Valaistus houkuttelee viihtymään ulkona

Airam toimitti keväällä 2022 valaisimet Naantaliin asuntomessukotiin, jossa maisema tulvii sisään isoista ikkunoista.  Pääsimme vielä messujen jälkeen vierailemaan tässä Naantalin kauniissa kodissa, ja näimme miten valo ja luonto kutsuvat viihtymään katsotaanpa maisemaa sisältä tai ulkoa käsin.

Joulun alla tunnelmaa korostavat näyttävät koristevalosarjat ulkona pilareissa ja joulutähdet ikkunoissa. Hämärän tullen, ja etenkin talvisaikaan, pihavalaistus tuo turvaa ja tunnelmaa.  Päivänvalon hämärtyessä alasvalot katossa valaisevat ovisyvennyksiä ja ulkoalueiden terasseja. Piha-alueen ulkovalaistus, kokonaisuus yhdessä seinävalaisimien ja pollareiden kanssa, tuo vuodenaikojen vaihtelun myötä alueelle toivottua, vaihtuvaa tunnelmaa.

Talon sisätilojen ja piha-alueiden sähköurakoinnin toteutti Junnin Sähkö Oy. Kokenut rakennuttaja Matias Ojala oli suunnitelmien kanssa liikkeellä hyvissä ajoin. Valaisimet Airamilta toimitettiin ripeästi työmaalle joten perusrakentaminen ja koko sähköurakka valmistui aikataulun mukaan. Kaikkiin ulkovalaisimiin valittiin alueen yhtenäisen ilmeen nimissä värilämpötilaksi 4000 kelviniä.

Näyttävää valojen ja varjojen estetiikkaa

Hyvin toteutettu ulkovalaistus profiloi rakennuksen identiteetin ja lisää kiinteistön arvoa. Brick Double -seinävalaisimien ylös- ja alaspäin avautuvilla valokeiloilla korostetaan näyttävästi talon julkisivun struktuuria. Horisontaalissa jonossa ne  rytmittävät näkymää esteettisesti. Brick Double -seinävalaisimessa 4000 kelvinin värilämpötila valitaan yksinkertaisesti valaisimen kytkimestä asennusvaiheessa. 

Säänkestävät alasvalot

Kaakkoon avautuvalla Atrium-pihalla on mukava jatkaa ulkotilojen sesonkia vielä ilta-auringon laskiessa. Terassin ja autokatoksen kattorakenteeseen sekä atrium-sisäpihalle asennettiin himmennettävät Compact Outdoor -alasvalot räystäslaudoituksiin. Himmennettävä Compact Outdoor on kauttaaltaan IP65-luokiteltu, suunnattava alasvalosarja. Valaisimet soveltuvat erityisesti kosteisiin tiloihin ja rakennusten ulkopinnoille, räystäisiin ja harvalaudoituksiin sekä terassien kattorakenteisiin.

Myöhemmin on suunnitelmissa toteuttaa vielä Atrium-pihalle yhtenäinen valoviiva IP65-luokitellulla Norma led-nauhalla profiiliin upotettuna. Autokatoksessa Compact Outdoor -valaisimet toimivat liiketunnistuksella ja sisäänkäynnin kulkuvalot ajastuksella ja hämäräkytkimillä.

Pollareista häikäisemätönta valoa

Asuntomessualueella Naantalin Lounatuulessa rakentajia oli pyydetty huomioimaan alkuperäisiä maastonmuotoja ja säilyttämään puita ja muutakin kasvillisuutta mahdollisuuksien mukaan. Piha-alueella eri korkuisten Olympos-pollarivalaisimien valo jakautuu tasaisen symmetrisesti valaisimien ympärille. Selkeän ja pelkistetyn muotoilun ja antrasiitin harmaan värin ansiosta Olympos-sarja sointuu luontevasti hirsitalon kumppaniksi. Matalien pollarivalaisimien valo suuntaa alaspäin kulkuväylille, eikä häikäise kulkijaa.

Piha-alueiden valaisinvalinnoissa oleellista eivät ehkä olekaan itse valaisimet vaan kokonaisuus – kulkuväylien turvallisuus, estetiikka ja se mitä me näemme ja koemme hyvässä valossa.

Airam Olymbos bollard

Airam Brick Double

Olympios-pollarivalaisin