Fiskets Hus Airamin valossa

Fiskets Hus -rakennus meren äärellä Vaasassa edustaa korkealaatuista suomalaista puuarkkitehtuuria, jossa led-valonauhoilla toteutetulla valolla on iso rooli. Airam teki kohteeseen Dialux EVO:lla valaistussuunnitelmat sekä sisä- että ulkotiloihin ja Are toteutti sähköurakoinnin. 

Fiskets Hus Airamin valossa

Arkkitehtikilpailun voittaja

Vaasan kalaranta on perinteisesti ollut koti paikallisille kalastusveneille. Nyt meren äärelle on rakennettu vaasalaisten yhteinen olohuone, Fisket Hus -rakennus, joka kutsuu paikallisia asukkaita ja mereltä saapuvia veneilijöitä viihtymään. Vanhan kalahallin paikalle noussut näyttävä rakennus pitää sisällään HEJM-ravintolan, baarin, kokous- ja saunatilat, Fiskdisken-kalakaupan ja herkkupuodin sekä toimisto‐ ja näyttelytilat myös Pohjanmaan kalastajaliitolle. Ravintolassa ja puodissa on tarjolla paikallisista raaka-aineista tehtyjä herkkuja, myös kotiin viemisiksi. Valikoima vaihtelee sesongeittain: tuoretta ja savustettua, lähialueilta pyydettyä kalaa ja kotimaista lihaa.

Kalastuksen talo -konseptin takana on Pohjanmaan kalastajaliitto, kalaravintola ja sen yhteydessä toimiva kala- ja herkkupuoti. Arkkitehti Ann-Charlott Hästön, tuottaja Johanna Stenbackan ja kokki Michael Björklundin ehdotus voitti arkkitehtikilpailun Vaasan Kalarantaa ympäröivän alueen uusimiseksi. Suunnitelmat saatiin päätökseen vuonna 2017 ja rakennustyöt valmistuivat syksyllä 2019.

Valon juhlaa puuarkkitehtuurin pinnoilla

Ei ole sattumaa, että talon julkisivu tyylikkäästi valaistuna ja veteen heijastuvana peilikuvana tuo mieleen kalan, samalla kuin puinen rimoitus assosioi kalan ruotoja. Talolla on yhteys mereen kaikkina vuodenaikoina. Lumettomaan aikaan valo toistaa rohkeasti rantaveteen rakennuksen muotoa.

Kaareva katto on valaistu häikäisemättömästi Airamin Rigel II led-nauhalla. Epäsuora valaistus on ergonominen tapa korostaa muotoja ja auttaa tilan hahmottamisessa.

  • Led-nauha Rigel II soveltuu ulko- ja sisäalueille, joissa tarvitaan pitkiä ja yhtenäisiä valoviivoja ulkona tai kosteissa tiloissa. Lämmin valkoinen 3000 K värilämpötila antaa sulavalle rakennuksen profiilille lämpimän vaikutelman yhdessä taidokkaasti viimeisteltyjen puupintojen kanssa.
  • Lid Mini -seinävalaisimet ulkona rakennuksen julkisivussa, pinta-asennetut istuvat muotokielensä puolesta moderniin tyyliin. Alumiinirunkoiset valaisimet kestävät erittäin hyvin ilkivaltaa, korroosiota ja UV-säteilyä.
  • DM4 Double -seinävalaisimet sisäänkäyntien yhteydessä valaisevat tilaa vertikaalisesti sekä ylös että alas, mikä korostaa arkkitehtuuria. Lopputulos on miellyttävä ja istuu merimaisemaan luontevasti.

Valaistus tukee sisustusta

Sisätilan tunnelmassa yhdistyy moderni arkkitehtuuri ja nostalgisen lämmin kauppahallimainen tunnelma. Sisätiloissa, ravintolasalissa ja myymälässä, valaistus korostaa taidokasta puurakentamista tärkeänä arkkitehtuurisena ja sisustuselementtinä.

  • Airamin Apus II ja Norma II led-nauha Slimline Wide R -alumiiniprofiilin sisällä myymälätilassa sulautuvat eleettömästi katossa puurimoituksen väliin ja korostaa tilan avaruutta ja rakenteiden yksityiskohtia.
  • Kosteussuojattu ja pienikokoinen Norma II led-nauha on monipuolinen ratkaisu rakennusten julkisivujen ja kosteiden tilojen epäsuoraan valaistukseen. Erillisellä himmennysyksiköllä Norma led-nauhaa voidaan ohjata joko painonapilla (Push dim) tai DALI-ohjauksella.
  • Toimistotilojen T-listakattoon asennettiin Frey-alasvalot. Uppoasennettavaa Frey on suunniteltu käytävien ja työtilojen valaisuun, mutta IP44-luokitus mahdollistaa käytön myös kosteissa tiloissa.
  • Teknisiin tiloihin yleisvalaisimiksi valittiin Lumi- ja Sono-valaisimet.

Puuelementtitalon valaistuksen asentaminen oli urakoitsijan mukaan haastavaa vinopaneelin rimoituksen, katon kaarevuuden ja korkeuden takia. Kaapelointi vaati tarkkaa asennustyötä, jotta kaikki tekniikka saatiin piiloon talon rakenteisiin ja lopputulos oli huoliteltu, kertoo Jukka Pylväinen Are Oy:stä ja lisää, että asiakas on ollut erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

Osoite: Fiskstranden, Vaasa
Arkkitehti: Ann-Charlott Hästön, Ab AK-Plan Oy
Sähkösuunnittelu: Granlund
Sähköurakointi: Are Oy
Valmistumisaika: syksy 2019
Airam DM4 seinävalaisin

Airam Rigel led-nauha

Airam Rigel led-nauha