Opastusta, neuvontaa ja valoisaa inspiraatiota

Satavuotias Airam on ollut edelläkävijä valaistustietouden ja -opin tuojana niin kuluttajille kuin ammattilaisille. Järjestelmällinen valaistusneuvonta alkoi jo 1950-luvulla. Vuosikymmeniin mahtuu kirjoja, oppaita, koulutuksia, esitelmiä ja omaa filmituotantoa. 

Palamme edelleen halusta kertoa jokaiselle suomalaiselle siitä, miten hyvä valaistus helpottaa arkea ja tekee siitä entistä loistavampaa.

Oikea valaistus Eino Lampi

Kotivalaistusoppia koulunpenkille

Airam on edelläkävijä. Neuvontaosastomme perustettiin vuonna 1957, jolloin teollisuuslaitoksen pysyvä ja järjestelmällinen neuvontatoiminta ei ollut suinkaan tavanomaista. 

Läpi vuosikymmenten Airam on ollut mukana ihmisten arjessa ja auttanut löytämään oikeanlaisen valon, oli kyse sitten kotikeittiöstä, avokonttorista, tehdassalista tai vaikkapa museon näyttelytilasta. 

Airam on tehnyt monipuolista työtä suomalaiskotien valaistuksen hyväksi ja asumisen tason nostamiseksi. Iltakoti on oikein valaistuna vireä ja värikäs paikka, jossa näkevät hyvin sekä lapset että vanhukset. 

Ja oppia ikä kaikki. 1960-luvulla valmistui (Eino Lammen Airamilla suunnittelema) kouluille suunnattu kotivalaistuksen opetusaineisto. Oppilaiden työkirjan ja opettajan ohjeiden avulla opeteltiin, miten silmä toimii, miksi valolla on väri, miten hehkulamput eroavat toisistaan ja millainen valaisin sopii ruokapöydälle, TV:n taustavaloksi tai värittämistä varten. Oppilaat pääsivät asettelemaan valaisin- ja lamppukuvia huoneiden pohjapiirrosten tarratauluihin ja värikuultokuvista ihailtiin valmiita valaistussuunnitelmia.

valo-opetustaulu Airam-historia-arkisto


Oikeaa valaistusta työpaikoille

Me Airamilla tunnemme valonlähteet ja valaisimet paremmin kuin omat taskumme. 

Tiedämme, miten valolla voi parantaa asumisen kodikkuutta, työn tuottavuutta, myymälän houkuttelevuutta, hotellin viihtyisyyttä, museoesineiden säilyvyyttä ja pihan turvallisuutta. Ymmärrämme valon merkityksen meille Pohjolassa asuville ja opastamme siihen, mikä valon värisävy pitää ihmisen virkeänä ja minkävärisessä valossa salaatit kasvavat ja kukat viihtyvät parhaiten. 

Olemme paketoineet tietomme lukuisiin oppaisiin ja julkaisuihin, jotka ovat tulleet tutuiksi sekä ammattilaisille että kuluttajille. 

Vuonna 1964 julkaistu ”Oikea valaistus” -kirja kertoo, kuinka hyvä valaistus luo työntekoon suotuisat näköolosuhteet. Valon määrän lisäksi oleellista on sen laatu. Hyvä valaistus tulee oikeasta suunnasta, ei häikäise tai rasita silmiä ja on värisävyltään työtehtävään sopivaa. Kirja antaa ohjeita niin myymälöiden ja konttorien kuin sahalaitosten ja tehtaiden valaistukseen. Siinä perehdytään myös maaseudun työtilojen valaisemiseen, valaistuksen huoltoon ja kasvien valottamisen valoteknillisiin ongelmiin. 

Valo tulee näyttelytilassa näkyväksi 

Valosta on ihan parasta kertoa, kun sen voi nähdä omin silmin. Erilaisilla lampuilla, valaisimilla, väreillä ja esineillä varustetuissa näyttelytiloissa on helppo havainnollistaa sitä, mitä valo oikeasti on. 

