Jyskän koulun valaistusremontti

Jyskän koulu sai raikkaamman ilmeen sisätiloihinsa valaistusremontin myötä. Aulatiloihin ja käytäviin valittiin alakattojärjestelmään uppoasennettavat matalaprofiiliset Plata-valaisimet ja koteloon upotettuina pyöreät Flat-paneelivalaisimet.

Jyskän koulun valaistusremontti

Jyskässä toimii perinteikäs, ensi vuonna 70 vuotta täyttävä ala-asteen koulu ja päiväkoti. Rakennuksen vanhin osa on valmistunut 1948 ja sitä oli laajennettu pariin otteeseen jo aiemmin, vuosina 1962 ja 1991. Koulutilojen saneerauksen yhteydessä valaistus uudistettiin täysin vastaamaan nykyaikaisia turvallisuus- ja energiatehokkuusvaatimuksia.

Turvallisuutta valolla

Saneerauksen yhteydessä osa valaisimista korvattiin yksinkertaisesti vaihtamalla ne nykyaikaisiin led-valaisimiin, jotka antavat runsasta puhtaan valkoista valoa. Saneerauskohteeseen tyypilliseen tapaan oli joidenkin valaisinten kohdalla rajoitteita mm. upotusaukkojen koon suhteen ja asennustavan osalta.

Koulutiloissa käytävillä ja portaikoissa riittävä ja häikäisemätön valaistus on tärkeä turvallisuuskysymys, koska käytävät ovat ajoittain ruuhkaisia ja ne toimivat poistumisteinä. Sekä aulatiloihin että opetustiloihin valittiin alakattojärjestelmään uppoasennettavat matalaprofiiliset 4000 kelvinin Plata-valaisimet. Käytäville asennettiin lisäksi pyöreät uppoasennettavat Flat-paneelivalaisimet alaslasketun koteloinnin alapintaan.

Valaistus avartaa tilaa

Aulassa suorakaiteen muotoiset Dora-valaisimet korostavat tilan vertikaalisia linjoja ja avartavat näkymää ennestään korkeassa tilassa. Dora on maalattu erittäin hyvin korroosiota ja UV-säteilyä kestävällä polyesterimaalilla ja se sopii myös ulkokäyttöön.

Aulatilan seinävalaisimiin vaihdettiin E27-kantaiset kasvilamput, joiden säteily on sovitettu juuri kasvin tarvitsemille aallonpituuksille. Led-kasvilampun antama valo edistää tehokkaasti fotosynteesiä, on esteettisesti miellyttävä ratkaisu, mutta ei kuitenkaan tarpeettomasti lämmitä kasvia.

Dialux-laskelmalla optimointia

Liikuntasaliin tehtiin Dialux-laskelma, jolla varmistettiin valaistustason optimointi. Saliin valittiin urheilutilavaatimukset täyttävä Sport-valaisin, joka antaa laadukkaan ja tasaisen valon. Teräsrunkoiset Sport-valaisimet sopivat pinta-asennettavina erinomaisesti saneerauskohteisiin. Valaisimessa on kiiltoeloksoitu alumiiniheijastin.

jyskän koulu käytävän valaistus

jyskän koulu kasvien valaistus

epäsuora valaistus Jyskän koulu