Interiörbelysning i ett passivstenhuset

Utgångspunkten för strukturen och inredningen i passivstenhuset var äkta, naturliga material och mjuka nyanser som friskas upp av den vita färgen. Planeringen av belysningen uppmärksammades i god tid i samarbete med en inredare och en arkitekt. Familjens önskemål togs i beaktande och allmänbelysningen gjordes funktionell och stilig på ett enkelt sätt.

olohuoneen valaistus

Linjelampor skapade med LED-band

Allmänbelysningen i hallen, köket och grovköket gjordes med linjelampor genom att bygga in LED-band från Airam inuti profilerna med opalkupa i takstrukturerna. På det här sättet tar inte belysningen upp någon plats alls av höjden, eftersom de smälter smidigt in i husets strukturer samtidigt som de tar hänsyn till stenhusets arkitektur.

Allmänbelysningen i bostadsrummen kompletteras av infällda LED-downlights i taket. Till köket, hallen och grovköket valdes smäckra Rico-downlights. Rico är en liten, infällbar LED-armatur som kan riktas 25°. Lamporna är Triac-dimbara och de passar i våtutrymmen. Airams tidlösa Sansa-bordsarmaturer har placerats på arbetsborden i sovrummen.

Estetik och ergonomi i trappan

LED-band har även integrerats i trappan som leder upp till övre våningen. Tillsammans med de smäckra Sund-armaturerna är resultatet ståtligt. Vägglamporna delar in rummet, men det uppstår inga störande reflektioner eller för långa skuggor. Trappornas gränser framträder tydligt och det är säkert att gå upp och ner. Sund-armaturen har fuktklass IP44, vilket gör att den även passar på uteväggen. I det här huset lyser Sund även upp balkongen på övre våningen.

Spa-stämning i badrummet

Med en väl planerad belysning kan man ändra stilen och stämningen i rummet märkbart. Det här realiseras på ett vackert sätt i badrummets belysning, där Norma LED-bandet har använts tillsammans med en Slimline-profil och fällts in i strukturerna. Den indirekta belysningen framhäver detaljer och ger en mjuk och vacker spa-stämning. Extra effekt i belysningen fås vid behov om man tänder på riktbara Siena-downlights i taket. Dimbara Siena lämpar sig speciellt bra även i ett högt rum.

Belysningsplanering: Erja Taipale, Tilasi Ab

linjavalaistus katossa led-nauhalla

keittiön epäsuora valaistus

kylpyhuoneen valaistus led-nauhalla