Lisävaloa huonekasveille ja yrteille

Lisävaloa huonekasveille ja yrteille

Pimeänä vuodenaikana kaikki elävät kasvit hyötyvät lisävalosta, niin huonekasvit kuin yrtitkin. Voit nauttia tuoreista herkuista ympäri vuoden kun sijoitat ne sisätiloissa ikkunalaudalle ja talvella turvaat riittävän valon keinovalolla.

Pimeänä vuodenaikana kaikki elävät kasvit hyötyvät lisävalosta, niin huonekasvit kuin yrtitkin. Voit nauttia tuoreista yrteistä ympäri vuoden kun sijoitat ne sisätiloissa ikkunalaudalle ja talvella turvaat riittävän valon keinovalolla. Kasvien valontarve vaihtelee, mutta pimeään aikaan lisävaloa kannattaa antaa vähintään kahdeksan tuntia päivässä. 

Lähiruokaa omasta keittiöstä

Itse kasvatettu ruoka maistuu aina parhaimmalta. Kotikasvattaja saa myös aina tuoretta ja eettisesti tuotettua syömistä. Useimmat meistä kuitenkin ostavat tuoreet yrtit valmiina kaupasta. Saatavuus ei ole ongelma. Ongelma on saada yrtit pysymään tuoreina ja elinvoimaisina kotona. Airamin Herby led-pöytävalaisimeen mahtuu kolme pientä yrttiruukkua. Kasvivalaisin muuntuu kätevästi on/off-kytkimen painalluksella kasvivalosta 4000 kelvinin viileäksi valonlähteeksi.

Valo ja riittävä ilmankosteus vahvistavat kasvia

Huonekasvia valitessa kannattaakin ensin katsoa, paistaako tulevaan kasvupaikkaan aurinko vai onko valoa vain niukasti. Suomessa luonnonvaloa ei ole tarpeeksi talvella. Huonekasvien kannalta lisävalon tarve ajoittuu lokakuusta helmikuulle. Niukassa valossa nuput voivat tippua ja kukinta tyrehtyy. Riittämätön valon määrä ilmenee mm. kellastuneina lehtinä. Heikkokuntoinen kasvi altistuu myös helpommin tuholaisille ja kasvitaudeille. Muista myös suihkutella kasveja puhtaalla vedellä säännöllisesti. Punkit ja kirvat vaivaavat yleensä liian kuivia kasveja.

Lisävaloa taimikasvatukseen

Kasviharrastus koukuttaa. Ennen maaliskuuta kylvettävät kesäkukkien siemenet tarvitsevat lisävaloa. Puutarhaharrastajat heräävät taviunilta jo tammikuussa: on taas aika laittaa ensimmäiset siemenet multaan ja aloittaa taimikasvatus sisätiloissa. Jotkut siemenet itävät pimeässä mullan alla ja jotkut valossa mullan pinnalla. Heti itämisen jälkeen lähes kaikki kuitenkin tarvitsevat kipeimmin lisävaloa räjähdysmäiseen kasvuunsa.

Jos hyvin itäneet kesäkukkien taimet venyvät laihoiksi honteloiksi, syy on yleensä valon puute. Hehkulamput tai halogeenit eivät sovellu kasvilampuiksi, koska ne tuottavat liikaa lämpöä. Kotipuutarhurille suosittelemme energiansäästö- tai led-kasvilamppuja, koska ne kuluttavat vähän energiaa ja tuottaa vain hyvin vähän lisälämpöä. Lamppujen mahtavin etu on kasvivalon spektri, joka on sovitettu kasvun kannalta optimaaliseksi. Spektrissä on paljon sinisiä ja punaisia aallonpituuksia ja vain vähän kasvien kannalta hyödyttömiä keltaisia aallonpituuksia.

Ei hukkalämpöä

Kotona huonekasveja valaistaessa oikea etäisyys kasviin on tärkeä: liian lähelle asetetun tavallisen lampun kuumuus voi vahingoittaa kasvin lehtiä. Valitse siis kasveille energiapihi led-valaistus, joka ei juurikaan lämpene, ja sijoita se lähellä kasvia, jotta kasvi saa valaistuksesta kaiken hyödyn irti.

Airamin Fiora valaisimessa on ihmissilmälle miellyttävävaloinen led-kasvilamppu. Pitkän johdon ansiosta (3 m) voit tuoda valopisteen lähelle kasvia.  Suomalaisissa taloissa tavallinen pistorasia on usein lähellä ikkunaa. Pitkä johto ja euro-pistoke yhdessä mahdollistavat Fiora-valaisimen käytön ikkunavalaisimena.