Valaisimien ja lamppujen uudet energiamerkinnät

Valaisimien ja lamppujen uudet energiamerkinnät

Energiamerkinnät ovat uudistuneet. Nyt lamppujen energiamerkinnöissä energiankulutus ilmoitetaan 1000 tuntia kohden sekä energiatehokkuus asteikolla A–G. Airamilla kiinteän led-valonlähteen valaisimissa energialuokkatieto löytyy aina valaisimen asennusohjeesta. Voit olla varma, että Airam lamppujen ja valaisimien suorituskykyä ei ole heikennetty. Vain energia-asteikko on ecodesign-direktiivin myötä muuttunut.

Kaikissa sähkölaitteissa, lampuissa ja valaisimissa on vuodesta 2021 lähtien ollut EU:n uudet energiamerkinnät. Energiamerkinnän uudistumiseen on monia syitä, kuten vanhojen energiamerkintöjen epäselvyys. Uudistus haastaa myös meitä valmistajia kehittämään entistä parempia ja energiatehokkaampia tuotteita. Suurin muutos energiamerkinnässä koskee luokitusta, jossa palataan takaisin A-G-asteikolle eli A+, A++ ja A+++ luokat poistuvat. Merkkiin lisätään myös QR-koodi, joka johtaa Euroopan komission tuotetietokanta EPREL:iin, jossa kuluttajat saavat lisätietoa tuotteesta.

Uusi energiamerkki pähkinänkuoressa

Syyskuun alussa 2021 voimaan astuva Ecodesign-direktiivi lisää toimittajien velvoitteita tuotteiden suorituskyvyn, tuotetietojen esittämisen ja kestävän kehityksen vaatimusten huomioimisen osalta. Energiamerkinnän uudelleen skaalaus on tullut tarpeelliseksi valonlähteiden valotehokkuuden kehittymisen myötä. Uudistunut energiamerkintä onkin haastanut valmistajat kehittämään entistä energiatehokkaampia ja vastuullisempia laitteita. 

Vastuullisuus on kiinteä osa Airamin toimintastrategiaa, johtamista, päätöksentekoa ja päivittäistä työtä, joten Airam on innolla vastannut tähän haasteeseen panostamalla valaisinpakkausten, asennusohjeiden ja valaisinmerkintöjen uudistamiseen. Kauppoihin ja kuluttajien käsiin uudet pakkaukset päätyvät syksyn aikana, mutta verkkosivuilla uudistus näkyy jo nyt lähes kaikkien valaisintuotteiden kohdalla. 

Energiamerkintä lamppupakkauksissa

Lamppujen energiamerkinnöissä energiankulutus ilmoitetaan 1000 tuntia kohden sekä energiatehokkuus asteikolla A–G. Täysin uusi elementti energiamerkeissä on QR-koodi, joka antaa älypuhelimen käyttäjille mahdollisuuden päästä helposti käsiksi laitemallin lisätietoihin. QR-koodi vie EU:n EPREL-tietokantaan, jossa on ei-kaupallista lisätietoa ostopäätöksen helpottamiseksi.

Ecodesign-asetus näkyy valaisinpakkauksissa ja asennusohjeissa

Valaisimien kohdalla, ja etenkin kuluttajan kannalta, Ecodesign-asetus tarkoittaa selkeämpää erottautumista vaihdettavan ja kiinteän valonlähteen valaisimien kohdalla, ja tämän oleellisen eron ymmärtämistä. Jos valaisimessa on vaihdettava valonlähde, niin energialuokasta kertova merkintä löytyy lamppupakkauksesta. 

Airamilla kiinteän led-valonlähteen valaisimissa energialuokkatieto löytyy asennusohjeesta, joka on aina mukana pakkauksessa ja ladattavissa airam.fi-sivuilta valaisimen sivulta. Teksti kertoo selkeästi kolmella kielellä (suomi, ruotsi, englanti) minkä energialuokan valonlähteen valaisin sisältää. Valaisinpakkaukset sisältävät lisäksi aina tiedon siitä, ovatko komponentit (valonlähde ja virtalähde) korvattavissa tai vaihdettavissa ja jos ovat, niin kuka valonlähteen vaihtamisen saa tehdä (kuluttaja vai sähköalan ammattihenkilö).

Energialuokan lisäksi valaisinvalinnassa kannattaa kiinnittää huomiota valaisimen asennettavuuteen, teknisiin ominaisuuksiin kuten valon määrään, himmennettävyyteen, värilämpötilaan ja elinikään. Kaikki nämä tiedot ovat Airam-valaisimissa esitetty selkeästi ja helposti ymmärrettäväksi tuotepakkauksesta, asennusohjeesta ja/tai tuotteen teknisistä tiedoista airam.fi-verkkosivuilta.

Voit olla varma, että Airam lamppujen ja valaisimien suorituskykyä ei ole heikennetty. Vain energia-asteikko on direktiivin myötä muuttunut.