Scandic Hotell Marski lyser på den bästa platsen i Helsingfors

Traditionsrika Scandic Hotell Marski, i hjärtat av Helsingfors, öppnade åter portarna sommaren 2019 efter en längre tids omfattande renovering. Den stadsarkitektoniskt värdefulla hotellbyggnaden har nu blivit högre, rymligare och mer funktionell än tidigare. Airam har fått förtroendet att leverera armaturer och ljuskällor till Scandic Hotell Marski i samband med renoveringen.

Marski loistaa Helsingin parhaalla paikalla

Mannerheim, Kekkonen, Helsingfors och den nordiska naturen är välkända inslag i berättelsen om Hotell Marski. Nu har Scandic Marski genomgått en total förnyelse och med bibehållen respekt för de gamla värdena. Det finländska och Nordiska märks fortfarande i de förstklassiga inhemska materialvalen men även i inredningsdetaljer, fototavlor och möbler. Legendariska Marskin Baari och restaurang Kuusi Palaa har en modern och avslappnad design i nordisk stil.

Avslappnad stämning vid måltiderna

Den trivsamma atmosfären förhöjs av det varma ljuset i matsalen i restaurang Kuusi palaa, där den dominerande färgtemperaturen är 2 200 K. Ett varmt ljus reflekteras från matsalens väggpaneler av mässing och ljuset från Airams Decor-ljuskällor över borden och sittgrupperna ger lokalen ett hemtrevligt intryck. Alla LED Decor-ljuskällorna ser visuellt ut som äldre traditionella glödlampor och är rundstrålande med sin 360° ljusdistribution.

Clean-armaturer som arbetsbelysning i köket

I Scandic Marskis restaurangkök är Clean-armaturerna en utmärkt belysningslösning. Clean-armaturerna är utvecklade för sjukhus, hälsovårdslokaler och laboratorium som kräver en hög kvalitet, hygiennivå, täthet och IP-klassning. Samma krav gäller för restaurangkök, där det krävs hög kvalitet både av råvaror, yrkeskunnande, materialval och teknik. I Marskis kök ger Airams Clean-armaturer en effektiv jämn och vit arbetsbelysning på 4 000 K. Clean-armaturen har hög ljusproduktion i förhållande till energiförbrukningen och ger 120lm/W med god färgåtergivning.

Kökspersonalen är väldigt nöjda med de förnyade arbetslokalerna, säger Marskis kökschef Sami Lyly och tillägger att man har satsat på innovativa lösningar vid renoveringen av restaurangen. Som ett exempel på detta berättar Lyly om det unika skräddarsydda varmköket, där man byggt in all nödvändig teknik från induktionshällar till fettkokare och från lavastensugnar till fettnedbrytande CleanMaster-teknik i ventilationskanalerna. I all planering har man tagit hänsyn till arbetsergonomi och effektivitet på ett optimalt sätt, vilket inkluderar att både arbetsytor och belysningsarmaturer är lätta att hålla rena.

Over-armaturer i utrymningsvägarna

I trapphusen och i hotellets utrymningsvägar har Airams linjära Over-armaturer monterats i taket. Armaturerna har en särskilt god ljusdistribution i sidled tack vare kupans konstruktion, så de är mycket lämpliga för den här typen av utrymme men också för bl.a. kontorslokaler och korridorer. Armaturen har aluminiumstomme och går att få i två längder. Den kan monteras direkt i taket eller hängas upp med vajer. Alla modeller kan fås även med DALI-styrning eller trådlös Casambi- och ActiveAhead-styrning.

Effektiv belysning i parkeringsgaraget

Futura Tech-armaturer har monterats i hotellets alla teknikutrymmen och i det renoverade parkeringsgaraget under hotellet. Parkeringsgaraget accentueras av röda effektfärger på pelarna och energieffektiva Futura-armaturer med vitt ljus på 4 000 K som hjälper bilisterna att navigera rätt och bedöma storleken på parkeringsutrymmet. De D-klassade IP66 Futura Tech-armaturerna passar utmärkt för alla parkeringsutrymmen, oavsett om det är kall- eller varmgarage.
Armaturerna fungerar även utmärkt med rörelsedetektorer, som optimerar belysningsnivån utifrån aktiviteten i utrymmet. Med sensorstyrd belysning i garage gör man även betydande besparingar i energi då ljuset regleras ner vid låg beläggning och då ingen vistas i garaget.

Belysningsplanering: Ramboll Oy

Beställare: Statens Pensionsfond i Finland

Storlek: cirka 20 000 kvadratmeter

Byggtid: 1/2018–5/2019
Renovation period: 1/2018–5/2019

Airam Decor Antique-lamput 

Airam Decor Antique-lamput 

Airam Decor Antique-lamput

Airam Decor Antique-lamput ravintolasalissa

Airam Decor-lamput

Airam Decor-lamput 

Futura Tech valaisimet

Futura Tech valaisimet hotellin pysäköintitilassa.

Over-valaisimet

Lineaariset Over-valaisimet hotellin poistumisreiteillä.

Clean puhdastilavalaisimet

Clean puhdastilavalaisimet Marskin ravintolan keittiössä.