Airams produkter och DIALux planeringsverktyg underlättar belysningsplanerarens arbete

Airam har tecknat ett Dialux Gold Membership-avtal med DIAL. För belysningsplanerarna betyder det att de nu kan hitta Airams pro-armaturer direkt i DIALux-programvaran. Planerarens vardag underlättas när vi kan erbjuda mer heltäckande verktyg för belysningsberäkning och lättare produktval tack vare bättre synlighet.

Airams produkter och DIALux planeringsverktyg

DIALux är obestridligen marknadens ledande programvara för belysningsberäkning och belysningssimulering. Nu innehåller designprogrammet även omfattande information om Airams armaturer för belysningsplaneringens behov dygnet runt. Programvaran finns på engelska, finska och svenska.

DIALux-beräkningar med produktkort

Det viktigaste med DIALux-samarbetet är att Airams armaturer är lättare att hitta för projektplanerarna. I praktiken gäller förbättringen nästan hela Airam pro-sortimentet, det vill säga alla armaturer med fast LED-ljuskälla för professionell belysning. 

Så här förklarar Henry Huittinen, Airams belysningsexpert inom projektförsäljning, fördelarna med samarbetsavtalet för belysningsplaneraren: "Det är enkelt att hitta och välja armaturer med den nya produktsökningen i Dialux-programvaran. Produkterna kan hittas direkt i hierarkin eller genom att söka till exempel på installationsmetod eller andra fritt valda kriterier". 

"Förutom rapporter går det att skriva ut heltäckande produktkort automatiskt. Det är lätt att välja rätt armaturmodell och jämföra alternativen och ljusfördelningsfilerna för armaturerna i projektet kan väljas och laddas ner på en gång”, sammanfattar Huittinen. 

 

3d-mallinnos_Plata-tuotekortti

Samarbetet återspeglas även på Airams webbplats

Även på Airams webbplats syns DIALux-samarbetet i form av nya ljusfördelningsfiler och bättre verktyg. De nya ljusfördelningsfilerna i ULD-format innehåller utöver armaturens mått och ljustekniska data även en bild av armaturen, presentationstext, eventuell 3D-modell och annan viktig tilläggsinformation. 

På Airams webbplats kommer vi senare att lägga till en produktspecifik snabbräknare, som kan användas för att visa belysningen av enskilda rum direkt på hemsidan.

Rätt belysningsval genom belysningsmätningar

Medlemmarna i Airams offertberäkningsteam fungerar ofta som ett bakgrundsstöd i projekten genom att utföra belysningsmätningar och Dialux-beräkningar för objektet under projekteringsfasen. Med hjälp av armaturjämförelser och Dialux-beräkningar undersöker de hur mycket ljus som behövs i objektet och ser till att belysningen ligger på önskad nivå och att den uppfyller branschens belysningsstandarder. 

Airams säljteam för professionell belysning tar sig gärna an kundens problem och arbetar engagerat för att hitta en lösning. I det omfattande sortimentet hittar de lösningar som konstruktören vill ha och som även uppfyller entreprenörernas krav vad gäller effekt, livslängd och installationsegenskaper. Airam kan vid behov modifiera den intelligenta ljusstyrningen i armaturmodellerna, eller så kan armaturerna skräddarsys med olika tillbehör som monteringsramar, kabelsatser eller olika anslutningskablar.

» Läs om professionella armaturmodeller inomhus
» Läs om professionella armaturmodeller utomhus
» Säljteamet för professionell belysning
» Airam i Dialux-tjänsten

Tervakosken liikuntahalli

På Delfort Arena i Tervakoski gjorde Granlund Häme Dialux-mätningar i motionshallen, gymmet och gymnastiksalen för olika ljusstyrkor. Effekten i Sport-armaturen som sitter i gymmets tak är nu lätt att dimma till full belysningsnivå genom två förprogrammerade Casambi-styrda ljusnivåinställningar.

Hämeenlinnan kirjaston arkisto

Vid renoveringen av Tavastehus bibliotek användes Dialux-beräkningar för att fastställa hur mycket ljus som behövdes i objektet, att belysningen var på önskad nivå och att den uppfyllde belysningsnormerna i branschen. "Armaturerna placerades mellan hyllorna så att 500 lux uppnåddes på hyllornas överdel och minimikravet 200 lux längst ner mätt från bokens rygg", säger Aki Rintala från Granlund om de speciella utmaningarna i biblioteket

 

Postin lajittelukeskus

På Postens sorteringscentral läser en kamera av registreringsskylten på fordonen och dirigerar dem med hjälp av digitala identifierare till förbestämda lastkajer för optimal placering. Airams belysningsmätningar visade att det krävdes en klart högre belysningsnivå för att identifiera nummerskyltarna. Utifrån Dialux-beräkningar beslutades att välja Flood-strålkastare i tre olika effektklasser för utomhusområdena i logistikcentret.

Kalevalakorun tuotantotilojen valaistus

I Kalevalakorus produktionslokaler definierade Kalle Houtbeckers från Airam kraven på belysningsnivåer för lokalerna med hjälp av Dialux-beräkningar. Projektet var utmanande eftersom det omfattade många slags produktionsanläggningar, lagerlokaler, kontor och sociala utrymmen. Särskilt viktigt var det att få rätt färgtemperatur på ljuset i produktionsanläggningarna, nästan motsvarande dagsljus, så att smyckena redan i produktionen skulle se likadana ut som för kunden i dagsljus.