Planering av trädgårdsbelysning

Planering av trädgårdsbelysning

En trädgårdsbelysning som passar i miljön och är utförd med urskillning ökar fastighetens värde. Belysningen framhäver tomtens och fasadens bästa sidor, skapar trygghet och visar upp olika funktioner – dekorationsbelysning inte att förglömma.

Belysningen är en viktig del av en stämningsfull och funktionell trädgårdsplanering. En väl utförd belysning ökar fastighetens värde. Oavsett om det gäller en ny tomt eller renovering av en gammal tomt lönar det sig med noggrann planering för att få det slutresultat du vill ha.

En trädgårdsbelysning som görs med LED-ljuskällor är energieffektiv och hållbar. Belysningen ökar också tryggheten och trivseln och framhäver tomtens bästa sidor.

Sommaren är den livligaste tiden för trädgårdsbyggande. Även om du försöker spara befintliga träd eller buskar så blir gården uppgrävd under byggtiden. Om du använder grävmaskin bör du passa på att samtidigt montera kablar för belysning av gångvägar och planteringar. Tänk efter vad du vill koncentrera dig på och var det skulle räcka med en enklare lösning.

Val av armatur

Airam har ett brett utbud av utomhusarmaturer. En enhetlig armaturserie som innehåller både pelar- och väggarmaturer är en bra lösning när du behöver säkerställa en harmonisk stil på trädgården.

 • Väggbelysningen väljs redan i byggnadsfasen så att den går ihop med husets arkitektur och tidsepok. I Airams utbud finns det mycket att välja på både för nya och äldre hus.
 • Pollare och pelararmaturer i trädgården och på gångvägar bör monteras samtidigt med motsvarande markstöd för armaturerna.
 • Accentuera vackra detaljer på tomten såsom en vacker trädstam eller berghäll med punktarmaturer.
 • För terrasser och balkonger bör du planera en lugn belysning i flera nivåer för utekvällar. En dekorativ känsla kan du skapa med dekorationslampor.
 • På terrassen, i trappor och på gångvägar kan du kanske montera infällda armaturer som tål att gå på.
 • Strålkastare med rörelsedetektorer är praktiska på tomtens serviceområden, i förråd och carportar.
 • Infällda armaturer i murar och staket ger en snygg helhet och skapar uttrycksfulla detaljer.

 

Upotettavat terassivalot korostavat reuna-alueita ja luovat turvallisuutta.

Checklista för planering av utomhusbelysning

 • Bedöm hur fasaden på ditt hus ser ut när den är belyst. Avsikten med gårdsbelysning och fasadbelysning är att skapa trygghet och betona de bästa sidorna. Överdriv inte genom att skapa onödiga ljusföroreningar. I mörker är enstaka accentueringar effektivare än att begrava hela gårdsplanen i ljus.
 • Hur ser gårdsarmaturerna ut i dagsljus? Gör vid behov en provbelysning före monteringen.
 • Kom ihåg att belysa gångvägar och småutrymmen som serviceområden och lekplatser.
 • Planera var och hur de olika armaturerna ska tändas. Utnyttja rörelsedetektorer och timers.
 • Observera hur det naturliga ljuset påverkar gårdens belysning: var går solen upp och var går den ner?
 • Se till att husnumret syns även i mörker så att eventuella nödfordon hittar. I Airams utbud finns även nummerarmaturer.
 • Kom ihåg att fasta elinstallationer bara får göras av professionella elmontörer. Lekmän får bara montera armaturer med stickpropp eller skruvanslutning (=sockerbit).

 

Be proffsen om hjälp

När du bygger en ny gårdsplan eller renoverar den gamla lönar det sig att ta hjälp av en belysningsplanerare. En professionell planerare är till hjälp inte bara i det praktiska genomförandet utan även med sådant som en lekman inte tänker på. Professionell hjälp för belysnings- och elplanering hittar du i din lokala yrkesförteckning under sökorden belysningsplanering eller elplanering.

Vill du satsa på automatik? Ta hjälp av proffs om du till exempel vill ha en dimmer, intelligent styrning och fjärreglage. Ett proffs vet också var det är bäst att köpa armaturer och lampor och hur mycket tid och pengar det går åt till att montera armaturerna.