Sysmän Sote-keskus sai valoisat tilat

Sysmän uudessa sote-keskuksessa on nyt saman katon alla vastaanottotilat, 20-paikkainen vuodeosasto sekä röntgenin, hammashoidon, sosiaalitoimen ja työterveyden tilat. Airam toimitti rakennukseen energiatehokkaat led-valaistusratkaisut. Led-valaistuksen ja aurinkopaneelien ansiosta rakennuksen energiatehokkuusluvuksi saatiin n. 100.

Sysmän Sote-keskus valaistus

Sysmän kunta rakennutti uuden sote-keskuksen keskustaan Leppäkorventielle. Uuden keskuksen ajanmukaiset tilat mahdollistavat entistä paremmat sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalvelut kuntalaisille. Saman katon alle 1800 m2 tilaan mahtuvat vastaanottotilat, 20-paikkainen vuodeosasto sekä röntgenin, hammashoidon, sosiaalitoimen ja työterveyden tilat. Airam toimitti rakennusprojektiin energiatehokkaat led-valaistusratkaisut. Led-valaistuksen ja aurinkopaneelien ansiosta rakennuksen energiatehokkuusluvuksi saatiin n. 100.

Uuden Sote-keskuksen rakennustyöt aloitettiin toukokuussa 2017 ja se valmistui aikataulun mukaan elokuussa 2018. Suunnittelun ja rakentamisen kokonaisvastuu-urakoinnista vastasi Insinöörityö Hentinen Oy, sähkösuunnittelusta Sitowise Oy ja sähköurakoinnista Ansioniemen Sähkö Oy.

”Olemme tyytyväisiä rakennustöiden kulkuun. Airamin valaisimet tulivat työmaalle ajoissa ja me pysyimme aikataulussa”, kertoo sähköurakoinnin puolesta Tomi Ikävalko Ansioniemen Sähköstä. Ikävalko kertoo myös terveydenhuoltoalan sähköasennuksen erityispiirteistä sen, että terveydenhoitoalalla sähkökatkoksiin on varauduttava varavoimalla, mikä auttaa minimoimaan potilasturvallisuuden riskitekijöitä.

Energiatehokkuusvaatimukset

”Sysmän kunnan asettamana tavoitteena on ollut tehdä rakennuksesta mahdollisimman energiatehokas. Korkeatasoinen talotekniikka, vähän energiaa kuluttava led-valaistus ja aurinkoenergian hyödyntäminen aurinkopaneeleilla säästävät energiakustannuksia huomattavasti” kertoo sähkösuunnittelusta vastannut Seppo Puhakka Sitowise Oy:stä. Rakennuksen energiatehokkuusluvuksi on saatu n. 100. Luku sisältää rakennuksen tarvitseman vuotuisen lämmitys-, laitesähkö- ja jäähdytysenergiamäärän.

Kevytrakenteiset moduulivalaisimet

Airam toimitti käytävä- ja toimistotiloihin alakattojärjestelmään sopivat Module-valaisimet, joista osa oli DALI-ohjattavia. Kevytrakenteisella moduulivalaisimella on erittäin hyvä hyötysuhde, 139 lm/W ja mikroprismaoptiikalla varustettuna pieni kiusahäikäisy (UGR < 19).

Sulkuhuoneissa erityisvaatimuksia

Vuodeosaston sulkuhuoneisiin valittiin Airamin IP65-luokan Clean-puhdastilavalaisimet. Puhdastiloissa rakenteet, materiaalit ja muodot valitaan niin, että ne yhdessä muun tekniikan kanssa muodostavat saumattoman kokonaisuuden. Hygieniasyistä myös puhdastilavalaisimilta vaaditaan korkeaa kosteus- ja pölytiiviysluokkaa sekä helppoa puhdistettavuutta.

Yövalojen käytöllä saavutetaan sekä potilaan että henkilökunnan tarvitsemaa turvaa kulkuväylille. Potilashuoneisiin on sijoitettu matalaprofiiliset Lid Big -valaisimet siten, että niiden valo ei häiritse nukkuvan unta. Vuoteen yläpuolella Dora-valaisimet toimivat kohdevaloina. Molemmat, Lid Big ja Dora, ovat IP65-kotelointiluokan valaisimia.

Maisemavalo hammashoitolassa rauhoittaa

Tilojen suunnittelussa kuultiin myös henkilökuntaa. Hammashoidon tiloissa hammaslääkärit ovat itse valinneet valaistuksen kuva-aiheen hoitohuoneisiin. Asiakastuolin yläpuolelle kattoon asennettiin rauhoittavia taustavalaistuja maisemakuvia, lumoavia koralliriuttoja ja seesteisiä palmurantoja. Taiteen ja luontokuvien on todettu rauhoittavan potilasta, mikä on usein tarpeen hammaslääkärin vastaanotolla, olipa asiakas lapsi tai aikuinen. Maisemavalaisimet asennettiin alakattojärjestelmään.

Sysmän Sote-keskus valaistus

Sysmän Sote-keskus valaistus

Sysmän Sote-keskus valaistus