LED-valonauhoilla on helppo luoda toimitiloihin erilaisia ilmeitä

LED-valonauhoilla on helppo luoda toimitiloihin erilaisia ilmeitä

LED-valonauhat sopivat toimitilojen yleis- ja korostusvalaistukseen. Laadukkaat LED-valonauhat ovat energiatehokkaita ja niiden asentaminen on helppoa.


Toimitilojen ja kauppakeskusten valaistussuunnittelussa kannattaa käyttää rohkeasti mielikuvitusta. LED-valonauhoilla voi rakentaa niin toimivan yleisvalaistuksen kuin näyttäviä valaistusefektejäkin. Laadukkaat LED-valonauhat ovat energiatehokkaita ja niiden asentaminen on helppoa. Parhaat valaistusratkaisut löytyvät, kun valaistuussuunnittelija tekee yhteistyötä arkkitehtien ja tuotteiden myyjien kanssa. 

Valaistussuunnittelu lähtee aina käyttäjän tarpeesta, mutta toimitiloja suunnitellessa valaistussuunnittelijan työtä ohjaavat myös tilaajan toiveet. Kustannustehokkaita ja käyttäjän tarpeeseen sopivia valaistusratkaisuja suunnitellessa kaivataankin usein uudenlaisia, kekseliäitä ratkaisuja.

Vantaalainen Insinööritoimisto E-Plan Oy on käyttänyt LED-nauhoja toimitilojen valaistussuunnittelun lisämausteena jo pidemmän aikaa, oivaltaen ja aktiivisesti kokeillen. Onnistuneiden yhteistyöprojektien perusteella pyysimme E-Planin toimitusjohtajaa, Ari Nukarista jakamaan ammattiyhteisölle parhaat vinkkinsä LED-nauhojen käytöstä muun muassa toimistoissa ja kauppakeskuksissa.

Efektiä tai yleisvalaistusta – LED-nauha taipuu moneksi myös toimitiloissa

Tilantarpeiltaan näppärät LED-nauhat ovat viime vuosina tuoneet valaistussuunnitteluun paljon lisämahdollisuuksia. Huoltovapaat, energiatehokkaat ja pitkäikäiset LED-nauhat ovat myös toimitilojen hallinnoijille mieluisia ratkaisuja, sillä niiden käyttö- ja huoltokustannukset ovat pienet.

Nukarisen mukaan LED-nauhat soveltuvat toimitilaympäristöissä kuten toimistoissa ja kauppakeskuksissa erityisesti epäsuoran, mutta myös suoran valaistuksen toteutuksiin. Toimistotilojen työvyöhykkeiden alueilla valaistus toteutetaan kuitenkin muilla valaisinratkaisuilla.

LED-nauhoilla voi päivittää vanhemmankin tilan ilmettä edullisesti ja tyylikkäästi.
- LED-nauhoilla on mahdollista luoda monenlaisia valaistusefektejä. Profiileihin asennettavilla valonauhoilla saa luotua hillittyä ja eleganttia vaikutelmaa. Niiden avulla voi halutessaan tehostaa tiettyjä alueita tai muotoja, tai luoda näyttäviä katseenvangitsijoita.

LED-nauhojen parhaita ominaisuuksia ovat pieni koko ja ohjailtavuus

Pienikokoiset valonauhat toimivat erityisen hyvin ahtaissa tiloissa. E-Plan on hyödyntänyt LED-nauhoja esimerkiksi kalustevalaistuksessa ja toimistojen kerroskeittiöiden työtasovalaisimina pienen profiilin sisällä.

- Kun nauhoja laitetaan profiilien sisälle, profiili tulee valita valonauhan mukaisesti. Profiili toimii myös jäähdyttimenä, mikä estää valonauhan lämpöä siirtymästä kalusterakenteisiin, Nukarinen neuvoo.

LED-nauhoihin on helppo tuoda ohjattavuutta. Oikeilla liitäntälaitteilla voidaan himmentää valaistusta, säätää värilämpötilaa ja RGB-nauhoissa myös väriä. LED-nauhoihin on saatavilla myös langattoman ohjauksen järjestelmiä. 

- Joustavat mahdollisuudet valaistuksen ohjaukseen ja säätämiseen kiinnostavat usein sekä tilaajaa että käyttäjää. Liitäntälaite valitaan sen mukaan, millainen ohjaus käyttötarkoitukseen halutaan, Nukarinen summaa.

