Loistelamput poistuvat – Airam tarjoaa sujuvan siirtymisen led-aikaan

EU-lainsäädäntö kieltää elohopeaa sisältävien T5- ja T8-valonlähteiden valmistamisen ja maahantuonnin EU-alueella 24.8.2023 jälkeen. Tämä tarkoittaa käytännössä perinteisten loistelamppujen aikakauden päättymistä ja siirtymistä ympäristöystävällisiin, energiatehokkaisiin ja pitkäikäisiin led-valonlähteisiin. 

Loistelamput poistuvat – Airamilta led-ratkaisu

RoHS-direktiivin (Restriction of Hazardous Substances) myötä siirtyminen led-valonlähteisiin tarkoittaa kuluttajalle ja kiinteistön haltijoille merkittävää energiansäästöä, säästöä huolto- ja asennuskustannuksia valaisimien ja valolähteiden eliniän pidentyessä. Airam tarjoaa energiatehokkaat vaihtoehdot sekä valonlähteiden vaihtamiseksi että koko valaistuksen uusimiseksi kiinteän led-valonlähteen valaisimilla lähes mihin tahansa tilaan.

Loistelamput poistuvat markkinoilta

Muutoksen ajankohta on pian käsillä. Silti valaistuksen saneeraustarve jo tämän vuoden kesällä saattaa tulla monelle yllätyksenä. Vanhempien taloyhtiöiden, julkisten tilojen, toimistojen ja teollisuushallien saneeraukset työllistävät todennäköisesti jo tämän vuoden kuluessa valaistussuunnittelijoita ja sähköurakoitsijoita. Loistelamppuja löytyy jonkin verran myös asuintilojen keittiöistä, kodinhoitohuoneista, kylpyhuoneista ja varastoista.

Päädyttiinpä urakoinnissa pelkkien valonlähteiden vaihtoon tai koko kiinteän valaistukseen uusimiseen, on samalla hyvä tilaisuus varmistaa, että valaistus on kohteeseen riittävä ja tarkoituksenmukainen. 

Sähköalan jälleenmyyjät voivat myydä loistelamppuvarastonsa rauhassa loppuun, mutta hamstraukseen ei ole syytä ryhtyä. Väistämätön siirtyminen led-aikaan on joka tapauksessa edessä, kun elokuun jälkeen uusia lamppuja ei saa tuoda EU-alueelle. 

LightingEurope-järjestön mukaan led-valonlähteiden kattavuus EU-alueella on 81 % vuonna 2030. Me uskomme, että pohjoismaisilla markkinoilla voimme saavuttaa tavoitteen ripeämminkin. Tällä hetkellä meillä Suomessakin on edelleen runsaasti vanhaan teknologiaan perustuvia rakennuksia ja kiinteistöjä sekä yksityisessä että julkisessa käytössä. 

Led-putki loistelamppujen tilalle

Tiesitkö että loistelamppujen vaihto led-putkiin voi tuoda valaistuksen osalta sähkölaskuun arviolta 60–70 prosentin säästön? Lisäksi Airamin led-putkilla saavutetaan parempi valon laatu ja valotehokkuus. Vaihtaminen siis kannattaa ja maksaa investoinnin hinnan nopeasti takaisin.

Teollisuudessa, varastoissa ja parkkihalleissa valtaosa asennetusta loistelamppukannasta on T8-lamppuja, jotka voidaan korvata esimerkiksi Airam Pro led-putkilla, vaihtamalla tavallisen sytyttimen tilalle pakkauksessa mukana tuleva led-sytytin. 

Magneettisen kuristimen valaisimissa lamput ovat suoraan vaihdettavissa loistelamppujen tilalle mukana seuraavan led-sytyttimen kanssa. Lyhyet (59 cm ja 43,8 cm) led-putket eivät sovellu kahden lampun kytkentään yhden kuristimen kautta. Jos valaisimessa on kompensointikondensaattori, sen poistaminen parantaa tehokerrointa (Pf). 

Valonlähteen vaihtamistyöhön kannattaa palkata sähköalan ammattilainen, joka voi samalla arvioida vanhojen loistelamppuvalaisimien kunnon ja sen, ovatko uudet led-putket yhteensopivia vanhojen valaisimien liitäntälaitteiden kanssa vai kannattaako koko valaisinkanta uusia.
 

Led-pienoisloistelampuilla nopeaan energiansäästöön

Nykyaikaiset pitkäikäiset led-pistokantalamput ovat pienoisloistelamppuja, jotka on tarkoitettu vanhaan teknologiaan perustuvien pistokantalamppujen tilalle. Pienoisloistelamppuja käyttäviä valaisimia on perinteisesti asennettu tiloihin, joissa valot ovat päällä pitkiäkin aikoja kuten toimistojen, hotellien, kauppakeskusten ja muiden julkisten tilojen käytävillä. Uusissa korvaavissa led-pistokantalampuissa on välitön ja tehokas valontuotto, ja ne toimivat erittäin hyvin ja välkkymättä myös kylmissä olosuhteissa. 

Kiinteän led-valonlähteen ratkaisut

Saneerauskohteissa päädytään monesti uusimaan koko valaistus kiinteän led-valonlähteen ratkaisuihin. Kyse ei ole pelkästään energiankulutuksesta. Investoinnin takaisinmaksuaikaan vaikuttaa myös valaisimen käyttötunnit ja valaisimen valotehokkuus. Samalla kun valaistusta uusitaan niin kannattaa huomioida valaistuksen ohjausratkaisut. 

Kustannustehokkaat moduulivalaisimet sopivat moniin paikkoihin alakattojärjestelmiin asennettavaksi, vaijeriripustettuna tai erillisellä kehyksellä myös seinä- tai kattoasennukseen. Toimistovalaistuksessa kiusahäikäisy on valaisinvalinnassa kriittinen tekijä, jolloin vaihtoehtoina ovat epäsuora valaistus tai häikäisyä poistava optiikka. 

Vastuullista valaisintuotantoa

Panostamme Airamilla jätteiden tehokkaaseen ja turvalliseen kierrätykseen paitsi tuotteissamme, myös omassa toiminnassamme. Tuottamamme jätteen määrä Keravalla lähes puolittui vuodesta 2020 vuoteen 2022 mennessä.

Energiatehokkuus ja ilmastonmuutoksen hillintä ovat niin ikään tärkeä osa ympäristövastuutamme, tuotteidemme lisäksi omassa toiminnassamme. Omien kiinteistöjemme energiatehokkuustoimilla, ympäristön huomioivalla autopolitiikalla ja siirtymällä sertifioituun vihreään sähköön pudotimme oman toimintamme hiilidioksidipäästöjä 54 % vuodesta 2020 vuoteen 2021.

Ympäristövastuun lisäksi teemme työtä, jotta toimintamme on myös taloudellisesti ja sosiaalisesti vastuullista. Oman Lahden valaisintehtaan myötä on monien aikaisemmin alihankkijoiden avulla valmistettujen valaisimien tuotanto otettu omiin käsiin, mikä tarkoittaa entistä lyhempää ja vastuullisempaa tuotantoketjua. Keravan kaupunki myönsi Airamille jo 2021 ympäristöpalkinnon tunnustuksena esimerkillisestä toiminnasta niin ympäristövastuun kuin sosiaalisen ja taloudellisenkin vastuun saralla. 

»  Keravan kaupunki palkitsi vastuullisen Airamin