LED-strips ritar stadsbilbliotekets konturer i Uleåborg

Utebelysningen kring Uleåborgs stadsbibliotek byggdes om under hösten 2017 och de traditionella ljuskällorna ersattes med ny teknik. Intrycket av att biblioteksbyggnaden svävar ovanpå vattnet förstärktes genom att utlöparnas kantmurar nu enhetligt lyses upp av Airams LED-stripsbelysning Rigel på ett sådant sätt att ljuset reflekteras i vattenytan. 

LED-strips ritar stadsbilbliotekets konturer i Uleåborg

Kantmurens belysning framhäver utrymmets och den kulturhistoriskt värdefulla biblioteksbyggnadens arkitektur. Den indirekta belysningen från LED-stripsen skapar en fin estetisk upplevelse mitt i stadsbilden. Bländningsfri belysning ger ljus längs gångstråken och ökar därmed tryggheten för alla som rör sig i utomhusmiljön.

Airams LED-strip Rigel passar utmärkt för långa installationer. Stripsen säljs i vindor om 50 m, men kan även vid behov levereras måttbeställda. LED-stripsen är IP44-klassade och kopplas direkt till 230 V nätspänning. Stripsen finns i två färgtemperaturer, 3000 K samt 4000 K.
Projektet genomfördes som ett samarbete mellan Rexel, Oulun Lasipalvelu Oy och Caverion.
 

Ett anrikt stadsbibliotek

Uleåborgs stadsbibliotek har anor tillbaka till år 1877, då det kommunala biblioteksväsendet, Folkbiblioteket och läsesalen startade upp sin verksamhet. Efter många flyttar öppnade den nya biblioteksbyggnaden på ön Vänmanninsaari år 1982, på en centralt belägen plats framför salutorget.

Biblioteksbyggnaden på stranden av Ume älv är en stilstudie i modern betongarkitektur och en väsentlig del av den monumentala stadskärnan. Biblioteksbyggnaden liksom den intilliggande stadsteatern ritades av arkitektparet Marjatta och Martti Jaatinen. Biblioteket har nära två miljoner besökare varje år.
 

Oulun kaupunginkirjasto ulkovalaistus

Oulun kaupunginkirjasto ulkovalaistus

Oulun kaupunginkirjasto ulkovalaistus