LED-nauhat sopivat yleisvalaistukseen ja valoilla leikittelyyn 

Kauppakeskusten valaistussuunnittelussa LED-nauhoja kannattaa käyttää rohkeasti sekä täydentävänä että pääasiallisena valonlähteenä. LED-nauhat sopivat sekä yleisvalaistukseen että luovien valaistusefektien rakentamiseen. 

- Valonauha soveltuu hyvin esimerkiksi käytäväalueiden yleisvalaisuun, portaikkoihin ja monenlaiseen tehostevalaistukseen, Nukarinen lisää.

LED-nauhojen valontuotto ei kaikissa tapauksissa yksinään riitä yleisvalaistuksen valonlähteenä. E-Plan teki Airamin kanssa valaistussuunnitelman esimerkiksi kauppakeskukseen, jossa haluttiin toteuttaa käytäväalueiden yleisvalaistus pitkillä valoviivoilla.

LED-nauharatkaisuilla ei tässä tilanteessa päästy riittävään valaistustasoon. Niinpä toteutukseen käytettiin kapeaan profiiliin asennettuja LED-moduuleita, joilla yleisvalaistus saatiin riittävän kirkkaaksi. Dali-ohjattuna valoviivat ovat himmennettävissä eri tilanteiden ja käyttöaikojen mukaan.

Vastaavanlaista ratkaisua käytettiin myös muun muassa erään toimistorakennuksen portaikkotilan valaistuksessa, jossa koko portaikko valaistiin yhtenäisellä, seitsemän kerrosta korkealla pystysuuntaisella valojonolla. Sen lisäksi, että valojono valaisee portaikon, se toimii samalla myös kiinnostavana katseenkiinnittäjänä. 

Yhtenäistä valojonoa käyttämällä säästetään myös kaapelointi- ja asennuskustannuksissa.

- Jos jokaiseen kerrokseen asennettaisiin erillinen valaisin, pitäisi kaapeloinnit ja kytkennät tehdä jokaiselle valaisimelle erikseen. LED-valojonon etu on se, että sähkö voidaan syöttää päästä koko jonoon, jolloin pärjätään vähemmillä sähkönsyöttöpisteillä.

Laadukkaiden LED-nauhavalaisimien asentaminen käy nopeasti

Sähköasentajan työtä helpottaa merkittävästi, jos valaisinta ei tarvitse rakentaa työmaalla osista asennuksen lomassa. Valonauhan ja profiilin pätkiminen sopivan mittaisiksi ja liitosjohtojen juottaminen vie oman aikansa. 

- Esimerkiksi Airam toimittaa sopimuksesta LED-nauhan, profiilin ja häikäisysuojan valmiiksi kasattuna   valaisimena. Kun työläät vaiheet on tehty hallissa hyvissä työskentelyolosuhteissa etukäteen, laatu on parempi ja asentaminen vaivatonta, Nukarinen kehuu.

Nukarisen mielestä laatuun panostaminen kannattaa LED-valonauhoissa. Valovirran pysyvyys ja valon käyttöaika vaihtelevat tuotteissa valmistajakohtaisesti. Airamin LED-valonauhoissa valovirran pysyvyysprosentti on yli 80. LED-nauhaa on saatavana 230V, 24V sekä 12V jännitteelle. 

- Kannattaa käyttää vain luotettuja toimijoita. Laatu on tärkeää ja siihen kannattaa panostaa, kun valaistaan pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettuja kohteita.

Tuotetoimittajien asiantuntijat tietävät tuotteistaan parhaiten – aina kannattaa kysyä!

Nukarinen suosittelee hyödyntämään LED-nauhavalmistajien ja toimittajien asiantuntemusta jo suunnitteluvaiheessa. Tuotteiden toimittajat tietävät parhaiten, millaisiin valaistusratkaisuihin heidän tuotteillaan on mahdollista päästä. 

Nukarisella on hyviä kokemuksia yhteistyöstä Airamin kanssa. Valaistussuunnittelija on löytänyt yhdessä Airamin asiantuntijoiden kanssa useaan kohteeseen valaistusratkaisut, joilla tilaajan toiveet on saatu toteutettua laadukkaasti ja kustannustehokkaasti.

- Tuotetoimittajien asiantuntijoilla on paras tieto saatavilla olevista tuotteista ja niiden käyttömahdollisuuksista. Kannattaa siis aina keskustella ja kysellä vinkkejä toteutusvaihtoehdoista ja ratkaisuista erilaisiin kohteisiin!