Säädettävä valaistus taivuttaa keittiö-olohuoneen monitoimitilaksi

Säädettävä valaistus taivuttaa keittiö-olohuoneen monitoimitilaksi

Säädettävät valot tekevät asumisesta helppoa ja mukavaa, kun valaistus muuntuu monenlaisiin tarpeisiin. Valo ohjaa tilan monipuolisia toimintoja.

Nooran kaksiossa keittiö, ruokailutila ja olohuone on saatu mukavasti mahtumaan samaan huoneeseen. Säädettävä valaistus tekee asumisesta mutkatonta. Viihtyisyys on taattu, kun tilat muuntuvat valaistuksen avulla moneksi.   

 • Nooran koti sijaitsee peruskorjatussa 100-vuotiaassa puutalokaksiossa Helsingin Puu-Vallilassa. 
 • I-mallinen keittiö on sijoitettu 18-neliöisen keittiö-olohuoneen yhdelle seinälle. 
 • Keittiö on valaistu kahteen tasoon asennetuilla säädettävillä Airam SmartHome -led-valonauhoilla, jotka tarjoavat tarpeen mukaan sekä yleisvaloa että työskentelyvaloa. 
 • Ruokailuryhmä toimii tilanjakajana ja sen päälle asennettu roikkuva valaisin tehostaa säädettävällä valollaan tilankäyttöä. 
 • Oleskelutilaa valaisevat säädettävät sisustusvalaisimet ja ikkunoista tulviva luonnonvalo. 
 • Tilan tunnelmaa ja toimintoja on helppo muunnella säädettävän valaistuksen ansiosta. 


Lukuisat valonlähteet huolehtivat monipuolisesta valaistuksesta 

Nooran yhdistetyssä olohuone-keittiössä pilkotaan palsternakkaa, tehdään tietokonehommia, neulotaan sukkia ja nautitaan viini-illallisia ystävien kanssa. Noin 18-neliöinen näppärä monikäyttötila muuntuu moneksi, sillä sen sisustus- ja valaistusratkaisut on viimeistelty vimpan päälle. 

Ennen remonttia keittiö vei kolmanneksen koko 45-neliöisestä asunnosta, mutta peruskorjauksessa se nikkaroitiin mahtumaan kodin yhdelle seinälle. Keittiö-olohuoneen keskelle sijoitettu kookas ruokailuryhmä jakaa kammarin kahdeksi erilaiseksi tilaksi.  

– Keittiössä kokkaan, ruokailutilassa syön ja teen töitä. Olonurkkaus on pyhitetty harrastuksille ja rentoutumiselle, Noora kuvailee. 

Ruokailuryhmän päälle asennettu riippuva valaisin yhdessä keittiön led-valonauhojen kanssa riittävät valaisemaan koko monitoimihuoneen. Olohuoneessa on lisäksi isot ikkunat, kattovalaisin ja kauniita, säädettäviä sisustusvalaisimia.

Usealla valaisimella tuot monipuolisuutta tilaan.

Säädettävyys ja himmennettävyys olivat valaistussuunnittelun lähtökohta 

Keittiön ja ruokailutilan valojen kirkkautta ja sävyjä voi säätää erikseen, joten erilaisten valoympäristöjen luominen onnistuu kätevästi seinäkytkimellä, kauko-ohjaimella tai kännykällä. 

– Olen tosi arka häikäisevälle valolle, joten alusta saakka tiesin haluavani säädettävät valot. Kun himmennän tai kirkastan valoja, kotini muuttuu yhdessä hujauksessa tehokkaasta työtilasta kutsuvaksi käsityönurkkaukseksi, monitoiminainen kiittelee. 

Yksin asuva Noora halusi panostaa ensimmäisen ikioman kotinsa hyvään valaistukseen peruskorjauksen suunnittelusta lähtien. 

– Valo vaikuttaa verrattomasti kodin tunnelmaan. Kun kaipaan keittiöön tarkkaa työskentelyvaloa, säädän alemmat led-nauhat kirkkaiksi ja sävyltään valkoisiksi. Mukavan pehmeää yleisvaloa taas saan, kun säädän ylemmän led-nauhan heijastamaan katon kautta huoneeseen lämmintä valoa, Noora kuvailee. 

Koti kylpee valossa tai tunnelmoi hämärässä tarpeen mukaan 

Ruokailuryhmän päälle asennettu kaunis maitolasinen kattovalaisin on sekin varustettu säädettävällä valolla. Kun Noora tekee graafikon työtään ruokapöydän ääressä, katosta hohkaa puhtaan valkoista valoa. Kun taas on aika rauhoittua iltateelle, saa valokin hämärtyä lämpimäksi ja pehmeäksi. 

– Kotibileissä on hauskaa leikkiä kattovalon värisäätömahdollisuuksilla. Koko tilan tunnelma muuttuu täysin, jos valot säätää kirkkaan punaisiksi tai hehkuvan vihreiksi, juhlaemäntä innostuu. 

Airam SmartHome RGB-älyalaistus

Valo tuo esiin kodin sävyt ja materiaalit 

Noora huomauttaa, että hyvä valaistus lisää viihtyvyyttä ja turvallisuutta. Lisäksi valon kirkkaus ja sen sävyn lämpötila vaikuttavat siihen, miten kodin materiaalit ja värit pomppaavat esiin. 

”Valo vaikuttaa tosi paljon siihen, miltä erilaiset pinnat näyttävät. Kaikista nopein ja edullisin remonttiratkaisu voikin joskus olla vanhojen valojen vaihtaminen uusiin, säädettäviin led-valoihin.” – Noora, valon ja värien ystävä 

Valojen uusiminen voi siirtää remonttitarvetta 

Noora hahmotteli kotinsa valaistuksen yhdessä sisustussuunnittelijaäitinsä kanssa, mutta myös sähköasentajan näkemystä kuultiin hyvissä ajoin. 

– Kotini täysremontissa uusittiin kokonaan myös sähköt. Kävin valaistussuunnitelman läpi yhdessä sähköasentajan kanssa varmistaakseni muun muassa sen, että kattopistoke vedetään just siihen kohtaan kuin haluan.  

Valaistuksen uusiminen onnistuu toki tarvittaessa ilman isoja remppamyllerryksiäkin. Sähköasentaja voi kiinnittää uuden pistorasian paikoilleen myös pintavetona, eikä siistejä johtouria ja -kiinnikkeitä valmiissa kodissa huomaa kukaan.

Nooran vinkit pienten tilojen monitoimivalaistukseen 

 1. Mieti, mihin tilaa käytät ja mikä on ihanteellisin valaistus eri toiminnoissa. 
 2. Valojen säädettävyys ja muunneltavuus lisäävät huomattavasti tilankäytön mahdollisuuksia.  
 3. Pohdi valaistavaa tilaa monesta eri kulmasta, ei vain yhdestä suunnasta.  
 4. Varaa tilaan tarpeeksi erilaisia valonlähteitä ja huolehdi, ettei mikään nurkka jää täysin pimentoon.  
 5. Mieti, miten valaisimesi tukevat toivomaasi valaistusta.