Lugnande landskap i taket på tandläkarmottagningen

På Satakunda centralsjukhus i Björneborg erbjuds så gott som alla typer av medicinska specialisttjänster. Airam levererade ett ljust och lugnande landskap till de fyra behandlingsrummen på sjukhusets poliklinik för tand-, mun- och haksjukdomar. Landskapet monterades i undertaksystemet med hjälp av infällda Plateia Q Sky-armaturer. Landskapet på Björneborgs tandpoliklinik skräddarsyddes efter kundernas önskemål med utgångspunkt i Airams bildsortiment.

Airam moduulivalaisin maisemakuvalla hammashoitolassa

Många bildmöjligheter

Med belysningshelheter som bygger på Plateia Q Sky går det att skapa takfönsterkänsla i utrymmen där det råder brist på naturligt ljus eller där miljön i övrigt kräver ett visst uppiffande. I produktfamiljen ingår flera bildalternativ och storlekar samt enstaka paneler. Airams färdiga himmels- eller lövverksbilder kan byggas ut i olika storlekar och format av de 596 x 596 mm stora armaturerna: 2x3, 3x3, 4x4 och 3x4 st. Lösningen passar både tak och väggar och går lika bra att bygga med andra bilder och landskap, t ex kundens egna bilder, så länge bildkvaliteten är tillräckligt hög. Armaturen kan även styras via Dali, om så önska

Lugnare patienter

Minna Alhonen arbetar som specialplanerare på kommunförbundet inom Satakunda sjukvårdskrets. Hon har sett sjukhus i både Finland och utomlands och stött på liknande, takmonterade naturbilder i Holland.

”Konst och natur har i undersökningar tydligt visat sig ha en lugnande effekt på patienten (evidence based design), berättar Alhonen och summerar den genomförda belysningslösningen såhär: ”Tandläkarstolen om något är en skrämmande plats för många. Därför sökte vi efter en lösning som skulle ge oss en bild i taket utan att för den skull försvaga belysningen. Airams Plateia Q Sky är en riktigt fin och bra lösning. Patienterna har utan undantag givit oss positiv feedback och även personalen är nöjd med de trivsamma och ljusa lokalerna.”