Valon maailma -teoksessa Airamin vanhat lamput vievät arjen muistoihin

Valon maailma -teoksessa Airamin vanhat lamput vievät arjen muistoihin

Airamin valaisintuotepäällikkö Katja ihasteli teoksia taidegalleriassa, kun huomasi jotain tuttua. Seinällä komeili kuvataiteilija Ilkka Ahon maalaama taulu, jossa asetelman muodostavat Airamin vanha hehkulamppu ja retrotaskulamppu kynttilän rinnalla. Lue valon tarina taulun takana.

Raumalaislähtöisen kuvataiteilija ja taidemaalari Ilkka Ahon taulun asetelma kuvaa muistoja arjen tutusta valosta. Ahon mukaan asetelma antaa mahdollisuuden keskittyä muuttumattomiin esineisiin ja muistoihin ajan kanssa tutkien. Yhdessä maalauksen vanhat esineet muodostavat Valon maailman.

“Kaikki teoksen valonlähteet ovat sammuneet, mutta niillä on vielä paikka muistoissa ja eletyssä elämässä”, kuvailee Aho.

 

Kolme loistavan arjen muistoa

Valon maailma -teoksen kolme eri valonlähdettä löysivät Ahon mukaan toisensa kuin itsestään. Jokainen esine on erikseen valmistettu luomaan valoa arkeen, mutta kaikki niistä edustavat myös mennyttä aikaa merkityksellisellä tavalla.

Taskulamppu on muisto lapsuuden kesämökiltä, jossa sitä käytettiin kunnes tilalle tulivat tehokkaammat valonlähteet. Aho kertoo, että vanha taskulamppu on säilynyt tallessa sen miellyttävän ja persoonallisen muotokielensä ansiosta. Airamin valikoimista löytyy yhä nostalginen retrofikkari, tosin nykytekniikkaan päivitettynä. Teoksen kynttilänjalka puolestaan on isovanhempien jättämien esineiden joukosta löytynyt aarre, joka valaisi yhteisiä talvisia iltoja.

Hehkulamppukin valonlähteenä kuvaa mennyttä aikaa. Nyt valoa antavat ledit, jotka ovat hehkulamppuja energiatehokkaampia, ympäristöystävällisempiä ja valosävyiltään monipuolisempia. Siirtymä ledeihin sai Ahon säästämään Airamin hehkulamppuja kuitenkin muistoksi – lasisen pallon herkkä muoto ja metallinen kanta miellyttivät muotoilultaan.

Hehkulampun tuttu muoto on säilytetty ledeissä. Airam SmartHomen älylampuissa hehkulampun miellyttävään muotokieleen on lisäksi liitetty lukematon määrä valon ja värin eri säätöominaisuuksia, jolloin yksi lamppu ajaa monta tarkoitusta. Älykkäiden led-lamppujen valon värilämpötilaa voi vaihtaa esimerkiksi lämpimästä viileän valkoiseen, jolloin tilan tunnelma muuntuu tilanteen mukaan. Älylamppuihin ei tarvita erillistä tukiasemaa, vaan tunnelman luominen onnistuu helposti mobiilisovelluksen kautta.

Valo on tärkeä elementti niin arjessa kuin taiteessakin

Asetelman esineet ovat arkisia valonlähteitä, jotka ovat valaisseet suomalaisten arkea useita vuosikymmeniä. Kuvataiteilijan arjessa valon merkitys korostuu, sillä työhuoneen riittävä valaistus on edellytys teosten tuottamiselle. Kun luonnonvaloa ei ole tarjolla, sähkövalaistus tuo taiteilijalle mahdollisuuden työskennellä tasaisessa valossa vuoden ja kellon ympäri.

Aho kuvailee, kuinka valo on merkittävä elementti myös itse maalauksessa.

“Kirkas, hämärä, pimeä, luovat kaikki erilaista tunnelmaa ja niillä leikittely on yksi taiteen tekemisen antoisimmista puolista. Valo paljastaa värejä ja valon ja varjon leikki luo muodon tunteen. Maalaustaide on valon taidetta.”

Airam osti Valon maailma -teoksen kokoelmiinsa maaliskuussa 2022 ja nyt teos ilahduttaa valaistuksen ammattilaisia Airamin Keravan pääkonttorilla. Kiitos kuvataiteilija Ilkka Aholle loistavan arjen valonlähteiden ja muistojen ikuistamisesta.

Taidemaalari Ilkka Aho ja teos Valon maailma. Teos on maalattu öljyvärein kankaalle 2019.