Postin logistiikkakeskuksen valaistusratkaisut

Heinäkuussa valmistunut Postin uuden sukupolven terminaali Vantaan Viinikkalassa mahdollistaa sujuvammat tavaravirrat ja tehokaan jakelukapasiteetin yrityksille, kuluttajille ja työmaille. Uuden jättiterminaalin kautta kulkee päivittäin 200–300 ajoneuvoyhdistelmää, mikä tarkoittaa noin 5700 rahtilavaa. Tarkoin optimoidulla aluevalaistuksella on oleellinen merkitys, kun suunnitellaan pitkälle automatisoituja logistiikkaratkaisuja.

Postin logistiikkakeskus

Automatisoitu liikenteen ohjaus

Sisääntuloportilla kamera lukee ajoneuvon rekisterikilven ja ohjaa ne ennalta suunnitelluille laitureille optimaaliseen sijaintiin digitaalisten tunnisteiden avulla. Rekisterikilpien tunnistukseen vaadittiin normaalia enemmän valoa. Automatisointi terminaalin tavaravirtojen ohjauksessa nopeuttaa toimintaa ja parantaa laatua vähentämällä inhimillisten virheiden mahdollisuutta.

Jakelukeskuksessa on 155 purku- ja lastauslaituria sekä katettu kuormaushalli, jossa on viisi sivulastauslaituria. Jokaisella lastaus- ja purkulaiturilla digitaalinen näyttö ohjaa liikennettä joustavasti tavaravirtojen ja kapasiteetin mukaan.

Aluevalaistus Flood-heittimillä

Airam teki valaisutuslaskelmat terminaalin lisäksi myös henkilökunnan pysäköintialueille ja sisääntulo- ja ulosmenoporteille. Suomen sähköhuolto, joka toimi projektin urakoitsijana, asensi heittimet 12 m pylväisiin ja suoraan rakennusten seiniin. Flood-sarjan epäsymmetriset mallit sopivat erityisen hyvin juuri aluevalaisuun. Vaativissa olosuhteissa ulkovalaisimilta edellytetään korkeaa kotelointiluokkaa ja kestäviä materiaaleja (IP66/IK08). Mahdolliset ongelmat kondensoituvan veden sekä huurtumisen kanssa on valaisimissa estetty huohotusventtiileillä.

 

Luotettava valaistus on osa turvallisuutta

Yleiseen turvallisuustasoon on myös panostettu: koko toimitusketju, kaikki lastaus- ja purkuvaiheet taltioidaan kameroiden avulla. Tämä vaatii myös valaistukselta tehokkuutta ja luotettavuutta. Suuren liikennemäärän vuoksi oli tärkeää suunnitella valaisinten sijoitus esteettömäksi ja suunnata valon kattavuus niin, että minnekään ei jää pimeitä kohtia.

Airam teki aluevalaistuksesta Dialux-laskennan, jonka perusteella päädyttiin valitsemaan kolmen eri teholuokan Flood-heittimiä. Kohteessa vaadittiin selvästi standardia kovempi valaistustaso. Valituilla valaisimilla saavutettiin toivottu taso.

Sisätiloihin häikäisemätöntä valoa

Terminaalissa työskentelee kolmessa vuorossa noin 300 henkilöä, joista suurin osa on ajoneuvojen kuljettajia. Taukotilan on oltava miellyttävä ja virkistävä paikassa, jossa työntekijät voivat nauttia ansaitusta lepohetkestä. Taukotilan ja toimistotilojen alakattojärjestelmään asennettiin alumiinirunkoiset Plata-moduulivalaisimet häikäisemättömällä toimistotyöskentelyyn soveltuvalla mikroprismaoptiikalla.

Sisätiloissa alakattoihin asennettiin myös Lumi II 320 kattovalaisimia Pir-liiketunnistimilla ja Fresa-teollisuusvalaisimia. Lumi II-malleissa ledit ovat kehällä, jonka ansiosta asennus on nopeaa. D-luokitellut Fresat ovat helppo asentaa, ne toimivat myös kylmissä tiloissa ja kestävät runsaasti sytytyskertoja.

Kaikki Postin uuteen logistiikkakeskukseen valitut Airam-valaisimet ovat varastotuotteita Keravan logistiikkakeskuksessa. Ahlsell toimitti kaikki työmaalle aikataulun mukaisesti. Asennusten jälkeen Airam varmisti ulkovalaistuksen osalta, että suunnitellut valomäärät ja mitatut tulokset vastasivat toisiaan.

posti logistiikkakeskus

posti logistiikkakeskus

posti logistiikkakeskus