Airamin ensimmäinen näyttelytila perustettiin 1950-luvulla Helsingin Pursimiehenkadun tehtaan yhteyteen. Suutarilan Lampputien tehtaan monipuoliset näyttely- ja koulutustilat avattiin 1980-luvulla. Tilat antoivat mahdollisuuden auttaa ”mitä erilaisimmilla aloilla toimivia ihmisiä oikean valonkäytön jaloon taitoon”. Ja niin on totisesti tehty. Kun näki vierekkäin hehkulampun ja DeLuxe-loistelampun valon, sai käsityksen valon värisävystä ja värintoiston merkityksestä. Näyttelytilassa konkretisoituvat hienosti myös häikäisyn haitat, valaisimen valonjako, varjonmuodostus, kontrastit ja valon säätö tunnelman luojana. Tiloissa vieraili iso joukko ihmisiä aina opiskelijoista valaistussuunnittelijoihin ja rakennuttajista sähkötukkuliikkeiden henkilökuntaan. 

Nykyiset näyttelytilat Keravalla esittelevät monipuolisesti yksityisiin ja julkisiin tiloihin suunniteltuja uutuuksia ja mm. muun muassa langattoman ohjauksen ja älykodin valaistusratkaisuja. Sähköalan ammattilaiset ja jälleenmyyjät pääsevät tutustumaan näyttelyyn sopimalla tapaamisen myynnin kanssa.


Eino Lammen inspiroivat koulutukset 

Airamilla yli 40-vuotisen työuran tehnyt yli-insinööri Eino Lampi teki uraauurtavaa neuvonta- ja opetustyötä valaistustietouden lisäämiseksi kaikenikäisten suomalaisten keskuudessa. 

Lammen Airamin näyttely- ja koulutustiloissa pitämät lamppu- ja valaistuskurssit tulivat 1980-luvulla tutuiksi kaikille Suomen lampputeollisuuden ja -myynnin asiantuntijoille. Lampi oli pidetty ja arvostettu luennoitsija. Hänellä oli palava halu ja taito jakaa Airamilla kartuttamaansa asiantuntemusta valaistusalan kehittämiseksi Suomessa. 

Lampi kirjoitti useita satoja valaistusaiheisia lehtiartikkeleita, kolme kirjaa, kurssimonisteita ja tutkimusraportteja sekä piti tuhansia tunteja luentoja ja esitelmiä kansainvälisiä valaistusalan konferensseja myöten. Lampi oli mukana myös Airamin filmituotannossa ja toi valaistustietoutta useisiin TV- ja radio-ohjelmiin. 


Satavuotias on somessa

Sadan vuoden aikana hehkulamput ovat vaihtuneet ledeihin, joiden avulla valoa voi käyttää entistä monipuolisemmin. Me kerromme ja opastamme miten. 

Kodin valaistus -sivuiltamme löydät ideoita ja vinkkejä siihen, miten saat ledinauhoilla tehoa ja tyyliä keittiöön, luot valaistuksella pientiloja olohuoneeseen, tuot tunnelmallista valoa kylpyhuoneeseen ja miten valo antaa eväät makeisiin uniin. Siellä on ohjeita myös pihan valaistuksen suunnitteluun sekä opas älykkäästä valaistuksesta osana älykotia. Valoisaa inspiraatiota löydät myös Facebookista, Instagramista, Pinterestista ja LinkedIn-sivuiltamme. 

Ammattilaisia Airam palvelee rautaisella ammattitaidolla koko matkan oikeiden tuotteiden valinnasta aina käyttötukeen asti. Autamme valaistuksen suunnittelussa, toimivien ratkaisujen löytämisessä ja langattoman valaistusohjauksen valinnassa. Airam on aina ja aidosti ammattilaisten apuna. 

Airam tarjoaa 100 vuoden kokemuksella ideoita ja inspiraatiota siihen, miten valoisa ympäristö luo valoisan mielen - ja arki on kaikin verroin helpompaa. 
 

Airam energiansäästö-mainos 1959

Airam messuilla 70-luku

valoa messuilla 80-luku