Vinkit reissuun ja retkelle

Vinkit reissuun ja retkelle

Kesä on mainiota aikaa tutustua lähiluontoon. Jokaisen taajaman ja kaupungin lähettyvillä on kohteita, joihin voi piipahtaa päiväksi - tai jopa yöksi - rentoutumaan ja nauttimaan elämästä. Paras retkikaveri on hyvä cooleri, joka pitää ruuat joko viileinä tai lämpöisinä!

Retkelle lähtiessäsi rento asenne, sään mukainen vaatetus ja hyvät kengät ovat tietysti olennaiset. Reissun onnistumista ja hyvää mieltä lisäävät myös seuraavat vinkit:

Pidä nälkäkiukku loitolla.

Hyödynnä kuluva retkiaika hauduttamalla maittavat ja ruokaisat eväät ruokatermoksessa! Ruokatermoksessa on tavallista termospulloa suurempi suuaukko, jolloin voit laittaa termokseen isompia paloja ja se on myös helpompi pestä myöhemmin. Laita kotona ruokatermokseen rakettispagettia, nuudeleita tai riisiä. Lisää proteiininlähde, kuten kypsennettyä lihaa, papuja tai härkistä. Pilko sekaan kasviksia pieninä paloina ja lisää mausteita oman maun mukaan. Kaada kiehuva vesi aineisten päälle, sekoita ja sulje ruokatermoksen korkki tiiviisti. Kun muutaman tunnin kuluttua pidät retkelläsi tauon ja otat esiin ruokatermoksen, sen sisältä paljastuu nautittavaksi herkullinen ja meheväksi hautunut maittava ruoka – höyryävän kuumana. Hauduttamisen sijaan voit tietysti kypsentää ruuan valmiiksi jo kotona ja kuljettaa sen sitten ruokatermoksessa eväspaikalle. Jos retkeilet isommalla porukalla, muista ottaa kaikille oma ruoka-astia ja lusikka mukaan!

Ruokatermoksessa voi hauduttaa retkieväät kypsiksi.

Huolehdi elintarvikkeiden kylmäketjusta.

Vatsanväänteet ovat ikäviä, ja vielä ikävämpiä ne ovat yllättäessään kesken kivaksi kaavaillun reissun. Monesti kurjia kokemuksia aiheutuu herkästi pilaantuvista kylmistä elintarvikkeista, joita on säilytetty liian lämpimässä liian pitkän aikaa. Kompressorilaukku on monipuolinen kylmälaite, joka saavuttaa nopeasti jopa pakastuslämpötilan! Metsään ei kylmälaukkua välttämättä jaksa kantaa, mutta ruuat säilyvät hyvinä pidemmänkin automatkan tai venereissun ajan niin, että voit retkipaikalla nauttia oikein säilytettyä ruokaa huoletta ja turvallisin mielin. Kylmälaukkuja on eri kokoisia. Löydät varmasti omiin tarpeisiisi tai omalle seurueellesi sopivan.

Varaudu valonlähteillä.

Mukana kannattaa aina pitää pieniä kannettavia valonlähteitä. Yön yli retkellä paristokäyttöiset tai USB-ladattavat valonlähteet, kuten kannettavat lyhdyt, taskulamput tai otsavalot, tuovat turvaa. Taskulamppua kannattaa muutenkin pitää aina mukana autossa tai veneessä. Vaikka suunnitelmissasi olisikin vain päiväretki, matkaan saattaa yllättäen tulla mutkia vaikkapa rengasrikon takia. Hädän hetkellä ja hämärän laskeuduttua valo auttaa näkemään tilanteen selkeämmin ja sillä voi herättää ohikulkijoiden huomion.

Luonnonsuojelualueiden verkoston rungon muodostavat kymmenet kansallispuistot ja luonnonpuistot. Luonnonpuistot palvelevat tutkimusta ja ovat yleisöltä suljettuja. Kansallispuistojen tarkoitus sen sijaan on säilyttää Suomen luonnon arvokkaimmat kohteet, maisemalliset erityispiirteet, eliölajisto ja erilaiset elinympäristöt. Kansallispuistot ovat avoimia luonnonsuojelualueita, joista monesti löytyy hyvät opastus- ja retkeilypalvelut.

Mukavia ja turvallisia retkiä!

Tyttöjä metsässä tutkimassa taskulamppujen valossa.