Airamin valoa ja elämisen meininkiä Naantalissa

Naanatalissa omakotitalon valaisinvalinnoilla toteutettiin vaivaton ja muunneltava valaistus arjen haasteisiin suunnittelemalla kodin yleisvalaistukseen funktionaaliset ja energiatehokkaat valaisimet. 

 

Airam-asuntovalaistus Naantalin asuntomessukohteessa

 Luonnon kunnioitus sekä hyvinvointi ja onnellisuus olivat viime kesänä Naantalin asuntomessujen kantavia teemoja. Airam on luvannut tehdä hyvästä valaistuksesta vaivatonta ihan jokaiselle. Lupaus pitää myös tässä talossa, jossa kestävät valaistusratkaisut on huolellisesti valittu asukkaille, jotka haluavat nauttia enemmän ja huolehtia vähemmän. Pääsimme katsomaan miltä asuntomessukodissa näyttää talvella joulun alla.

Energiatehokkaita, muunneltavia valaistustasoja 

Puurakenteisen Atrium-mallisen Kastelli-talon yleisvalaistus on suunniteltu kokonaan Airamin valaisimilla. Valaisinvalintoihin päädyttiin yhdessä rakennuttajan ja Airamin asiantuntijoiden kesken. Asukkaat halusivat sisätilojen värilämpötilaksi 3000 kelviniä kun taas ulkotiloihin oli valmiiksi määritelty keinovalon 4000 kelvinin värilämpötila yhtenäisen harmonian takaamiseksi koko alueelle. 

Talon sisätilojen ja piha-alueiden sähköurakoinnin toteutti Junnin Sähkö Oy. Kokenut rakennuttaja Matias Ojala oli suunnitelmien kanssa liikkeellä hyvissä ajoin. Valaisimet Airamilta toimitettiin ripeästi työmaalle ja perusrakentaminen ja koko sähköurakka valmistui hyvissä ajoin jo toukokuussa.

Riittävät talon valaistustasot ja valaisinmallinnokset varmistettiin Airamin tekemillä DiaLux-laskelmilla. “Valaisinpisteitä tässä talossa, ulkotilat mukaan lukien, on yhteensä noin 90 ja useimmat valot ovat himmennettävissä. Valon puolesta lisävalaisimia tiloihin ei siis tarvita, ellei niitä haluta myöhemmin lisätä vaikkapa sisustuksellisista syistä”, kertoo talon omaan käyttöönsä rakennuttanut Ojala. 

Olohuone ja vaihtuva maisema 

Myös olohuoneessa ja keittiössä valaistus on suunniteltu himmennettäviksi eri syttymisryhmissä. Tunnelmasta toiseen siirtyminen on siis vaivatonta. Keittiössä yleisvaloksi valittiin upotettavat Compact Fix -alasvalot ja työskentelytasojen pintoja valaisemaan Apus led-nauhat Slimline-alumiiniprofiilieihin upotettuina. 

Oleskelutiloissa suuret ikkunat tuovat luonnon osaksi arkea. Ruokailutilan katossa himmennettävät Cio Multi -alasvalot antavat tilaan tasaisen valon erittäin leveän 80 asteen avauskulman ansiosta. Päivänvalon hämärtyessä alasvalot katossa valaisevat oleskelutilat ja piha-alueen valaistus tuo jatkuvasti vuodenaikojen mukana muuttuvan maiseman ansiosta vaihtuvaa tunnelmaa. 

Valoisa talo kestää elämisen meininkiä

Laadukkaat, kestävät materiaalit ja funktionaaliset energiatehokkaat valaisimet on valittu kestämään pitkään. Kaikkien kolmen makuuhuoneen yleisvalaistukseen valittiin himmennettävät Compact Fix -alasvalot. Lisäherkkuna yhteen makuuhuoneista toteutettiin taulun korostusvalaistus led-nauhoilla. Vaatehuoneen kaluste valaistiin Led Strip -nauhoilla + Cio Multi -alasvaloilla.

“Alusta asti kantavana ajatuksena oli, että osan ajasta talo on kahden aikuisen koti ja osan ajasta vuoroviikoin luonamme asuvien kahden lapseni koti”, kertoo Ojala. Yksitasoinen ja kustannustehokas koti on suunniteltu kestämään elämää kodissa, jossa huoneetkin ovat muuntojoustavia. “Lasten makuuhuoneet sopivat tarvittaessa myöhemmin vaikka työhuoneiksi”, paljastaa Ojala. 

Koti-spassa ripaus ylellisyyttä 

Kylpyhuone ja saunatila on valaistu IP65-luokitelluilla Compact Outdoor -alasvaloilla ja led-nauhalla, joka jatkuu tilan ylälinjassa saunaan asti. Kylpyhuoneessa led-nauha on antaa häikäisemätöntä valoa seinälaatan ja kattorakenteen väliin upotettuna. Peilimäisissä tummissa, marmoria muistuttavissa seinälaatoissa välkehtii kulta ja kiiltävä pinta toistaa valoa.

Tunnelmaa on helppo vaihtaa, kun valaistus on suunniteltu toimivaksi eri ryhmissä, yhdessä tai erikseen, led-nauhoilla toteutetun epäsuoran valon tai kattoon upotettujen Compact Outdoor -alasvalojen kanssa. Spa-osastolle on toteutettu valmiiksi neljä erilaista valaistustilannetta, joista kaksi on himmennettäviä. Himmennys on toteutettu perinteisillä on-off- ja painonappihimmennyksillä

Airam Cio Multi

asuntovalaistus Naantalin asuntomessukohteessa

asuntovalaistus Naantalin asuntomessukohteessa

Naantalin asuntomessut Talo Pukkila keittiö

keittiön valaistus Apus led-nauhalla

Makuuhuoneen himmennettävä valaistus