Belysningsrenovering på Jyskä skola

Jyskä skola fick ett fräschare utseende invändigt tack vare renoveringen av belysningen. Till de öppna utrymmena och korridorerna valdes undertaksinfällda lågprofilarmaturer från Plata-serien samt runda panelarmaturer av typen Flat, infällda i kapslingar.

Belysningsrenovering på Jyskä skola

Jyskä skola fick ett fräschare utseende invändigt tack vare renoveringen av belysningen. Den gamla lågstadie- och förskolan i Jyskä fyller 70 år nästa år. Byggnadens äldsta del stod klar 1948 och den har byggts ut ett par gånger redan tidigare, åren 1962 och 1991. Nu, i samband med en renovering av skollokalerna hösten 2017, har belysningen bytts ut helt och hållet för att uppfylla de säkerhets- och energikrav som gäller för skollokaler idag.

Trygghet med ljus

I samband med renoveringen ersattes en del av belysningsarmaturerna helt enkelt med nya led-armaturer, som ger rikligt med rent vitt ljus. Som vid alla renoveringar fanns en del begränsningar i vissa lägen när det gällde armaturerna, bl a för monteringsutförandet och infällningsöppningarnas storlek.

En tillräcklig och bländfri belysning är en viktig säkerhetsfaktor i skollokalernas korridorer och trapphus. Korridorerna är nämligen tidvis fulla med folk, samtidigt som de ska fungera som utrymningsvägar. Till både de öppna utrymmena och korridorerna valdes infällda, 4000 Kelvins lågprofilarmaturer av typen Plata. I korridorerna installerades dessutom runda, infällda panelarmaturer av typen Flat på undersidan av en nedsänkt inkapsling.

Belysningen ger ökad rymdkänsla

De rektangulära Dora-armaturerna i aulan förstärker lokalens vertikala linjer och ger en ökad känsla av rymd i det höga utrymmet. Dora lackeras med ett extremt korrosions- och UV-beständigt polyesterlack och passar även för utomhusbruk.

Lamporna i aulans väggarmaturer ersattes med E27-sockelförsedda växtlampor, vars ljus är anpassat till just de våglängder som växterna behöver. Ljuset från led-växtlamporna främjar effektivt fotosyntesen, samtidigt som de är estetiskt tilltalande utan att för den skull i onödan värma växterna.

Optimering genom Dialux-beräkning

En Dialux-beräkning gjordes upp för gymnastiksalen för att säkerställa en optimal belysningsnivå. Salen försågs med Sport-armaturer, som uppfyller kraven på idrotts- och gymnastiklokaler och ger ett stadigt ljus av god kvalitet. Sport-armaturerna i stål passar utmärkt för ytmontering i renoveringsutrymmen. Armaturen har blankeloxerad aluminiumreflektor.

jyskän koulu käytävän valaistus

jyskän koulu kasvien valaistus

epäsuora valaistus Jyskän koulu