Helsinki-Vantaa lentoaseman Casambi-ohjattu valaistus

Airam toimitti Finavia Helsinki-Vantaa lentoaseman terminaalien valaistuksen langattomana Casambi-ohjattavana kokonaisratkaisuna. Terminaali 1:n korkeiden osien yleisvalaistukseen asennettiin Highbay-syväsäteilijät vakiovalo-ohjauksella ja muihin tiloihin Plata-paneelivalaisimia sekä Optimus ja Future Tech -valaisimia.

Helsinki-Vantaa lentoaseman Casambi-ohjattu valaistus

Finavian Helsinki-Vantaa lentoasema toimii olennaisena osana globaalia lentoliikenneverkkoa, jossa lukemattomien pienten yksityiskohtien on oltava kunnossa. Luotettava ja mutkattomasti toimiva laadukas valaistus on yksi näistä vaatimuksista. Syksyllä 2018 oli aika saneerata vuonna 1991 valmistuneen Terminaali 1:n valaistus. Airam toimitti Finavialle kokonaisratkaisuna pitkän elinkaaren valaisimet Casambi-ohjauksella.

Lentoliikenne on globaalisti linkittynyt, tuhansien eri toimijoiden toimiala. Saumaton yhteispeli varmistaa, että matkustamisen pitää olla ehdottoman turvallista, sujuvaa ja mutkatonta. Finavialle se tarkoittaa jatkuvaa infrastruktuurin kehittämistä ja ylläpitämistä.

Terminaali 1:n entinen valaistustekniikka oli vanhentunut: valaisimien valonlähteinä toimineet elohopeahöyrylamput olivat poistuneet markkinoilta eikä valaisimissa ollut lainkaan säätömahdollisuuksia. Elohopealamppujen värintoistokyky oli huono eli värit eivät toistuneet tilassa luonnollisina ja värikylläisinä. Ratkaisuksi haluttiin langattomasti ohjattava pitkän elinkaaren luotettava ja laadukas ratkaisu Terminaali 1:n korkean osan yleisvalaistukseen ja pohjakerroksen huoltokäytäville sekä terminaalien T1 – T2 välisille yhdyskäytäville. Lisäksi saneerattiin T2 porttialue 31 A-E yleisvalaistus. Valaisinsaneerauksella pyrittiin energiatehokkuuteen ja ohjattavuuteen sekä parempaan valon laatuun ja värintoistokykyyn.

Älykäs, joustava ja turvallinen järjestelmä

Airam tarjosi kokonaisratkaisuna Finavialle pitkän elinkaaren valaisimet. Airamin Casambi Ready -valikoimasta löytyi valaisimet saneerauskohteen kaikkiin tarpeisiin. Finavialle on tärkeää, että valittu valaistusratkaisu on luotettava. Casambi toimii älykkäässä Bluetooth Mesh -verkossa, jossa jokainen laite välittää ja vastaanottaa tietoa. Laitteet ovat itsenäisesti yhteydessä toisiinsa, jolloin koko verkko ei kaadu yksittäisen laitteen vikaantuessa.

Casambilla voidaan ohjata, ajastaa ja himmentää yksittäisiä valaisimia langattomasti, tai ryhmitellä valaisimia ja ohjata valaistusta ryhmäkohtaisesti. Langatonta Casambi-valaistusta voidaan hallita useilla eri ohjaustavoilla kuten älypuhelimilla tai tabletilla, valokatkaisimilla sekä liike- ja läsnäolotunnistimilla.

Vakiovalo-ohjauksella riittävä valotaso

Terminaaleissa tarvitaan valoa 24/7 jokaisena vuoden- ja vuorokauden aikana aina optimaalinen määrä, ilman energian hukkakäyttöä. Riittävä valaistustaso pidetään terminaalissa vakiona Casambin vakiovalo-ohjauksella, joka himmentää keinovalaistusta silloin, kun luonnonvaloa tulvii sisään suurista ikkunoista. Yleisvalaistus halutaan pitää maltillisena porttialueella paitsi viihtyvyyden kannalta mutta myös siksi että halutaan korostaa terminaalien liiketiloja, joissa kussakin on oma myymäläkohtainen valaistus brändin mukaisesti.

Ergonomista, häikäisemätöntä valoa

Terminaalien T1-T2 välinen yhdyskäytävä sekä T2 porttialue 31 A-E valaistus on toteutettu langattomasti ohjattavilla Plata-moduulivalaisimilla. Mikroprismakuvuilla varustetut Plata-valaisimet alakattojärjestelmässä luovat käytävälle ja lähtöporttialueelle miellyttävän häikäisemättömän tasaisen valon. Koko alueen ilme raikastui uusien valaisimien paremman värintoiston ja 4000 kelvinin värilämpötilan ansiosta.

Finavian väestösuojaan valittiin VSS-tiloja valaisevat Futura Tech -valaisimet Airamin Casambi Ready -valikoimasta. Futura Tech -valaisinsarja on tarkoitettu teollisuustiloihin, varastoihin ja parkkihalleihin, myös kylmiin tiloihin. Huoltokäytäviin asennettiin Casambi-ohjattavat matalarakenteiset teräsrunkoiset Optimus-valaisimet 4000 kelvinin led-valonlähteillä. 

Säästöä asennus- ja energiakustannuksissa

Langaton Casambi-ohjaus toi säästöä sekä asennuskustannuksissa että energiansäästössä kun vanha, ei säädettävä valaistus, muutettiin moderniksi ohjattavaksi valaistukseksi. Airamin Highbay-teollisuusvalaisimet toimivat erinomaisesti terminaalin korkeassa, avoimessa tilassa. Valaisimet asennettiin langattomasti ohjattaviksi olemassa oleviin virtakiskoihin eikä erillistä ohjauksen kaapelointia tarvittu langattoman ohjauksen ansiosta. Terminaali 1:ssä vaihdettiin 384 vanhaa 125 W elohopeahöyrylamppu valaisinta uusiin 150 W Highbay led -valaisimiin. Tehokkaiden syväsäteilijöiden valotehosta otettiin käyttöön vain 25 %, mikä säästää energiaa ja pidentää valaisimen elinkaarta.  Vaikka valaisimien kokonaismäärä pieneni, silti valaistuksen laatu parani huomattavasti.

Finavian Helsinki-Vantaan lentokentän Terminaalin 1:n valaistusremontti valmistui keväällä 2019. ”Uudella valaistusjärjestelmällä päästiin huomattaviin energiasäästöihin. Energiankulutusta saatiin pudotettua 75 % alkuperäisestä”, kertoo Finavian huoltopäällikkö Ari Liukkonen ja summaa vielä ”Hyvä valaistus parantaa alueen viihtyvyyttä ja asiakaskokemusta sekä luo iloista ilmettä ympäristölle.”

Projektimyynnin tukipalvelut isossa roolissa

Liukkonen kiittää Airamin asiantuntevaa myyntihenkilökuntaa, tuotekehitystä ja tukipalveluita hyvästä palvelusta ja tiimityöstä. Airamin projektimyynnin tukipalvelu tarjoaa Casambi-ohjausjärjestelmien käyttöönoton ja ohjauksen koulutuksen lisäksi projektikohteiden DIALux- ja energiansäästölaskelmia. Mitä varhaisemmin projektiin päästään perehtymään, sitä suurempi hyöty siitä on asiakkaalle.

Helsinki-Vantaa lentoaseman Casambi-ohjattu valaistus

Helsinki-Vantaa lentoaseman Casambi-ohjattu valaistus

Helsinki-Vantaa lentoaseman Casambi-ohjattu valaistus