Funktionell allmänbelysning i köket

Funktionell allmänbelysning i köket

I köket är det bra att planera 2–3 olika belysningsnivåer utöver allmänbelysningen. Säkra arbetsförhållanden, smidiga vardagsrutiner och en trevlig, varm stämning är nyckeln till ett välfungerande kök. Det kan du påverka genom belysningen.

I ett behagligt upplyst kök finns det många slags lampor med olika effekt och egenskaper: en god allmänbelysning och bländfri arbetsbelysning samt lampor med rätt färgtemperatur för måltider. I köket är det bra att planera 2–3 olika belysningsnivåer utöver allmänbelysningen. Arbetsbelysning på arbetsytor, belysning över matgruppen samt indirekt belysning är viktiga element för att skapa säkra arbetsförhållanden, en lättskött vardag och trevlig stämning.

Downlights eller plafond som allmänbelysning

Osynliga downlight-armaturer är en snygg och populär lösning för allmänbelysning av kök. I nybyggnation monterar man ofta infällda downlight-armaturer i konstruktionerna, men de kan även användas i reparationsobjekt om man väljer ytmonterade modeller. Vid planeringen måste man tänka på var downlight-armaturerna ska sitta: de får inte begränsa placeringen av den fasta inredningen. Montera riktbara modeller framför skåp, så kan du styra ljuset till de ställen där det mest behövs.

En låg plafond är en utmärkt källa för allmänbelysning. Plafonder ger ett bländfritt och jämnt ljus. Om allmänbelysningen är placerad mitt i kökstaket måste du se till att arbetsytan i köket blir effektivt belyst och att allmänbelysningen inte ger störande skuggor på arbetsytan.

Dimbara armaturer är lätta att reglera, och då kan du enkelt ändra allmänbelysningen från effektiv till trivsam. Observera att LED-armaturer kräver en LED-dimmer för att fungera på avsett sätt.

Keittiön yleisvalaistus alasvaloilla

Stil och stämning med indirekt ljus

Indirekt ljus reflekteras via väggar och tak i rummet. Ljuset är behagligt för ögonen och skapar en speciell stämning i rummet. Låga och lättreglerade LED-strips gör det möjligt att skapa en egen belysningsstil i nästan alla slags utrymmen. Med effektiva LED-strips gör du lätt en belysning för arbetsytan.

Lampvalet spelar roll

Med mångsidiga LED-lampor får du den belysning du vill ha i köket. I köket är valet av lampa särskilt viktigt, eftersom ljusets färgtemperatur bland annat påverkar sinnesförnimmelserna. Ljuset har direkt påverkan på hur inbjudande maten upplevs. Vid städning vill man ha en effektiv och sval belysning, men för att skapa stämning passar en varmare lampa. Sätt in några armaturer som du kan använda som stämningsskapare. Dimbara eller intelligenta LED-lampor är ett enkelt alternativ för att börja testa ljusets många möjligheter!