Ljusa lokaler för hälsocentralen i Sysmä

Sysmä kommun lät bygga en ny social- och hälsovårdscentral på Leppäkorventie i stadens centrum. De tidsenliga lokalerna är ännu bättre anpassade för att erbjuda social- och hälsovårdstjänster till kommunens innevånare. Under samma tak samsas mottagningsrum, en sängavdelning med 20 platser, lokaler för röntgen, tandvård, socialkontor och arbetshälsa på en yta av 1800 m2. Airam levererade energieffektiva led-belysningslösningar till hela bygget. Tack vare led-belysningen och solpanelerna uppnådde byggnaden en energiprestanda på ca. 100.

Sysmän Sote-keskus valaistus

Byggandet av den nya social- och hälsovårdscentralen påbörjades i maj 2017 och byggnaden färdigställdes enligt tidtabell i augusti 2018. Helhetsansvaret för planeringen och uppförandet innehades av företaget Insinöörityö Hentinen Oy, elkonstruktör var Sitowise Oy medan elentreprenaden utfördes av Ansioniemen Sähkö Oy.

”Vi är nöjda med hur byggnadsarbetena fortskridit. Airams armaturer levererades till bygget i tid och vi kunde hålla tidtabellen”, säger Tomi Ikävalko från elentreprenören Ansioniemen Sähkö. Ikävalko nämner också det som speciellt gäller för elinstallationer inom hälsovårdssektorn, nämligen att man måste vara förberedd på att sätta in reservkraft vid elavbrott för att minimera riskfaktorer för patientsäkerheten.

Krav på energieffektivitet

”Sysmä kommun hade som mål att göra byggnaden så energieffektiv som möjligt. Fastighetsteknik på hög nivå, lågförbrukande led-belysning samt utnyttjande av solenergi med hjälp av solpaneler minskar energikostnaderna avsevärt”, berättar Seppo Puhakka, ansvarig elkonstruktör hos Sitowise Oy. Byggnaden uppnår en energiprestanda på ca 100. Prestandatalet inbegriper den årliga mängd energi, som går åt till uppvärmning, apparatdrift och kylning.

Modularmaturer med lätt konstruktion

Till korridor- och kontorsutrymmenas undertaksystem levererade Airam Module-armaturer, varav en del med DALI-styrning. Med sin lätta konstruktion har denna modularmatur en mycket bra verkningsgrad, 139 lm/W och utrustad med mikroprismaoptik även en låg bländningsfaktor (UGR < 19).

Specialkrav för slutna rum

Till sängavdelningens slutna utrymmen valdes Airams IP65-klassade cleanroomarmatur Clean. I renrum väljs konstruktioner, material och former ut för att de ska bilda en sömlös helhet tillsammans med den övriga tekniken. Av hygienskäl bör cleanroomarmaturer hålla en hög fukt- och dammklass samt vara lätta att rengöra.

Nattljus skapar trygghet längs gångstråken för både patienterna och personalen. I patientrummen placerades Lid Big lågprofilarmaturerna så att deras ljus inte ska störa sömnen hos de sovande. Dora-armaturerna ovanför sängarna fungerar som spotlights. Både Lid Big och Dora är IP65-kapslingsklassade armaturer.

Landskapsbelysning skapar lugn hos tandläkaren

Vid planeringen av lokalerna utfrågades även personalen. I tandvårdslokalerna har tandläkarna själva valt ut motiven på belysningen i behandlingsrummen. I taket ovanför tandläkarstolen har lugnande, bakgrundsbelysta landskapsbilder monterats i form av förtrollande korallrev och soliga, palmbevuxna stränder. Konst och naturbilder har visat sig lugna patienten, vilket ofta behövs på tandläkarmottagningen, vare sig kunden är ett barn eller en vuxen. Landskapsbelysningen monterades i undertaksystemet.

Sysmän Sote-keskus valaistus

Sysmän Sote-keskus valaistus

Sysmän Sote-keskus valaistus