Kotimaista valaisintuotantoa ja monipuolisia räätälöintipalveluita Lahden tehtaalta

Airamin uuden, Lahdessa sijaitsevan tehtaan käynnistymisestä tulee keväällä 2023 täyteen täysi vuosi. Räätälöinnin monipuolisuus sekä kapasiteetti nousivat merkittävästi, kun metallirunkoisiin valaisimiin erikoistunut tehdas pääsi toden teolla käyntiin tilojen saneerausten ja uudelleenjärjestelyjen jälkeen. Kysyntä räätälöintipalvelua kohtaan on kasvanut ja paikallinen tuotanto on noussut erityiseen asemaan.

Airam Lahden tehdas Vario-valaisimen lopputarkastus

Tilojen saneerausta ja uudelleen järjestelyjä

Keväällä 2022 Airamin valaisintuotannon ja kokoonpanon toiminnot siirtyivät Keravalta Lahteen. Keravalla valaisintuotannon henkilöstön toimenkuvaa uudistettiin niin että töitä on riittänyt sekä entisille että Lahden tehdaskaupan myötä Airamille siirtyneelle uudelle henkilöstölle. Airamilla työt siirtyivät, eivät ihmiset. 

Lahdessa sekä tehdas- että toimisto- ja näyttelytiloja on remontoitu: tuotantolinjoja on tehostettu ja järjestelty uudelleen. Lahden valaisintehtaan kiinteistössä 2700 m2 on varattu tuotannolle ja 300 m2 sosiaali- ja toimistotiloiksi. ”Tehdastiloissa materiaalien virtausta on järjestelty loogisemmaksi, eri konekantojen kautta materiaalien työstämisestä ja pintakäsittelystä loppukokoonpanoon, ja sieltä valmiiksi tuotteeksi Keravan varastoon tai suoriin asiakastoimituksiin”, kertoo tuotanto- ja logistiikkajohtaja Timo Eronen.

Haluamme tarjota työntekijöillemme merkityksellistä työtä turvallisessa ja innostavassa ympäristössä. Työturvallisuuteen ja ergonomiaan kiinnitetään erityistä huomiota ja tehdastilat pidetään jatkuvasti siistinä ja toimintakuntoisena. ”Tehdastilojen uudelleensuunnittelun perustana oli selkeän materiaalivirtauksen lisäksi siisteys ja järjestys, jotta tarvittavat työvälineet löytyvät aina tarpeeseen. Tuotannon säädettävät työpisteet mahdollistavat monipuolisesti erilaisten tuotteiden kokoonpanon”, summaa Eronen.

Metallin käsittelyyn ja valaisinkokoonpanoon erikoistunut henkilöstö

Lahdessa valmistetaan alumiinirunkoisia valaisimia, alasvaloja, profiileja ja ramppivalaisimia toimistoihin ja julkisiin tiloihin. Metallitöissä pätevöityneet ammattilaiset pystyvät tuottamaan valaisimia asiakkaiden tarpeiden mukaan sekä isoihin että pieniin projekteihin.

”Henkilöstöä Lahden tehtaalla on kahdeksan”, kertoo Lahden tehtaan tuotantopäällikkö Timo Lindfors. ”Osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta pystyy joustavasti siirtymään työpisteestä toiseen, kun kaikilla on ennestään kova ammattitaito ja vankka kokemus metallialan töistä ja valaisinten kokoonpanosta.”

Monipuolinen konekanta ja pulverimaalaus kahdella tavalla

Konekanta on monipuolinen ja metallinkäsittelyyn erikoistunut. Tehdassalissa on kaksi maalauslinjaa. Automaattilinjassa maalataan pääosin valkoisia valaisinrunkoja ja toisessa ruiskutetaan valaisimeen käsityönä pulverimaalauksella mitä tahansa asiakkaan toivomaa RAL Classic -värikartan väriä. Maalauksen jälkeen tuotteet siirtyvät linjastolla uuniin n. 200 °C noin 20 minuutiksi, riippuen maalattavan kappaleen painosta ja pituudesta. Polton jälkeen valaisinrungot ajetaan jäähtymään noin puoleksi tunniksi ja edelleen jalostettavaksi metallintyöstöön ja kokoonpanoyksikköön. 

