Lahden tehdas vahvistaa Airamin kapasiteettia toimistojen ja julkisten tilojen valaisimien valmistuksessa

Airamin uusi tuotantolaitos Lahdessa kasvattaa yrityksen tuoteportfoliota ja kapasiteettia räätälöintipalveluihin sekä varmistaa, että kotimaisen valaistusyrityksen palvelut jatkossakin löytyvät läheltä. Vuonna 1921 perustettu kotimainen perheyritys tuottaa laajasti valaisimia, lamppuja ja älykkäitä valaistusratkaisuja sähköalan ammattilaisille ja kotitalouksille.

Airam tehdas Lahdessa

Airam Electric Oy Ab osti syyskuussa 2021 konkurssiin ajautuneen Sähkö-Lahti Oy:n tehtaan sekä sen käyttö- ja vaihto-omaisuuden. Uusi tehdas vahvistaa Airamin kilpailukykyä, joustavuutta ja tuotantokapasiteettia kotimaisilla markkinoilla ja erityisesti ammattivalaistuksen sekä räätälöityjen valaistusratkaisujen saralla. Uudelle Lahden-tuotantolaitokselle on jo siirtynyt Keravalta koko valaisintuotanto ja kokoonpano. 

”Haluamme olla lähellä asiakasta, se on mielestämme tärkeää hyvän palvelukyvyn takaamiseksi. Uudet tilat varmistavat, että olemme helposti tavoitettavissa myös tuotannon osalta”, kertoo Airamin ammattivalaistuksen liiketoimintayksikön johtaja Ville Keinänen.

Lahden tehtaalta uusia Airam-valaisinmalleja

Airamin Lahden valaisintehtaan tuotanto omalla maalauslinjastolla käynnistyi keväällä 2022 kiinteistössä, jossa 2700 m2 on varattu tuotannolle ja 300 m2 sosiaali- ja toimistotiloiksi. 

Uusi tuotantolaitos on erikoistunut metallirunkoisiin valaisimiin toimistojen, julkisten tilojen ja teollisuuden tarpeisiin. Oma kotimainen tehdas mahdollistaa Airamin tuoteportfolion laajentamisen erityisesti julkisen valaistuksen saralla. Lahdessa valmistetaan jatkossa julkisissa- ja urheilutiloissa sekä toimistoissa käytettäviä alumiinirunkoisia valaisimia, profiileja ja ramppivalaisimia toimistoihin ja julkisiin tiloihin. 

Uusi tuotantolaitos avaa uusia mahdollisuuksia myös kuluttajamarkkinoilla. Tulevaisuudessa voimme tuoda markkinoille omia, kotimaassa suunniteltuja ja tuotettuja kuluttajatuotteita ja tuotesarjoja. Nyt Lahden-tuotantolaitokselle on palkattu tuotantopäällikkö ja lisäksi seitsemän muuta työntekijää. Alkuvuodesta tehtaan tiloja remontoitiin, puhdistettiin ja järjestettiin uudelleen Airamin tuotantoa varten. Tuotantotilojen remontti on nyt valmis ja tuotanto on käynnistynyt.

Airamin Lahden tehtaan valaisimia

”Olemme pysyneet hyvin aikataulussamme. Ensimmäisiä tuotemalleja pääsimme valmistamaan huhtikuussa. Syksyllä tuotanto on jo hyvässä vauhdissa ja pääsemme esittelemään uudet valaisinmallit Sähkömessuilla Jyväskylässä”, iloitsee Keinänen.
 

Räätälöintipalveluista entistä vahvemmat

Airam on tarjonnut räätälöinti- ja esivalmistuspalveluja menestyksellä jo aiemminkin, mutta uuden tuotantolaitoksen myötä kapasiteetti kasvaa merkittävästi. Asiakkaan tarpeen mukaan räätälöityjen ja älykkäiden valaistusratkaisujen kysyntä tulee entisestään kasvamaan kun tutuista valaisinmalleista voidaan räätälöidä asiakkaiden tarpeisiin sopivia älykkäisiin valaistuksen ohjausjärjestelmiin yhteensopivia versioita. Lahden tuotantolaitoksessa tullaan valmistamaan muun muassa tuotteita, joista aiemmin ovat vastanneet yrityksen alihankkijat. 

”Kauttamme on mahdollista saada esimerkiksi valmiilla liitoskaapeleilla varustettuja valaisimia tai mittaan katkaistua LED-nauhaa tai alumiiniprofiileja”, kertoo Keinänen. ”Lahdessa meillä on myös oma maalauslinjasto valaisimien maalaukseen ja pintakäsittelyyn.”

Valaisimista voidaan räätälöidä tuotteita älykkäisiin valaistuksen ohjausjärjestelmiin sopiviksi. Tutut Airamin valaisimet on esimerkiksi mahdollista toimittaa Casambi-, Cozify- tai Helvar ActiveAhead -valaistuksen ohjausjärjestelmään yhteensopivina. ”Mitä pienempi tuotteen jalostusarvo on, sitä kauempana se voidaan valmistaa. Kun suunnitellaan räätälöityjä ratkaisuja, nousevat paikallisuus ja saavutettavuus erityisen tärkeiksi", summaa Ville Keinänen.

Airam-toimipisteet
Tehdasoston myötä Airamilla on kolme toimipistettä: yrityksen pääkonttori ja logistiikkakeskus säilyvät Keravalla ja vientiorganisaation pääkonttori ja tytäryhtiö Tukholmassa. ”Haluamme olla lähellä asiakasta, se on mielestämme tärkeää hyvän palvelukyvyn takaamiseksi”, kertoo Keinänen.
 

Airam-tehdas Lahti

Haluatko tutustua Airamin valaisintuotantoon?

Tule tutustumaan uuteen Lahden valaisintehtaaseemme sekä nauttimaan kanssamme kakkukahvit.
Osoitteemme on Ojamaankatu 3, Lahti.

Tervetuloa Meille torstaina 6.10.2022

Suomalaisen työn liiton Tervetuloa meille! -viikko järjestetään 3.-9.10.2022 klo 13-16. Suomen suurin avointen ovien tapahtuma auttaa yrityksiä lisäämään tunnettuuttaan sekä tuomaan esille suomalaista osaamista.