Valaistus raikasti opiskelijoiden ruokailuhetket 

Janakkalassa Kiipulan ammattiopiston Rustholli-ruokala tarjoaa oman keittiön ruokaa ammattiopiston opiskelijoille, henkilökunnalle ja satunnaisille vierailijoille. Ruokasalin vanhentunut valaistustekniikka päivitettiin nykyaikaan kiinteän led-valonlähteen Airam Puck-valaisimilla. Sähkö-Jore suoritti urakoinnin suunnitellusti koulun joululoman aikana eikä keittiöhenkilökunnan ja opiskelijoiden arkea tarvinnut häiritä.

Kiipulan ammattiopiston Rustholli-ruokala

Ammattiopistoa ylläpitävän Kiipula-säätiön perustehtävänä on ammatillisen erityisopetuksen ja kuntoutuksen järjestäminen. Opisto toimii yhdeksällä paikkakunnalla ja vuositasolla Kiipulassa opiskelee noin 1300 opiskelijaa. Koulutustoiminnan ohella säätiö tarjoaa lähiseutujen asukkaille työhyvinvointipalveluita, virkistävää vapaa-aikaa ja laadukkaita puutarhatuotteita.  

Energiatehokas, huoltovapaa valaistusratkaisu 

Janakkalassa Rustholli-ravintolan ruokalasalin valaistustekniikka oli aika nykyaikaistaa. Valaistuksen saneeraushankkeella kiinteistön omistaja saavutti huomattavaa säästöä kiinteistön huoltokuluissa ja energiakustannuksissa, kun vanha valaistustekniikka uusittiin. ”Rusthollissa pienoisloistelampulliset valaisimet vaihdettiin huoltovapaisiin kiinteän valonlähteen led-valaisimiin. Valon värilämpötila vanhoissa valaisimissa oli kirjava, eikä vanhojen valaisimien liitäntälaitteita ollut enää saatavana”, paljastaa Reijo Immonen Sähkö-Jorelta. ”Nyt saneerauksen jälkeen huoltotyötä ei enää tarvita. Koko tilassa on opaalikuvuin varustetut Airam Puck 800 valaisimet tuottavat tasaisen 4000 kelvinin raikkaan valon ympäristöönsä.” 
 
Mika Lindberg Airamilta toimitti etukäteen työmaalle mallivalaisimen, jonka valoteho ja värilämpötila päästiin yksissä tuumin urakoitsijan, asiakkaan ja keittiöhenkilökunnan voimin tarkastelemaan ja erinomaiseksi toteamaan. “Saneerauskohteessa on usein rajoituksia, joihin on hyvä tutustua etukäteen. Niin kävi tässäkin tapauksessa”, kertoo Immonen. ”Mallivalaisimen avulla kehitimme projektiin C-malliset asennusprofiilit, jonka avulla valaisimet saatiin riittävästi irti katosta jo olemassa olevaan muuhun tekniikkaan nähden. Näin toimien akustointilevyt, paloilmaisintunnistimet ja kaapelointi päästiin turvallisesti ohittamaan.”  

Airam toimitti valaisimet työmaalle sovittuna päivänä. Räätälöidyn asennusprofiilin ansiosta valaisimien vaihto ja sähköasennukset sujuivat ripeästi. Tilaaja oli erittäin tyytyväinen lopputulokseen sekä saneerausajankohdan toteutumiseen koulujen loma-ajankohtana, joulun välipäivinä. Urakointiajankohdasta johtuen kouluhenkilökunnan ja opiskelijoiden arkea ei tarvinnut rajoittaa millään tavalla. 

“Tilaan ei välttämättä tarvittu varsinaista valaistuksen ohjausta, joten valaisimet kytkettiin ryhmiin toimimaan perinteisellä painonappiohjauksella. Puoliteholla toimiva valaistus, jossa joka toinen valaisin valaisee, riittää normaaliarjessa suurimman osan vuodesta vallan mainiosti. Kytkemällä kaikki valaisimet päälle saadaan tilaan tarvittaessa tehokas valaistus”, summaa urakan lopputuloksesta Reijo Immonen.

Puck-valaisin sopii monenlaisiin julkisiin tiloihin 

Alumiinirunkoisen Puck-valaisinsarjan valikoimassa on kolme runkokokoa: ø 400, ø 610 ja ø 800 mm, ja kustakin koosta on saatavana värilämpötilavaihtoehdot 3000 K tai 4000 K. “Tyylikäs ja näyttävä julkisten tilojen Puck-valaisinsarja sopii erinomaisesti tämän tyyppisiin avariin tiloihin. Kiipulassa valaisimet asennettiin pinta-asennuksena, mutta valaisimet voidaan ripustaa myös erillisellä vaijeriripustussarjalla tai tarvittaessa vaikka tilaajan toivomalla RAL-runkovärillä. Tilauksesta Airam toimittaa valaisimet myös opaloiduilla prismakuvuilla sinne, missä kiusahäikäisy on erityisesti syytä ottaa huomioon”, kertoo Mika Lindberg Airamilta. Projektikohtaisesti Puck-valaisin voidaan räätälöidä myös Casambi-, 1-10V- ja Switch Dim- ohjattavina sekä erilaisilla valovirtapaketeilla ja liitosjohdoilla. 

Osoite: Kiipulantie 507, 14200 Turenki 
Urakointi: Sähkö-Jore Oy 
Valmistumisaika: 3.1.2022 

Kiipula ammattiopistossa Rustholli-ruokalan valaistus

Kiipula ammattiopistossa Rustholli-ruokalan valaistus

Kiipula ammattiopistossa Rustholli-ruokalan valaistus