Korutehtaan valaistuksen erityistarpeet

Helsingin Konalaan valmistui Kalevala Korun uudet tuotantotilat. Vaativalle ja tarkkuutta vaativalle työlle  asetettiin lähtökohdaksi ehto valaistuksesta, jonka värilämpötila olisi lähellä päivänvaloa. Näin koru näyttää jo työvaiheessa samalta kuin se näyttää päivänvalossa kantajansa yllä.

Kalevalakoru tuotantotilojen valaistus

Helsingin Konalaan valmistui kesällä 2018 Euroopan modernein korutehdas. Vaativalle ja tarkkuutta vaativalle työlle asetettiin lähtökohdaksi ehto valaistuksesta, jonka värilämpötila olisi lähellä päivänvaloa. Näin koru näyttää jo työvaiheessa samalta kuin se näyttää päivänvalossa kantajansa yllä. Haluttuun lopputulokseen valittiin lopulta värilämpötilaksi 5700 kelviniä.

Tuotantoketjun vastuullisuus

Kalevala Korun menestystarina 1930-luvulta tähän päivään perustuu vahvaan taiteelliseen näkemykseen ja suomalaiseen käsityötaitoon. Kalevala Korun tuotantotiloissa työskentelee yli 50 henkilöä ja tehtaalla valmistuvat sekä Kalevala Korun että Lapponian korut. Suomalaisen työn merkkinä yritykselle on myönnetty Avainlippu-tunnus. Kalevala Koru kantaa on sitoutunut toimimaan vastuullisesti päästöjen ja materiaalien kierrätyksen suhteen, sekä sitoutunut eettisiin periaatteisiin läpi koko toimitusketjun.

Uusien tuotantotilojen suunnittelu aloitettiin vajaa kaksi vuotta sitten ja tuotantotilat valmistuivat kesällä 2018.  Uuden korutehtaan suunnitellussa on panostettu työviihtyvyyteen ja työturvallisuuteen tiloissa, joissa ammattilaiset käyttävät sulassa sovussa sekä uusimpia alan innovaatioita että perinteisiä työtapoja ja -välineitä. Hyvä valaistus tuotantotiloissa parantaa hyvinvointia, tuottavuutta ja turvallisuutta. Led-valaistus on myös vihreä valinta tuodessaan säästöä energiankulutukseen vanhojen tilojen loisteputkivalaistukseen verrattuna.

 

Tärkeä valon väri

Valaisinvalintoja pohdittiin yhdessä Kalevala Korun, Onnisen ja Airamin projektisuunnittelijoiden kanssa. Rakennusliikkeen pyynnöstä Kalle Houtbeckers Airamilta määritteli valaistustason vaatimukset Dialux-laskelmilla. Projekti oli haastava, koska se sisälsi monenlaisia tuotantotiloja, varastotilat sekä toimisto- ja sosiaalitilat.

Eri valaisinvaihtoehtoja testattiin, henkilökunnan toiveita kuunneltiin ja valaistusratkaisuja hiottiin, kunnes päästiin optimaaliseen tulokseen. Erityisen tärkeää oli saada tuotantotiloihin oikeanlainen, lähellä päivänvaloa vastaava valon värilämpötila, jolloin koru näyttäisi jo työvaiheessa samalta kuin päivänvalossa asiakkaalla.

Räätälöidyt ratkaisut

Tiloihin valmistettiin lopulta Keto-valaisinmallistosta räätälöidyt mallit, jotka antavat puhtaan valkoista 5700 kelvinin valoa. Airamin varastovalikoimassa on kaksi valaisintyyppiä Keto-sarjasta. Keto IP44-valaisimet (41 ja 63 W) sopivat erityisesti tuotanto- ja varastotiloihin sekä käytäville, myös kosteissa tiloissa. Keto II valaisin on kapearunkoinen malli (18, 36 ja 47 W). Molempia malleja on saatavana Dali-ohjattavina ja niiden varastomallien värilämpötilat ovat 3000 ja 4000 K.

Varastovalikoiman lisäksi Airamilla on kyky toteuttaa valaistus räätälöidyillä ratkaisuilla vaativissa hankkeissa, olipa kyse valaistuksen ohjauksesta, valon värisävystä tai kiinnityksen erityisvaatimuksista. Projekti valmistui aikataulussa ja Kalevala Korun henkilökunta muutti tyytyväisin mielin raikkaan valoisiin tuotantotiloihin.

Kalevalakoru tuotantotilojen valaistus

Kalevalakoru tuotantotilojen valaistus

Kalevalakoru tuotantotilojen valaistus