Tervakosken liikuntahalli Delfort Areena

Tervakoskella uuden liikuntahallin tilat ja valaistus muuttuvat tarpeen mukaan

Tervakoskella uusi 3090 m2 liikuntahalli Delfort Areena on valmistunut palvelemaan kuntalaisia. Hankkeessa päästiin energiatehokkuusvaatimuksiin pienillä elinkaari- ja energiakustannuksilla ja sitä kautta osaltaan vähentämään kunnan ilmasto- ja ympäristövaikutuksia.

Valaistusratkaisuissa kuhunkin tilaan valittiin tarkoituksenmukaiset led-valaisimet langattomalla Casambi-ohjauksella. Käyttöönoton yhteydessä Casambi-ohjattavien valaisimien valaistustasot määriteltiin suunnittelijan ohjeistuksen mukaisesti optimaalisiksi erilaisten käyttötarpeiden mukaan: koulujen liikuntatunneille, kuntalaisten peliharjoitteluun, juhlatilaisuuksiin ja kilpaurheiluun.

Rakentaminen aloitettiin syksyllä 2019 ja urakka valmistui etuajassa, tammikuussa 2021. Laadukas lopputulos varmistettiin yhteistyössä Janakkalan kunnan, sähkösuunnittelusta vastaavan Granlund-Hämeen ja Sähkö-Jore Oy:n kanssa, joka vastasi kohteen sähköurakoinnista kokonaisurakoitsija YIT Suomi Oy:n aliurakoitsijana. Halli otetaan liikuntakäyttöön keväällä mahdollisimman pian, heti kun poikkeusolojen rajoitteet sen sallivat. Tällä hetkellä halli toimii erittäin hyvin väljänä koronarokotuspaikkana.

Pienet elinkaari- ja energiakustannukset

Suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota kokonaisuuden energiatehokkuuteen. Lopputuloksena saavutettiin pienet elinkaarikustannukset ja käyttökulut. Tavoitteisiin päästiin mm. maalämmön, aurinkopaneelien ja led-valaistuksen kautta. 

”Langaton valaistuksen ohjaus Casambilla, oli suunnittelun lähtökohtana heti alusta alkaen”, kertoo Kim Lindfors Granlund Häme Oy:stä. ”Langaton valaistuksen ohjaus helpottaa suunnittelijan työtä, koska ohjauskaapelit voidaan unohtaa suunnittelutyössä ja aikaa ja resursseja jää muihin suunnittelutehtäviin.” 

Valaisimien käytön optimoinnin ansiosta valaisimien tekninen elinikä kasvaa. Tärkeintä kuitenkin älykkään valaistuksen ohjauksen valinnassa on helppous, käytön vaivattomuus ja pieni energiankulutus. Lähtökohtana oli IoT-ympäristöön perustuva valaistus. Valaistuksen ohjauksen lisäksi myös mm. patteriventtiilit ja liikuntasaliin tehdyt mittavat av-tekniikat on yhdistetty Mesh-verkossa toimivaan langattomaan Casambi-järjestelmään.

Tilat muuntuvat joustavasti, samoin valaistus

”Liikuntahalli palvelee kaikkia kuntalaisia mutta etenkin päivisin läheisen Tervakosken yhteiskoulun ja lukion oppilaita. Hallin kahdessa liikuntasalissa kuntalaiset ja koululaiset voivat pelata esimerkiksi salibandya, futsalia sekä lento-, kori- ja sulkapalloa, kun sali jaetaan lohkoihin väliverhoilla. Rakennuksen toiseen kerrokseen on rakennettu esteetön kuntosali, kahvio, voimistelutila trampoliineineen sekä 240-paikkainen katsomo. Rakennuksessa voi niin kunta kuin ulkopuoliset tahot järjestää monenlaisia tilaisuuksia enimmillään 800 henkilölle”, summaa Harri Turunen Janakkalan kunnasta rakennuksen käyttötarkoitusta.

