Mökki valmiiksi lomakauteen

Mökki valmiiksi lomakauteen

Pidentyvät päivät ja auringonpaiste suuntaavat taas ajatukset loma-aikaan ja mökille. Monille suomalaiselle mökki on paikka, jossa ladataan omia akkuja riippukeinussa tai laiturinnokassa köllötellen, eri askareiden parissa puuhaillen tai hyvästä seurasta nauttien. Kun mieli on latautunut odotuksilla ja suunnitelmilla, pienet ja tärkeät asiat saattavat unohtua. Arki mökillä sujuu vaivattomasti, kun olet varautunut hyvin.

Mökkeilyn suosio on viime vuosina kasvanut. Mökkeilemään on ryhtynyt moni, jolla ei ole välttämättä kokemusta loma-asunnon ylläpidosta ja huoltotoimenpiteistä – tai mökillä oleilusta ylipäätään. Tuleeko mökille juoksevaa vettä? Onko mökillä sähköä? Suomen kesä on perinteisesti vähäluminen. Miten mökki lämpenee? Mistä valoa?

Ennen kuin mökillä uppoudutaan tunnelmointiin, tarkistetaan palo-ja häkävaroitinten toimivuus. Useimmissa mökeissä on takka, kiuas tai muu tulipesä. Tästä syystä varmistetaan vuosittain heti kevään ensimmäisellä mökkikäynnillä se, että palovaroitin ja häkävaroitin ovat molemmat toimivia. Varoittimet on sijoitettava tilaan erillisten ohjeiden mukaan ja jokaisessa huoneessa on hyvä olla oma palovaroitin. Paristonvaihto voi toimia halpana henkivakuutuksena! Huomaa, että varoittimillakin on parasta ennen -päiväys. Jos siis tarve vaatii, vaihda koko varoitin.

Palovaroittimen testaamista.

Valoa mökkikansalle!

Paristoista puheenollen, mökillä on aina tarvetta erilaisille paristoille. Paristokäyttöisiä valoja, kuten lyhtyjä ja taskulamppuja, on hyvä pitää käyttökuntoisina ja käden ulottuvilla tutuissa ja helposti saavutettavissa paikoissa. Ja jos mökille ei tule ollenkaan sähköä, paristovalojen merkitys korostuu: paristokäyttöisten valonlähteiden joukosta löytyy mm. liiketunnistimella varustettuja tuotteita. Nämä säästävät paristoja ollessaan päällä vain tarvittaessa. Pienen ja kevytrakenteisen paristovalon voi kiinnittää helposti vaikkapa komeroon tai kaapin sisälle. Osassa tuotteista paristokotelo on suojattu vedeltä, jolloin voit käyttää valoa myös ulkokäytössä. Pihan perälle on aina mukavampi suunnata, kun näkee mihin astuu. Erilaisten lyhtyjen avulla on myös mukava luoda tunnelmaa ulos iltaa istuessa.

Aurinkokennojärjestelmien suosio on kasvanut. Tiesitkö, että matalajännitteiseen aurinkokennojärjestelmään voi liittää myös erilaisia valaisimia? 24 V led-nauhoilla saat tuotua ilmeikästä ja epäsuoraa valoa mökkimiljööseen ja asuntoautoon. Led-nauhat ovat pitkäikäisiä ja kuluttavat vain vähän energiaa.

Aurinkokennoilla toimivat solar-valot luokitellaan meillä Airamilla koristevaloihin. Valikoima on monipuolinen ja pelkkien koristeiden sijaan tuotteissa on valoteholtaan hyvinkin mökkikäyttöön soveltuvia vaihtoehtoja. Hämäräkytkimellä ja liiketunnistimella varustetut solar-valaisimet lataavat akkuunsa virtaa päiväsaikaan ja syttyvät automaattisesti illan hämärtyessä. Pollari-mallisilla aurinkokennovalaisimilla on helppo osoittaa vaikkapa saunapolku, eikä valojen asentaminen vaadi maatöitä tai sähkövetoja. Valikoimassa on myös solar-seinävalaisimia, joten mökkipihan valaistuksesta voi helposti luoda viimeistellyn ja yhtenäisen kokonaisuuden.

Koristeellisempien solar-koristevalojen tuike ei riitä valaisemaan piha-alueita, mutta ne luovat iloa, tunnelmaa ja ilmeikkyyttä ulkotiloihin. Ripusta valosarjoja puuhun tai terassille, kiinnitä valolla huomiota erityisiin yksityiskohtiin tai asettele pieniä lyhtyjä perennapenkkiin. Tästä ei kesä enää parane!

Jos mökillesi kulkee tavallinen 230 V sähkövirta, ovat mahdollisuutesi valaistuksen suhteen monipuoliset. Ledejä kannattaa suosia niiden vähäisen energian kulutuksen ja monipuolisten ominaisuuksien takia. Perinteisten lamppujen lisäksi voit luoda pihapiiriin tunnelmaa erilaisilla valosarjoilla. 

Vinkit hyvään valaistukseen mökkiympäristössä

  • Käytä hämäräkytkimellä varustettuja lamppuja pihavalaistuksessa. Näin valot ovat päällä vain tarvittaessa hämärän aikaan.
  • Hyödynnä aurinkokennojärjestelmää mökin valaistukseen ja käytä matalajännitteisiä 12 V / 24 V lamppuja ja valaisimia.
  • Solar-valaisimilla osoitat helposti pihapolkuja ja tuot iloa ja yllätyksellisyyttä pihan pimeisiin kolkkiin ilman sähkövetoja.
  • Hyödynnä monipuolisia paristovaloja sekä sisä- että ulkotiloissa, ja pidä lähettyvillä aina varaparistoja.

 

Tunnelmallinen valaistus mökkipihalla

Muista pitää ympäristö siistinä. Vanhat paristot voi viedä maksutta mihin tahansa paristoja myyvään kauppaan. Kaikki kannettavia paristoja ja akkuja myyvät liikkeet ovat velvollisia ottamaan tuotteet vastaan ilman uuden tuotteen ostopakkoa. Kun viet paristot kierrätykseen, teippaa niiden virtanavat piiloon. Kierrätyslaatikossa sikin sokin olevat paristot saattavat pahimmillaan muodostaa oikosulun ja sytyttää tulipalon, jos tuotteissa on varausta jäljellä ja virtanavat pääsevät koskettamaan toisiaan.

Käytetyissä led-lampuissa on elektronisia komponentteja. Siksi ne on hävitettävä sähkö- ja elektroniikka romuna ja vietävä SER-kierrätyspisteeseen. Pisteitä löytyy isoista päivittäistavarakaupoista, sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvistä erikoisliikkeistä. Tuotteet voi viedä kierrätykseen maksutta ja ilman ostovelvoitetta.