Airamin Lahden tehdas_levytyökeskus_Jani Kaivola

Jani Kaivola valmistaa levytyökeskuksessa metallilevyistä tietokonemallinnoksen mukaisia alustoja esimerkiksi valaisinten sähkökytkentöjä tai liitäntälaitteita varten.

Airamin Lahden tehdas. Niko Kaivola, metallirunkojen sahausta räätälöitynä määrämittaan.

Niko Kaivola sahaa metallirunkoja räätälöitynä määrämittaan.

Airamin Lahden tehdas. Harri Moilanen, sulakekotelon metalliosien pistehitsausta.

Harri Mielonen tekee sulakekotelon metalliosien pistehitsausta.

Airamin Lahden tehdas. Niko Kaivola, Vario-valaisinrungon ruiskumaalausta asiakkaan toivomalla RAL-värillä.

Niko Kaivola suorittaa Vario-valaisinrungon ruiskumaalausta asiakkaan toivomalla RAL-värillä.

Airamin Lahden tehdas. Timo Saarinen, valaisinrunkojen profiilien kanttausta.

Timo Saarinen tekee urheilutiloihin soveltuvan Sport-valaisinrunkojen profiilien kanttausta.

Airamin Lahden tehdas. Automaattilinjalla Sport-valaisinten pulverimaalaus.

Automaattilinjasto suorittaa Sport-valaisinten koneellisen pulverimaalauksen.

Airamin Lahden tehdas, Timo Lindfors ja Anita Lindfelt, valaisinkokoonpanossa tehdään sähkötekniset kytkennät kuten liitäntälaitteiden, kytkentäkotelon, ohjausyksikön asennus.

Valaisinkokoonpanossa tehdään sähkötekniset kytkennät, kuten liitäntälaitteiden, kytkentäkotelon, ohjausyksikön asennus. Kuvassa Timo Lindfors ja Anita Lindfelt.

Airamin Lahden tehdas, Anita Lindfelt, Vario-valaisimen testaus, lopputarkastus ja pakkaaminen.

Anita Lindfelt testaa Vario-valaisimet ja suorittaa lopputarkastustuksen.

Airamin Lahden tehdas. Ari Lietjärvi, valmiisiin tuotteisiin kiinnitetään arvokilvet ja lisätään asennusohjeet.

Ari Lietjärvi kiinnittää valmiisiin tuotteisiin arvokilvet ja pakkaa mukaan asennusohjeet.

Metallirunkoisia valaisimia toimistojen, julkisten tilojen ja teollisuuden tarpeisiin

Uusi Vario on kokonaan Lahden tehtaalla valmistettu alumiiniprofiilivalaisinsarja, joka voidaan räätälöidä halutuksi erilaisilla runkopituuksilla ja kulmaliitospaloilla ja muodostaa jopa 4500 mm saumatonta valoviivaa. Runkoväriksi voidaan valita mikä tahansa RAL Classic -sarjasta. Tilauksesta läpijohdotus, eri läpivientipisteet, määrämittaiset liitosjohdot pikaliittimin ja erilaiset pikaliitinjohtosarjat ovat mahdollisia.

Pystymme myös laajentamaan asiakkaiden erityistarpeisiin vastaamista mm. erilaisten kiinnikkeiden, kannakkeiden valmistuksessa. ”Lahden tehdas tukee ensisijaisesti PRO-myyntiä (vakiotuotteet) sekä eritoten projektimyyntiä joustavilla räätälöintiratkaisuillaan. Uusi Lahden tehtaalla alusta alkaen valmistettu Vario-valaisin joustaa eri asiakkaiden tarpeisiin ja on jo osoittautunut erittäin kilpailukykyiseksi yhä kiristyvillä valaistusmarkkinoilla”, selventää projektimyyntipäällikkö Harri Hultin. ”Lahden tehdas tukee projektimyyntiä monella eri tavalla. Erilaisten lisätarvikkeiden kuten esimerkiksi moduulivalaisimien pinta-asennuskehysten maalaaminen asiakkaan toivomalla RAL-värillä ja nopealla toimituksella ovat nyt mahdollista.”