Esiintymistapahtumia varten valaistustilannetta voidaan helposti vaihtaa normaalitilasta AV-järjestelmän ohjaamana erilaisiin esitystiloihin langattomasti. Edellä mainitun mahdollistamiseksi Airam suunnitteli, valmisti, testasi ja toimitti kohteeseen kärkitietosovittimen. Sovitin välittää dataa langattomasti AV-järjestelmän ja valaistuksen välillä. Mobiililaitteella ohjattava valaistus on käyttäjäystävällinen, eikä vaadi käyttöönoton jälkeen monimutkaista tai vaikeaa opiskelua. Liikuntakeskuksen vahtimestari voi hallita eri tilojen valaistustasoja omasta työhuoneestaan käsin.

Liikuntahallin monipuolisissa tiloissa voidaan kätevästi tyydyttää paitsi koulun liikuntatarpeet, myös tanssia vanhojen tansseja, laulaa suvivirsiä ja juhlia lukukauden päättäjäisiä joulun alla. Sali on suunniteltu muunneltavaksi ja monikäyttöiseksi: se on varustettu uusimmalla audiotekniikalla ja se muuntautuu näppärästi uuteen rooliin purettavan ja koottavan esiintymislavan ansiosta. 

Rakennuksessa ei ole varavoimalaitteita sähkökatkon varalta. Airam toimitti kohteeseen Airam Clock backup -laitteen, jolla varmistetaan kelloasetusten oikeellisuus ja eliminoidaan mahdollisten sähkökatkosten aiheuttamat muutokset Casambi-järjestelmään. Laite pitää asetukset ajan tasalla akustonsa avulla noin 19 tunnin ajan. Näin selvitään pidemmistäkin sähkökatkoista ilman järjestelmän kelloasetusten muutoksia.
 

Liiketunnistimilla energiansäästöä

Käytäville ja hallikatsomon viereiseen näköalakahvioon valittiin alakattojärjestelmään Plata-valaisimet. Käytävillä valaistus on kytketty Casambi-ohjattaviin sensoreihin, joten valaisimet eivät koskaan pala turhaan ja käyttävät energiaa valaistusvoimakkuudelle määritellyn todellisen tarpeen mukaan. 

Julkisiin tiloihin suunnitellut, tyylikkäät Round-riippuvalaisimet antavat tilalle lämmintä sisustuksellista ilmettä. Kuntosalin valaistukseen valittiin matalarakenteiset Optimus-valaisimet. Optimus-valaisimia käytetään lisäksi välinevarastoissa, väestösuojassa sekä teknisissä tiloissa. IP44-luokituksen ansiosta Optimus soveltuu asennettavaksi kosteisiin tiloihin. 

Liikuntasalissa ohjelmoidut valaistustasot

Liikuntasalien kattopintoihin asennetut teräsrunkoiset Sport-valaisimet ovat varustettu pallosuojalla. Pallosuojaus on testattu ja täyttää standardin VED 0710-13. Sport valaisimet tuottavat tasaista, häikäisemätöntä valoa ilman häiritsevää vilkkumista, joten valaistus sopii erinomaisesti myös televisioitaviin urheilutapahtumiin. Granlund teki Dialux-mittaukset liikuntasalissa, kuntosalissa, voimistelusalissa eri valaistustehoille. Liikuntasalin valoa on nyt helppo himmentää etukäteen ohjelmoitujen kahden valaistustasoasetusten kautta täyteen valaistustehoon. 

Valaistuksen ohjaus ohjelmoitiin ennalta määriteltyjen kriteerien ja muuttujien mukaan toimimaan automaattisesti eri alueilla. Langaton ohjaus antaa enemmän vapautta ohittaa automaattiasetukset tarvittaessa. Tarkempia vaatimuksia valon määrälle asettaa tilan käyttötarkoitus. Koulun liikuntasalissa 300 luksia riittää valon määräksi, mutta tietyissä lajeissa jo kilpaurheilun harjoittelu vaatii 500 luksia ja televisioitavassa kilpaurheilussa jopa 1000 luksia. Tilaajan mitoitus valoteholle oli 800 luksia, mutta Sport-valaisimista saadaan tilaan tarvittaessa jopa 1000 luksin valoteho. 

