Lysrör förbjuds – Airam erbjuder en smidig övergång till LED-eran

Eran med traditionella kvicksilverhaltiga lysrör upphör i EU i år och de kommer att ersättas av miljövänliga och hållbara LED-lampor. Ur användarens synvinkel är byte också en energibesparing som snabbt betalar tillbaka investeringens pris.

light tube

Efter den 24 augusti 2023 blir tillverkning och import av T5- och T8-lysrör som innehåller kvicksilver förbjuden i EU. Förbudet träder i kraft redan den 24 februari 2023 för kompaktlysrör. Armaturer med T5 eller T8-lysrör används ofta på bland annat kontor, parkeringsgarage, lager, skolor och sportanläggningar. I privat bruk kan lysrör hittas särskilt i kök, badrum, lager eller garage i äldre lägenheter.

Anledningen till förbudet mot lysrör är kvicksilver som är skadligt för människors och miljöns hälsa. Framöver kommer lysrören att ersättas av miljövänliga, hållbara och energieffektiva LED-ljuskällor. Användningen av skadliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning regleras av RoHS-direktivet.

Erik Frejinger, VD för Airam Sverige, uppmärksammar att det inte finns någon anledning att tveka när man byter, eftersom uppdateringen också återspeglas i energiförbrukningen. Att byta lysrör till LED-ljuskällor kan ge uppskattningsvis 60-70 procents besparingar på elräkningen. Dessutom innebär övergången besparingar för konsumenter och fastighetsägare i underhålls- och installationskostnader då livslängden på lampor och ljuskällor förlängs.

Det finns fortfarande cirka 17 000 000 lysrörsarmaturer på marknaden

Enligt Erik Frejinger används lysrör av gammal teknik fortfarande i stor utsträckning i Sverige, särskilt i offentliga, men även i privata utrymmen.

"Behovet av ersättning på kort sikt är enormt. Enligt branschens uppskattning finns det fortfarande fler än 17 000 000 ljuspunkter på den Svenska marknaden som använder gamla ljuskällor. Återförsäljare inom elbranschen kan fortsätta sälja sitt lager av lysrörslampor, men efter augusti får nya lysrör inte tas in i EU."

LED-ljuskällor ersätter de utgående lysrören

Airams utbud innehåller energieffektiva alternativ både för att byta enskilda ljuskällor och lampor och för att förnya hela belysningen med nya LED armaturer, för nästan alla utrymmen.

Airam råder att vända sig till en elektriker för utbytesarbeten, som också kan bedöma skicket på de gamla lysrören och om de nya LED-lysrören är kompatibla med de gamla lampornas förkopplingsdon, eller om hela armaturer också ska ersättas.

"Om utrustningen redan är gammal är det bättre att byta ut hela armaturen mot en ny istället för bara ljuskällan. Tekniken i de nya lamporna är energieffektiv och erbjuder mer mångsidiga ljusegenskaper för olika applikationer."
 

Airams LED-alternativ för de vanligaste modellerna som lämnar marknaden:

LED kompaktlysrör

LED kompaktlysrör (till exempel modeller LED TC-Sp 830 460lm G23 OP och LED TC-S 840 510lm G23 OP) är avsedda för att ersätta de utgående kompaktlysrören med gammal teknik. LED-modeller har omedelbar ljuseffekt och fungerar utmärkt även i låga temperaturer. Ljuset är flimmerfritt och livslängden är lång, upp till 30 000 timmar. Kompaktlysrör används till exempel i vägglampor, taklampor/downlights och bordslampor både inomhus och utomhus.

Inomhus kan kompaktlysrör alternativt bytas ut mot till exempel en taklampa, såsom Lumi Duo, Sono, Zeo Duo eller takproduktfamiljen Gaia, som även innehåller en SmartHome version.

LED lysrör

LED lysrör (till exempel modellerna LED T8 600 840 G13 1350lm) kommer att ersätta T8 18W lysrör som fasas ut den 24 augusti. LED-rör uppnår bättre ljuskvalitet, energieffektivitet och ljuseffektivitet, särskilt i låga temperaturer. Lysrör används i utrymmen där stark belysning behövs, såsom lager, garage och kontor.

Alternativt kan du istället för bara lysröret byta ut hela armaturen. Airam erbjuder olika armaturmodeller för detta ändamål.

Mer information

Erik Frejinger
VD, Airam belysning Ab
erik.frejinger@airam.se

____

Airam Belysning AB är ett helägt dotterbolaget till Airam Electric Oy Ab som är ett finskt familjeföretag som grundades 1921. Airam är känt för sitt omfattande utbud av lampor, belysning och smarta belysningslösningar för elektriker och konsumenter. I produktsortimentet ingår även elektriska tillbehör, dekorationslampor och fritidsprodukter. Airam och Airam SmartHome-produkter säljs av välsorterade allmännyttiga, dagligvaru- och järnaffärer över hela landet. Läs mer på airam.fi/se.