Lampor ger flexibilitet och stämning – Finlands roligaste museum fick ny belysning

I skulptören Emil Wikströms konstnärshem och museum belyser Center-spotlights bland annat karikatyrtecknaren Kari Suomalainens verk. Center-spotlights i trefasskenor passar utmärkt i gallerior: armaturerna är lätta att flytta och att rikta om vid behov. 

Visavuori Casambi Center-spotti

Suomen hauskin museo sai uuden valaistuksen

I juni 2020, 100 år efter att Finlands mest kända karikatyrtecknare Kari Suomalainen föddes, färdigställdes renoveringen av Kari-paviljongen som bär hans namn. I samband med den omfattande renoveringen förnyades även belysningen i lokalen. Suomalainens karikatyrer lyses nu upp av mångsidiga Airam Center-armaturer, som passar utmärkt för lokalen tack vare sin flexibilitet och sitt tydliga formspråk. Med hjälp av Airams experter valdes trådlös Casambi-styrning för belysningen.

Kari-paviljongen i Valkeakoski tillhör Visavuori museistiftelse. En ombyggnad av paviljongen hade planerats länge, och när finansieringen var ordnad gick projektarbetet snabbt. För belysningens del har förändringarna varit mycket omfattande. Naturligt ljus har hindrats att komma in i utställningslokalen för att man i fortsättningen ska kunna ställa ut verk som är känsliga för naturligt ljus. – Tack vare förbättringarna och den nya belysningen kan vi visa mer omväxlande och värdefulla utställningar i lokalen, berättar museistiftelsens verksamhetsledare Juha Myllylä.  

Lättflyttad och lättriktad belysning som anpassar sig efter utställningen

Önskemålet med belysningen var att de nya armaturerna skulle passa i de befintliga belysningsskenorna i lokalen. Center-armaturerna passar bra både i skenorna och i lokalen. Man ville att belysningen skulle vara flexibel, eftersom behovet varierar efter lokal och utställning. Belysningsstyrningen skulle vara lätt att använda. 

Myllylä minns att han hörde talas om Casambi-styrda armaturer redan flera år tidigare genom en elplanerare som arbetade med projektet. Nu uppdaterades lösningen till dagens teknik genom att införa trådlös styrning.

Airams Center-armatur passar bra för utställningslokaler, eftersom den är lätt att flytta och rikta efter behov. Belysningen styrs nu bekvämt med en surfplatta. Center Premium white-armaturen är det rätta valet för objekt där det krävs utmärkt färgåtergivning och högklassig accentbelysning. Center-armaturerna går att få med helt skräddarsydda ljusflödespaket och mångsidiga reflektoralternativ.

–Jag är mycket nöjd med slutresultatet. Allmänbelysningen i lokalen är behaglig och vi kan enkelt reglera ljuset efter behov. Airams armaturer har ett mycket bra pris-kvalitetsförhållande. Dessutom tycker jag om deras tydliga och enkla utseende, säger Myllylä. 

Airams experter gav råd vid valet av trådlös belysningsstyrning 

Myllylä vände sig till Airam för att fråga om Casambi-styrda armaturer. När Airams experter fick höra vad armaturerna skulle användas till, föreslog de trådlös belysningsstyrning med Center punktarmaturer. 

– Jag fick mycket hjälp och råd om trådlös teknik, men allt konkretiserades när jag fick ett provexemplar som jag kunde testa. Även på andra sätt gick samarbetet med Airam mycket bra. Vi lyckades till exempel hålla tidtabellen, vilket var viktigt eftersom vi hade ont om tid, säger Myllylä. 
 
Visavuori är skulptören Emil Wikströms konstnärshem och ateljé. I Visavuori finns även Finlands roligaste museum – Kari-paviljongen, som visar karikatyrtecknaren Kari Suomalainens verk och även har tillfälliga utställningar.
 

Visavuori Casambi Center-spotti

Visavuori Casambi Center-spotti

Visavuori Casambi Center-spotti