» Ammattivalaistuksen myynti

Näyttelytila Lahdessa

Näyttelytilat Keravalla ja Lahdessa

Ammattivalaistuksen suora-asiakkaamme sekä sähkösuunnittelijat ja rakennuttajat ovat tervetulleita tutustumaan valaisinvalikoimaamme paikan päälle näyttelytiloihimme. Näyttelytilat Keravalla, ja nyt myös Lahdessa, antavat hyvät mahdollisuudet tuote-esittelyyn ja kertovat konkreettisesti tarinaa laadukkaan ja hyvän valaistuksen merkityksestä kodeissa, työpaikoilla, julkisissa ympäristöissä. Keravan näyttelytilat palvelevat erinomaisesti pääkaupunkiseudun ja Etelä-Suomen asiakkaitamme, mutta Lahti on kätevästi lähellä palvelemassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen asiakkaitamme.

Älykkäät valaistuksen ohjaustavat

On asiakkaan edun mukaista, että tutuista valaisinmalleista voidaan Lahdessa räätälöidä asiakkaan tarpeisiin sopivia älykkäisiin valaistuksenohjausjärjestelmiin yhteensopivia versioita. Airamilla on vankka kokemus sekä perinteisistä että langattomista Casambi ja Helvar ActiveAhead ohjausjärjestelmistä. Älykäs langaton ohjaus voi tulla jopa perinteistä ratkaisua halvemmaksi, kun ohjauskaapelointia ei tarvita. Airamin projektimyynti tarjoaa tarvittaessa opastusta langattomien ratkaisujen valinnoissa ja suunnittelussa, koulutusta järjestelmän ohjelmointiin suunnittelijoille ja sähköurakoitsijoille sekä tarvittaessa käytön tukea myös kiinteistön haltijalle.

Tuotekehitys

Yhteistyö tuotekehityksen, tuotepäälliköiden kanssa on ollut hedelmällistä. ”Uusi konekanta sekä maalauslinjasto omissa käsissämme on avannut tuotehallinnalle, sekä tuotekehitykselle täysin uudet mahdollisuudet kokonaan uudenlaisten tuotteiden kehitykseen sekä asiakastarpeisiin vastaamiseen”, täsmentää tuoteryhmäpäällikkö Risto Poutiainen.

”Olemme kehittäneet Vario-valaisinsarjaa edelleen vastaamaan kentältä tulleita tarpeita. Ensimmäisessä aallossa tulleiden opaali- ja mikroprisma-versioiden lisäksi saatavilla on erittäin matalan UGR-arvon versiot. Kehitimme myös erinomaiset ratkaisut tiloihin, joihin halutaan esimerkiksi suorakulmion muotoiset valaisimet tai vaikkapa seinälle asennettava versiot”, kertoo Poutiainen.

Vastuullinen valinta

Ympäröivä maailma muuttuu. Vastuullisuus on Airamilla tärkeä osa liiketoimintaa, ”Lahden tehtaalla voimme ottaa aikaisemmin alihankkijoiden avulla valmistettujen tuotteiden tuotantoa omiin käsiin, mikä tarkoittaa entistä lyhyempää tuotantoketjua”, kertoo Airamin vastuullisuuspäällikkö Siina Hara. “Tavaraliikenne järkevöityy ja päästöt pienenevät, kun tuotannossa käytetään 100 prosenttisesti uusiutuvaa sähköä.” 

Suomalaisena yrityksenä kotimainen, Suomessa tuotettu valaisin on Airamille asia, josta olemme erityisen ylpeitä. Palvelun ketteryys ja kohonnut valaisintuotannon kotimaisuusaste on huomattu myös Airamin asiakaskunnassa. Asiakkaamme arvostavat sitä, että ostamalla suomalaisia tuotteita ja palveluita luodaan Suomeen uusia työpaikkoja. Suomalaisen Työn Liitto on laskenut, että jos jokainen suomalainen ostaisi 10 eurolla kuussa lisää suomalaisia tuotteita tai palveluita, syntyisi vuodessa 10 000 työpaikkaa Suomeen. Aika hyvä tavoite meille kaikille.

» Vastuullisuuden johtaminen

--

Lahden tehtaan osoite:
Airam Electric Oy Ab, Ojamaankatu 3, 15230 Lahti
Ammattivalaistuksen asiakas: sovi vierailusta aina myynnin yhteyshenkilösi kanssa.