Rohkaiseva kokemus langattomista ratkaisuista 

“Sähköurakointi langattomalle Casambi-ohjaukselle oli meille uusi kokemus. Kaikki sujui varsin hienosti, ja nyt toteutamme jo muitakin Casambi-ohjattavia kohteita tällä alueella, kuten yksityisen huvilan ja paikallisen pop-pankkikonttorin valaistusta Hämeenlinnassa”, paljastaa Kari Immonen Sähkö-Jore Oy:stä.

Kaikissa sisätilojen valaisinvalinnoissa kriteereinä oli löytää tarkoituksenmukaiset Casambi-ratkaisut. Valaisintoimittajan valinnassa Airamille oli etua siitä, että se on sähköalalla kotimainen toimija sekä siitä, että yrityksellä on kiistattomasti erityisen vahva asiantuntemus Casambi-ratkaisuista. 

Airamin projektimyynnistä Mika Lindberg oli vahvasti mukana hankkeen valaisinvalinnoissa sekä teknisessä tuessa eri sidosryhmien välillä ja Henry Huittinen Casambi-ohjauksen käyttöönotossa. Kim Lindfors Granlundilta kiittää Airamin tiimiä palvelusta, kattavasta teknisestä tuesta ja sitoutumisesta, kun pohdittiin parhaita langattomia valaistusvalintoja sekä sähköurakoitsijaa sujuvasta yhteistyötä.

----

  • Osoite: Tervakosken liikuntahalli Delfort Areena, Maunontie 2, 12400 Tervakoski

  • Tilaaja ja rakennuttaja: Janakkalan kunta

  • Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: Ajan Arkkitehdit Oy

  • Kokonaisurakoitsija YIT Suomi Oy


  • Valaistus- ja sähkösuunnittelu: Granlund Häme Oy

  • Sähköurakointi: Sähkö-Jore Oy
     

 

Plata-valaisin

Plata-valaisimet käytävillä

Round-valaisimet Plata-valaisimet

Sport-valaisin

Optimus-valaisin voimistelutila

Optimus-valasin kuntosali

Valintaopas langattoman valaistuksenohjauksen suunnittelijoille

Valintaopas langattoman valaistuksenohjauksen suunnittelijoille

Suunnittele valaistuksenohjaus asiakaslähtöisesti – valitse älykäs langaton ohjaus. Valaistusjärjestelmä nykyaikaisilla led-valaisimilla yhdistettynä langattomaan ohjaukseen tuo selvää säästöä energiakulutuksessa, asennuksessa ja ohjelmoinnissa.

Lue lisää ja lataa opas!
tietoturva valaistuksen ohjauksessa

Langattoman valaistuksenohjauksen tietoturva – näin otat sen huomioon suunnittelussa

Langaton valaistuksenohjaus on kustannustehokas tapa toteuttaa muunneltava valaistus hyvin monenlaisiin tiloihin. Suunnittelija ja tietoturva-asiantuntija Sami Orasaari kertoo, kuinka toteutetaan langaton ohjaus, joka on turvallinen käyttää.

Lue lisää.
valaistuksen kustannukset

Langaton valaistuksen ohjaus voi olla perinteistä asennustapaa edullisempi

Mitä tapahtuu, kun sähkösuunnittelutoimiston ja älykodin langattomia ohjausratkaisuja tarjoavan yrityksen insinöörit lyövät päänsä yhteen? Syntyy uusi tapa toteuttaa kodin järjestelmien langaton ohjaus, jonka kustannus on jopa perinteistä asennustapaa edullisempi.

Lue lisää.