbetsdag för pappa eller mamma. Termosen var en gång i tiden ett viktigt familjeföremål, som familjens minsta inte ens fick röra vid.

En termos har hört till camparens och friluftsmänniskans standardutrustning. Airams termosprodukter är tillbehör i vardagen, både i vinterkyla och sommarhetta. Vi nordbor har alltid hittat en anledning att vistas i skogen och på sjön: skaffa ved, plocka bär och svampar, fiska,

fotografera eller kanske gå på geo-tracking. Skogen är en helig plats där nordbor kan få lugn och ro och koppla av. Och vad passar då bättre än att ha med sig lite favoritdryck och mat i termos?

Kallt i kyla och varmt i hetta

I dag dricks kaffe var som helst och när som helst. Man kanske inte alltid sätter sig ned som man gjorde förr och tar en kopp för att koppla av eller bara umgås. Med dagens stress och take away-kultur har istället termosmuggen blivit en standardutrustning för många människor i gatubilden, på arbetet, vid bilåkning, i vid skolbänken. Pandemin gav ett nytt perspektiv åt termosen som en vardagens räddare. Det är tryggt med en personlig termosmugg på kontoret, när man arbetar hemma på distans och framför allt på gemensamma arbetsplatser. Att ta med sig varm matsäck i en mat-termos istället för att gå på restaurang är ett alternativ för att minska säkerhetsrisken på semestern. Traditionerna har överförts till efterföljande generationer, från far till son, från mor till dotter, från mästare till gesäll.

Rosa betyder direkt stöd till cancerforskningen

Airam har länge varit engagerat i stödet för bröstcancerforskning och genom Rosa Bandet stöder vi cancerpatienter och deras släktingar. Den rosa färgen på termosprodukterna påminner om att den som köper produkten samtidigt skänker en euro via Airams insamlingspott till forskningsarbetet genom Airam och Cancerstiftelsen. Airams Rosa bandet-sortiment omfattar en termoskanna, två dryckesflaskor, en termosmugg och en ståltermos. (Marknadsförs förnärvarande bara i Finland.)

Olympiaguld från Tokyo

Vår kära termos har till och med fått komma ut i världen lite grann! Så här rapporterades om termosen vid OS i Tokyo 1964. "Airam skickade i lämplig tid före stavhoppstävlingen rejäl finsk köttbuljong i standardtermosar till Finska stavhoppare i Tokyo. Leveransen gjordes i samarbete med SAS. Trots den dygnslånga resan var buljongen varm när den kom fram.”

Stavhopparna fick inga medaljer den gången, men spjutkastaren Pauli Nevala vann istället guld med sitt fjärde kast på 82,66 meter. Kanske fick Nevala extra styrka av den varma köttbuljongen? Huruvida Svenska idrottar och medaljörer fick ta del av buljongen är en väl bevarad hemlighet!

Världens coolaste termos

2010 listade den brittiska trendtidningen Gentlemen's Quarterly (GQ) Airams röda termos som den fjärde coolaste saken i världen. Alltså av alla saker i världen. Att hamna på listan över det nya decenniets varor var ovanligt även på grund av att det på den tiden tillverkades bara 35 000 termosar om året, och än idag är det bara ett fåtal som exporteras till andra länder. Kanske dags för dig att införskaffa en modern cool klassiker i rött?

Airam-termos reklambild 1969

Airams 1-liters termoskanna är perfekt för förvaring av glass, iskuber eller kanske andra matvaror på bil- eller båtturer – överallt där det inte finns kylskåp i närheten. Och, Airam-termosar håller alla drycker kalla i den värsta hetta. (annons ca 1970).

Airamin termospulloissa oleva kahvi on lähdössä Los Angelesista takaisin Helsinkiin v. 1964

Om Airams termosar konstaterades att det som är varmt håller sig varmt även om det flyger över Nordpolen. På bilden är kaffet i Airam-termosen på väg från Los Angeles tillbaka till Helsingfors 1964.

Airam-termokset mukana retkillä ja metsätöissä

Airams termosar med plåthölje tål Nordisk kyla. Därför använder till exempel skogsarbetare nästan alltid Airam-termosar.

Airam-termos ock sommerolympiska spelen, Tokio 1964

Sommar-OS i Tokyo 1964: ”Vissa finländska idrottare fick verkligt varma hälsningar hemifrån vid OS i Tokyo. Termosarna innehöll varm och rejäl finsk köttbuljong.

Airam-termosflaskor i skolan

Vakuumteknik och värmeledning lärdes ut med hjälp av Airam-termosar i skolor på 1950-talet.

Airam termosflaska i Julkortet 1941

Även tomten njuter sitt kaffe från en Airam-termos. Enligt frimärket skickades kortet julen 1941.