Ljusets färg och färgåtergivningsförmåga

Ljusets färg och färgåtergivningsförmåga

Ljusets färg inverkar förutom på inredningsfärgernas, textiliernas och föremålens utseende, även på människans vitalitet och prestationsförmåga. Även i ljuskällornas färgåtergivningsförmåga finns det skillnader. För hemmabruk är valet av ljuskälla utifrån ljusets färgnyans i hög grad en smaksak, så det finns inget absolut rätt eller fel val.

Ljusets färg inverkar förutom på inredningsfärgernas, textiliernas och föremålens utseende, även på människans vitalitet och prestationsförmåga. För hemmabruk är valet av ljuskälla utifrån ljusets färgnyans i hög grad en smaksak, så det finns inget absolut rätt eller fel val. Även i ljuskällornas färgåtergivningsförmåga finns det skillnader.

Hur vi ser färger

Färg är elektromagnetisk strålning eller ljus som kommer från solen eller någon annan ljuskälla. Varje färgnyans motsvaras av en egen våglängd. Tapparna i människans öga uppfattar olika våglängder som reflekteras i ögat: rött, grönt och blått. Färgförnimmelsen uppkommer genom samverkan mellan dessa tappar. Dagsljus innehåller mycket av ljusets alla våglängder, det vill säga regnbågens färger. Att vi ser olika färger grundar sig i sin tur på förmågan hos olika ytor att reflektera ljus av olika färger.

Mätning av ljusets färg

Ljusets färgtemperatur mäts i antal Kelvin. En ljuskällas färgåtergivningsförmåga (Ra eller CRI) och färgtemperatur (K) inverkar i hög grad på hur vi uppfattar färgtemperaturen i omgivningen och hur en viss stämning uppstår. Ju högre Kelvinvärde, desto blåare och kallare är ljuset. Färgåtergivningsindexet (förkortning CRI från engelskans colour rendering index), eller Ra-indexet, är en storhet som anger förmågan hos ljuskällor att återge färger. Ett index på 100 innebär att färgerna återges på bästa möjliga sätt och ett index på 0 att färgerna inte återges alls och att vi ser allt i svartvitt.

Vitt ljus till arbetsplatsen

Ljusa ytor kommer bättre till sin rätt och ser fräschare ut i vitare ljus (4 000 K). Vitt ljus lämpar sig även särskilt väl som arbetsbelysning, till exempel ovanför kökets arbetsytor eller i läslampor. I specialobjekt och vid arbete som kräver precision behövs ibland en mycket noggrann färgåtergivning. I sådana fall är ljuskällor med värdet CRI90 det bästa alternativet. Färgerna återges klarare och renare och skiljer sig väl från varandra.

Avkopplande varmt ljus

I naturen ser människans öga ljusets färgtemperatur som varm när solen går ner. När solen står lågt vid horisonten färdas solens strålar en längre väg genom atmosfären, varvid det blå ljuset filtreras bort och de rödaktiga färgnyanserna blir kvar. Det är alltså naturligt att det varma ljuset får oss att slappna av och förbereder kroppen för vila och sömn när kvällen kommer. I sällskapsrum är det därför bra att använda en varm färgtemperatur och dimbar belysning.

I hemmet föredrar vi vanligtvis varmvitt ljus, 2 700–3 000  K. Varma färger och exempelvis den varma tonen hos träytor framhävs om även ljuskällans ljus är varmt. Genom att byta ut gamla standardlampor till Decor-inredningslampor kan du enkelt förnya dina gamla armaturer och skapa en ny stämning i ditt hem.

Dagsljuslampa för specialbehov

I naturen är dagsljusets färg svalt blåaktigt (6 500 K) vid klart väder. Med Airams dagsljuslampa åstadkommer du en stämning som imiterar dagsljuset. Dagsljuslampor svarar mot vårt behov av naturligt ljus. Lamporna lämpar sig för arbete som kräver precision, exempelvis smyckestillverkning och textilarbete. Vid normal användning i hemmet är färgtemperaturen 4 000 K ett bra val till exempel i läslampor.
Enkla smarta lampor

De smarta lamporna har förändrat vår syn på hur belysningen kan justeras och på valet av färgton. Med en Dim to warm-lampa kan du förändra stämningen genom att dimra ljuskällan. Ju mer du dimrar, desto varmare blir ljusets färg. Med en smart 3-step-lampa kan du enkelt förändra stämningen med en vanlig strömbrytare. När du trycker på strömbrytaren förändras ljusets ton från varmvit (2 700 K) till vit (4 000 K) eller dagsljus (6 500 K).