Delikatesser i Fiskets hus i Vasa

Den stilrena byggnaden Fiskets Hus vid den välkända Fiskstranden i Vasa representerar den nordiska träarkitekturen, där ljuset spelar en viktig roll. Namnet till trots handlar det inte bara om en fiskdisk, utan här finns mycket mer. Airam designade belysningen i projektet både inomhus och utomhus.

Delikatesser i Fiskets hus i Vasa

Vinnande förslag i arkitekttävling

Fiskstranden i Vasa har traditionellt varit hemmahamn för lokala fiskebåtar. På platsen för den gamla fiskhallen står nu Fiskets Hus, ett gemensamt vardagsrum för Vasaborna och en trivsam mötesplats både för ortsbor och båtburna gäster. Den spektakulärabyggnaden rymmer restaurangen HEJM, möteslokaler, bastu, fiskbutiken Fiskdisken samt kontors-och utställningslokaler för Österbottens Fiskarförbund. Restaurangen och butiken erbjuder delikatesser av lokala råvaror, även för avhämtning. Utbudet varierar efter säsong: färsk och rökt, lokalt fångad fisk samt närproducerat kött.

Bakom Fiskets Hus-konceptet står Österbottens Fiskarförbund och fiskrestaurangen HEJM med tillhörande fisk-och delikatessbod. Arkitekten Ann-Charlott Hästö, entreprenören Johanna Stenbacka och kocken Michael Björklund utarbetade det vinnande förslaget i arkitekttävlingen om förnyelse av Fiskstranden i Vasa. Planerna fastställdes 2017 och byggnaden stod klar hösten 2019.

Ljuset ger liv åt träytorna

Det är ingen slump att den vackert upplysta fasaden som avspeglas i vattnet leder tankarna till en fisk, samtidigt som träläkterna associerar till fiskben. Huset har kontakt med havet under alla årstider. Under den snöfria tiden reflekterarljuset byggnadens form i vattnet.

Det välvda taket har en bländfri belysning med dolt monterad Airams Rigel II LED -slinga. Den indirekta belysningen framhäver formerna och förstärkerbyggnadens arkitektur. LED-slingan Rigel II passar både utomhus och inomhus på ställen där det behövs långa och sammanhängande ljuslinjer. Den varmljusa färgtemperaturen på 3000 K ger byggnaden ett varmt intryck tillsammans med de omsorgsfulltbearbetade träytorna.

På byggnadens fasad sitter Lid Mini väggarmaturer som har ett modernt formspråk. Armaturernas kvalitativa och estetiska aluminiumstomme är mycket motståndskraftig mot exempelvis skadegörelse, korrosion och UV-strålning. Stilrena DM4 Double -väggarmaturer lyser upp entréväggarna både uppåt och nedåt, vilket framhäver byggnadens arkitektur. Det ger ett behagligt slutresultat som passar in naturligt i havsmiljön.

Belysning som framhäver inredningen

Stämningen inomhus är en kombination av modern arkitektur och en nostalgisk, varm saluhallskänsla. Inomhus, fungerar belysningen som ett viktigt arkitektur-och inredningselement som accentuerar den konstnärligaträkonstruktionen. I butikslokalen smälter Slimline Wide R-aluminiumprofilen med Airams Apus II och Norma II LED-slingor naturligt in mellan träläkten i taket. Belysningen framhäver lokalens rymd och förstärker detaljerna i konstruktionen. Den smala LED-slingan Norma II är ett mångsidigt alternativ för indirekt belysning av fasader och där kravet på hög IP klass är viktigt. Med ett separat drivdon kan LED-slingan styras med Dali/SwitchDIM. I kontorslokalerna installerades Airam Frey downlights i undertaket. Den infällda Frey-armaturen passar för belysning av korridorer och arbetsplatser, men eftersom armaturen är IP44-klassad kan den även användas i våtutrymmen.

För allmänbelysning i tekniska utrymmen valdes Lumi-och Sono-armaturer.

Installationen av belysningen var utmanande på grund av fasadens komplicerade läktverk, takets välvning och höjd. Installationerna krävde noggrann montering för att dölja all teknik i husets konstruktioner men även installatören var mycket nöjd med Airam’s generellt mycket installationsvänliga produkter.

Adress: Fiskdisken, Fiskstranden, Blåvägen 1 65100 Vasa
Arkitekt: Ann Charlott Hästö, Ab AK-Plan Oy
Elkonsult: Granlund
Elentreprenad: Are Oy Primär belysningsleverantör: AIRAM
Färdigställande: hösten 2019

Airam DM4 seinävalaisin

Airam Rigel led-nauha

Airam Rigel led-nauha