Laita koululaisen työpisteen valaistus kuntoon

Laita koululaisen työpisteen valaistus kuntoon

Elokuussa koittaa paluu kesälaitumilta pulpettien ja työpöytien äärelle. Vaikka kesäistä päivänvaloa vielä riittää, pimeä syys ei ole enää kaukana. Varmista, että koululaisen työpöydällä tai etätyöpisteelläsi loistaa valo, joka tukee oppimista, työntekoa ja vireyttä.

Valaistusta on helppo muokata toimivammaksi. Muutoksen ei tarvitse olla suuri tai kallis, kun vaikutus on jo iso. Seuraavat vinkit auttavat sinua luomaan hyvän valaistuksen kodin työpisteeseen - olipa kyseessä sitten koululaisen tai etätyöläisen työpöytä.

Vinkit työpisteen valaistukseen:

Lisää huoneeseen useampia valopisteitä.

Suomessa on totuttu - ja monesti tyydyttykin - yhteen valonlähteeseen: kattolamppuun keskellä huonetta. Tämä ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto kaikkiin valaistustarpeisiin, eikä varsinkaan tarkkuutta vaativaan työhön. Jos koululainen on tottunut tekemään läksyjään seinää vasten sijoitetun pöydän ääressä, kattolampusta tuleva valo lankeaa selän takaa, muodostaen ikävän varjon työpöydälle. Ongelman voi ratkaista yksinkertaisesti hankkimalla erillisen pöytävalaisimen.

Uusimmissa pöytävalaisimissa on monipuolisia toimintoja, kuten esim. mahdollisuus himmentää valoa tai säätää valon värilämpötilaa. Vähän vanhempia koululaisia innostaa varmasti mallit, joissa on USB-latausmahdollisuus tai mahdollisuus ladata mobiililaitteita langattomasti. Pöytävalaisimissa kannattaa suosia nivellettyjä malleja, joiden valokeilaa voi kohdistaa tarpeen mukaan.

Uusimmissa pöytävaloissa on monipuolisia toimintoja.

Säästä pöytätilaa.

Pöytätilaa voi säästää valaisimella, jonka voi kiinnittää tasoon joko klipsillä tai ruuvikiinnityksellä. Seinään kiinnitettävä valaisin on myös tyylikäs vaihtoehto. Seinävalaisimen on kuitenkin oltava sellaista mallia, että se luo hyvän kohdevalon. Pehmeää, epäsuoraa valoa antava valaisin ei sovellu työskentelyvaloksi.

Klipsillä tai ruuvilla kiinnitettävä kohdevalo säästää pöytätilaa.

Kiinnitä huomiota valon värilämpötilaan.

Valon värilämpötilalla on yllättävän suuri merkitys ihmisen vireystilaan ja näköaistiin. Työpöydälle tulevan valon on hyvä olla valkoista tai kirkkaan valkoista, eli vähintään 3000 kelviniä, mielellään enemmänkin. Valkoinen tai kirkkaan valkoinen valo pitää yllä vireystilaa ja toistaa eri sävyt puhtaina. Teksti erottuu selkeästi kirjan sivulta tai näytöltä, värit erottuvat selvästi.

Lämpimän sävyinen valo rauhoittaa ja rentouttaa, eikä se siksi ole paras vaihtoehto työskentelyyn. Lämpimiä valon sävyjä voi käyttää hyväksi myöhemmin, kun läksyt on tehty ja kun on aika rauhoittua iltatoimiin. Pöytävalaisimista löytyy vaihtoehtoja, joissa kiinteän ledin valon värilämpötilaa voi säätää tai valoa voi himmentää. Led-lamput antavat myös mahdollisuuden tehdä vanhasta pöytälampusta aivan uuden! Airam SmartHome -lampuissa on monipuolisia ominaisuuksia, jotka saa käyttöön helppokäyttöisen ja maksuttoman sovelluksen kautta.

Led-nauha työvalona.

Led-nauhaa voi käyttää luomaan sekä tunnelmallista epäsuoraa valoa että tehokasta työskentelyvaloa. Jos haluat käyttää led-nauhaa työvalona, varmista, että valintasi on valoteholtaan hyvä nauha. Valon tehokkuudesta kertoo lumen-arvo. Led-nauhojen teho ilmoitetaan yksikkönä lm/m, eli kuinka tehokasta valo on metrin matkalla.

Led-nauhojen valo on pistemäistä ja loistaa suoraan eteenpäin. Asenna nauha alumiiniprofiilin avulla, jolloin asennus on viimeistellyn näköinen ja profiilin opaalikupu siroaa valon tasaisemmin ympäristöön eikä valo häikäise. Käytä 45° kulmaprofiilia, jos asennat nauhan takalaitaan työpisteeseen nähden. Näin tehokkain valaistusalue kohdistuu suoraan työpöydän pintaan.Tällainen tilanne voi olla esim. kerrosvuoteissa, joissa sänky on ylhäällä ja sen alapuolella on työpöytä, tai tilanteessa, joissa työpöydän edessä seinällä on esim. taululista tai seinähylly, jonka alle led-nauhan saa siististi piilotettua.

Cube-jatkojohdossa on ominaisuuksia joka laidalla.

Muuntuvan valaistuksen lisäksi, toimiva työpiste tarjoaa myös riittävän määrän pistokepaikkoja. Cube on näppärä ja monipuolinen jatkojohto, jossa on ominaisuuksia monelta laidalta - olipa tarpeesi sitten langaton lataus, USB-portti tai tarve ihan tavalliselle jatkojohdolle! Pöytään kiinnitettävät tai tasoon upotettavat jatkojohdot estävät myös johtosotkujen syntymistä. Ja voihan sitä ajatella johtoja ihan vaikkapa sisustuselementtinä. Tällaisen vaihtoehdon tarjoaa kangasjohdolla varustetut jatkojohdot.

Sähköturvallisuus on otettava huomioon aina, ja erityisesti paikoissa joissa on paljon elektroniikkaa ja arvokkaita sähkölaitteita. Sisäkäyttöön soveltuva SmartHome-pistoke on näppärä apu turvallisuuden lisäämiseen: kytke mikä tahansa sähkölaite pistokkeeseen ja ohjaa pistokkeen virransyöttöä Airam SmartHome -sovelluksessa. Näin voit sammuttaa sähkölaitteet vaikka matkan päästä, jos huomaatkin virran unohtuneen päälle laitteisiin.