Älä unohda valoa kodin remonteissa! Kuusi vinkkiä toimivan ja monipuolisen valaistuksen rakentamiseen

Älä unohda valoa kodin remonteissa! Kuusi vinkkiä toimivan ja monipuolisen valaistuksen rakentamiseen

Remontin yhteydessä kannattaa uudistaa myös kodin valaistusratkaisut. Valoa kannattaa pohtia monesta eri vinkkelistä – lue parhaat valaistusniksit.

Muista remontoidessa uudistaa myös kotisi valot. Kun seiniä ja rakenteita avataan tai sähkövetoja muutetaan, on erinomainen hetki hoitaa pois päiväjärjestyksestä häikäisevät seinäspotit tai hassuun paikkaan ripustettu kattovalaisin.  

Nooran kodin peruskorjauksessa myllerrettiin koko asunto mullinmallin. Samalla kun epäkäytännöllisestä, erillisellä keittiöllä varustetusta yksiöstä muokattiin tilava ja järkevä kaksio, myös vanhanaikaiset valoratkaisut saivat väistyä tehokkaampien ja turvallisempien valojen tieltä. 

Nooran yhdistetyssä keittiö-olohuoneessa valaistussuunnittelun tärkeimpiä asioita olivat alusta saakka käytännöllisyys ja valaistuksen säädettävyys. Lähes yhtä tärkeässä roolissa oli sisustuksellisuus: se, miltä valo näyttää ja miten se vaikuttaa kodin väreihin ja materiaaleihin.  

Ota tästä talteen Nooran parhaat vinkit valaistusremontin toteuttamiseen

Kun remontoit, ota huomioon mahdollisuus muunnella valaistusta.

Nooran kuusi vinkkiä valoremonttiin 

  1. Kuka, mitä ja missä – pohdi, millaista valoa tilassa tarvitaan 

Onko tilassa tarkoitus tehdä töitä, rentoutua vai molempia? Onko joku nurkka varattu palapeleille tai pitsinnypläykselle? Järjestä sinne silloin tarpeeksi työskentelyvaloa. Jos jossain kohdassa huonetta on tarkoitus heiluttaa kahvakuulaa tai silittää kissaa, himmeämpi yleisvalaistus piisaa puuhaan hyvin.  

Varmista, että valonlähteitä on tarpeeksi ja panosta valon säätömahdollisuuksiin! Kun voit säätää valaistusta monipuolisesti, saat aina sopivan määrän oikeanlaista valoa. 

  1. Korosta kauneutta ja häivytä hirvitykset – valolla voi suorastaan taikoa 

Älä katso valaistavaa huonetta vain yhdestä kulmasta kuten oviaukosta tai sohvasopesta. Kulje tilassa ja mieti, millaista valoa mikin nurkka kaipaa ja tarvitsee.  

Valolla voit korostaa kotisi kauneimpia kohtia tai taikoa vaikka pyykinkuivaustelineen huoneen hämärään. Säädettävillä valoilla voit ohjata kodin valaisutarpeita mielesi mukaan. 

Etsi ideoita kodin valaistusratkaisuihin sosiaalisesta mediasta ja muista Valokoulun artikkeleista! Turvaudu tarvittaessa sisustussuunnittelijaan: hän osaa katsoa tilaa tuorein silmin ja saattaa hoksata jotain sellaista, mitä et ole tullut ajatelleeksikaan! 

  1. Herätä kodin pinnat eloon valon eri sävyillä 

Valo vaikuttaa uskomattoman paljon siihen, miltä kodin eri pinnat näyttävät. Vaaleat pinnat ovat kauneimmillaan kirkkaan valkoisessa valossa, kun taas keltaisempi valo saa pehmeän pellavasohvan kuiskailemaan entistä kutsuvammin.  

Kun valitset valot, joiden värisävyä voi säätää, et joudu pähkäilemään valonsävyn vaikutusta kotisi kauneuteen etukäteen. Airamin SmartHome -valojen sävyä voit ohjata kaukosäätimellä tai kännykällä! 

  1. Panosta mieluummin valon kuin valaisimen ulkonäköön 

Joskus valo on parhaimmillaan silloin, kun sen lähdettä ei tule edes ajatelleeksi. Pelkistetyt led-nauhat toimivat mahtavasti huomaamattomina mutta silti tehokkaina valaisimina. 

Jos valaisimen tehtävä on toimia katseenvangitsijana, mieti tarkkaan, mikä on sille sopivin paikka: mihin haluat vieraidesi kiinnittävän huomionsa? Ennen kuin päädyt koukeroiseen höyhenunelmavarjostimeen, mieti myös, millaiselle rasitukselle valaisimesi joutuu. Etenkin keittiössä valaisimia täytyy usein puhdistaa rasvasta ja pölystä.  

Mieti myös, miten säädettävät valot ja värivalot toimivat valaisimen kanssa. Värivaloista saa yleensä parhaat tehot irti, kun ne kiinnitetään valkoiseen valaisimeen.  

  1. Juttele suunnitelmastasi sähköasentajan kanssa 

Kannattaa esitellä valaistussuunnitelma sähköasentajalle jo remontin suunnitteluvaiheessa. Hän osaa kertoa, tarvitaanko johonkin paikkaan huoneessa uusia sähkövetoja, ja miten esimerkiksi kattovalaisimien uudet paikat on parasta toteuttaa teknisesti.  

Valoremontti ei aina vaadi isoja sähkökytkentöjä, vaan ammattilainen osaa piilottaa sähköjohtojen pintavedot huomaamattomasti!  

  1. Valo lisää mukavuutta ja turvaa – fiksu valitsee SmartHomen 

Pysähdy hetkeksi pohtimaan, mitä toivot kotisi valaistukselta tulevaisuudessa. Airamin ohjattavat SmartHome-valot lisäävät asumismukavuutta ja turvallisuutta. 

Ajattele, että ei tarvitsekaan könytä väsyneenä ylös sängystä sammuttamaan valoa, vaan sen voi tehdä yöpöydällä odottavalla kaukosäätimellä. Jos marraskuisena aamuna on hankala herätä, voit ohjelmoida valot syttymään ennen herätyskellon pärinää.  

SmartHome-valot on helppo asentaa itse: tarvitset vain Airam SmartHome -mobiilisovelluksen, bluetooth-ominaisuudella varustetun mobiililaitteen ja wifi-yhteyden. Älyvalot myös yllättävät edullisuudellaan!