Piha kuntoon!

Piha kuntoon!

Kevät tekee tuloaan ja pikkuhiljaa maa alkaa pilkistää hangen alta. Tässä vaiheessa vuotta remppareinot ja multasormimaijat huomaavat näppiensä jo syyhyävän – pääsisipä jo pian hommiin!

Puut ja pensaat leikataan ennen silmujen puhkeamista, omenapuut huhti-toukokuun alkupuolella. Puita kannattaakin leikata ja muotoilla vähän joka kevät. Pienellä vuosittaisella karsimisella välttyy suurilta leikkauksilta ja puu pysyy siistinä. Voimakkaasti mahlaa vuotavat puut, kuten kirsikka tai luumu, leikataan vasta loppu kesästä.

Puutarhassa ruusuja voi leikata keväällä reippaastikin, samoin syksyllä kukkivia kasveja. Kevätkukkijoiden kanssa on oltava varovaisempi ja harvennettava vain vähän. Marjapensaista poistetaan heikot versot ja vanhat oksat. Vadelmasta poistetaan satoa tuottaneet versot kokonaan.

Nikkarointia ja leikkuutyötä helpottavat erilaiset sähkötoimiset työkalut. Mutta miten ulottaa sähkövirta toiselle puolelle pihaa? Ulkokäyttöön soveltuvat kaapelikelat ulottuvat jopa kymmenien metrien päähän pistorasiasta. Vaihtoehtona on myös käyttää pitkiä kumijatkojohtoja, joita on saatavissa joko 1-osaisina tai useammalla pistokepaikalla. Trimmerijatkojohdot soveltuvat vain tilapäiseen ulkokäyttöön aurinkoisina ja kuivina kesäpäivinä. Trimmerijatkojohtoja ei ole suojattu vedeltä. Väriltään johdot ovat kirkkaan oransseja, ja niiden voimakas turvaväri erottuu selvästi nurmikolta tai hiekasta. Siksi ne ovat erityisen suosittuja pihatöissä ja soveltuvat ruohonleikkureille, pensasleikkureille ja sähkösahoille.

Viimeistele pihan ilme valonpisaroilla.

Aurinkokennovalaisin puutarhassa

Kun piha on valmis ottamaan kesän vastaan, voi kokonaisuudelle antaa vielä viimeisen silauksen. Asettele vaikkapa perennapenkkiin tai terassille vähän valonpisaroita, istahda alas ja nauti.

Aurinkokennolla toimivat valaisimet ja koristeet lataavat päivisin virtaa auringosta ja syttyvät automaattisesti hämärän laskeuduttua. Tehokkaimmat solar-valot ovat käteviä sellaisilla piha-alueilla, joihin ei voi sähkötoimista valaisinta asentaa. Uusimmissa Solar-valaisimissa on myös monipuolisia toimintoja, joita voi säätää helposti: voit mm. päättää, onko valo koko ajan päällä, vai palaako se vain liikettä havaitessaan. Koristeellisemmat aurinkokennovalot ilahduttavat ja yllättävät tuikkeellaan puutarhassa, terassilla ja tietysti parvekkeellakin. Aurinkokennolla toimivissa valoissa on hämäräkytkin. Älä sijoita solar-tuotteita liian lähelle toisiaan, koska toisesta tuotteesta loistava valo voi vaikuttaa siihen, ettei toisen tuotteen valo syty ollenkaan!