Tervetuloa valo! Valaistuksen viisi trendiä saattelevat kohti loistavaa arkea

Tervetuloa valo! Valaistuksen viisi trendiä saattelevat kohti loistavaa arkea

Tutustu valaistustrendeihin Airamin Valokoulussa. Nappaa mukaasi käyttökelpoiset ideat ja opi hyödyntämään monipuolisia valaistusratkaisuja kotonasi.

Me suomalaiset rakastamme valoa. Kun taivas on puolet vuodesta pimeä, haluamme rakentaa koteihimme lämmintä ja kutsuvaa tunnelmaa erilaisilla valaistusratkaisuilla. Sisustusarkkitehdit Maiju Koskinen ja Tuulia Soipio Suunnittelutoimisto Muotoasta opastavat meidät matkalle kohti loistavaa arkea, jossa valo piirtää elämään innostavat raamit. Napsauta siis kytkimestä ja salli kotisi säihkyä! 

Tutustu loistavan arjen tärkeimpiin trendeihin: 

 • Korostusvalaistus herättää kalusteet, pintamateriaalit ja yksityiskohdat eloon 
 • Valitse tilaan ja tunnelmaan sopiva värilämpötila 
 • Lisää käyttömukavuutta ja viihtyvyyttä säädettävyydellä 
 • Älyvalojen helppous – säädä valoja kätevästi puhelimella tai tabletilla  
 • Tee vanhasta uutta turvallisesti ja ekologisesti 
 • Valokoulu – Loistavan arjen aakkoset kokoaa valaistusvinkit aapiseksi
   

Trendi 1: Korostusvalaistus herättää kalusteet, pintamateriaalit ja yksityiskohdat eloon

Korosta valaistuksella kotisi pintamateriaaleja ja muotoja.

Kun haluat taikoa pyykkikasat näkyvistä ja kiinnittää niiden sijaan huomion kotisi upeaan kattopalkkiin tai perintönojatuoliin, korostusvalaistus rientää apuun!  

“Korostusvalaistus saa kylpyhuoneesi upeat struktuurilaatat kiipeilemään seinällä entistä kiinnostavammin, ja sen avulla saat pienenkin vaatekomeron tuntumaan kuninkaalliselta pukuhuoneelta,” Tuulia avaa efektivalaistuksen saloja.  

”Jos sisustusmakusi on rouhea ja maanläheinen, saat efektivaloilla upeasti korostettua erilaisia pintoja ja sävyjä.” – Maiju Koskinen 

Korostusvalaistus on siis omiaan tuomaan esiin tai häivyttämään kotisi yksityiskohtia. Muista kokeilla korostusvaloja myös parvekkeella tai puutarhassa – ruskan värit hehkuvat vielä kauniimmin, kun hellit lempivaahteraasi omalla valaisimella! 

Näin hyödynnät korostusvalaistusta: 

 • Tila tuntuu korkeammalta, kun se ympäröidään kiertävällä valaistuksella, esimerkiksi led-nauhoilla. Kokeile vaikkapa portaikossa! 
 • Tuo esiin kotisi arkkitehtuuri ja näyttävät yksityiskohdat kuten pylväät, palkit tai katon alaslaskut. 
 • Korosta kotisi pintamateriaaleja kuten struktuurilaattoja, kauniita seinämateriaaleja tai korkeakiiltokalusteita led-nauhalla. 
 • Lisää pihasi näyttävyyttä puutarhavalaisimilla. 

 

Trendi 2: Valitse tilaan ja tunnelmaan sopiva värilämpötila

Oikean värinen valo tekee tilasta raikkaan ja värit näyttävät oikeilta.

Voi ei, makuuhuoneen unensiniseksi maalattu seinä ei näytä yhtään siltä kuin piti. Sehän taittaa ihan myrkynvihreään! Mistä ihmeestä nyt aikaa, rahaa ja intoa maalata seinä uusiksi?  

Ennen kuin vaivut syvemmälle murheeseen, kokeilepa vaihtaa kattoon sellainen valaisin, jonka värilämpötilaa tai väriä voi säätää. Valon väri vaikuttaa ihmeen paljon siihen, miltä ympäristö näyttää. 

”Valkoisessa keittiössä on tosi tärkeää, että valon värilämpötilakin on puhdas valkoinen, etteivät vaaleat pinnat muutu keltaisiksi.” – Maiju Koskinen 

“Värisävyä tai valon väriä säätämällä voi vaikuttaa tilan tunnelmaan ja toimintoihin. Olohuoneen tehokas treeninurkkaus muuttuu hetkessä rentouttavaksi lukulinnaksi, kun säädät valkoisen valon keltaisemmaksi ja ehkä himmennät sitä pikkaisen. Valaistuksen väriä ja tehoa voi halutessaan ohjata myös kännykällä,” Maiju neuvoo.  

Huomioi nämä asiat värilämpötilan valinnassa: 

 • Jos tykkäät valkoisesta sisustuksesta, satsaa silloin myös puhtaan valkoiseen valoon. Keltainen valosävy voi saada valkoiset pinnat näyttämään likaisilta. 
 • Leiki ja kokeile eri sävyjä! Lastenjuhliin voi luoda jännää tunnelmaa sinisillä valoilla ja romanttista iltaa siivittää lämmin, punertava valaistus. 
 • Voit ohjata valojen värilämpötilaa perinteisesti kytkimestä tai halutessasi myös kännykällä tai kaukosäätimellä. Valitse itsellesi sopivin vaihtoehto! 

 

Trendi 3: Lisää käyttömukavuutta ja viihtyvyyttä säädettävyydellä 

Lisää käyttömukavuutta ja monipuolisuutta säädettävällä valaistuksella.

Marraskuisena aamuna maailma ympärillä on kuin säkki. Sen sijaan, että kompuroisit sängystä napsauttamaan päälle sen ikivanhan, kalsean kattovalon, kannattaa satsata säädettäviin ja ajastettaviin valaisimiin, joita voi ohjata kaukosäätimellä tai kännykällä!

“Valaistuksen ja tilojen suunnittelussa estetiikan lisäksi korostuvat nykyään tilojen toiminnallisuus ja käyttömukavuus.” – Tuulia Soipio

Et tarvitse enää erillisiä sarastusvalaisimia, kun ajastat kotisi valot heräilemään pikkuhiljaa kanssasi. Saattaa kuulostaa ihan scifiltä, mutta säädettävät valot ovat viime vuosina yleistyneet vauhdilla, ja niiden hintatasokin on varsin maltillinen. 

“Säädettävyys tuo mukavuuden lisäksi myös turvallisuutta. Jos vaikkapa läheisesi muisti reistailee, voit auttaa häntä pärjäämään arjessa paremmin säätämällä kodin valot kertomaan, milloin on aika herätä tai mennä nukkumaan,” Maiju vinkkaa.  

Näin lisäät käyttömukavuutta ja viihtyvyyttä: 

 • Säädettävät valot tukevat erilaisia tunnelmia ja toimintoja. Esimerkiksi kattoon upotetuilla himmennettävillä spottivalaisimilla saat halutessasi kirkkaan yleisvalon tai himmeämmän valon vaikkapa olohuoneeseen.  
 • Mieti yleis- ja kohdevalaistusta. Olohuoneessa pehmeä yleisvalaistus lisää mukavuutta, mutta lukeminen tai käsityöt vaativat lisäksi tehokasta työvaloa. 
 • Led-paneelit luovat sekä pehmeää yleisvaloa että riittävän tehokasta valoa pikkutarkkaan työhön. 
 • Loihdi kylpyhuoneeseesi spa-tunnelmaa asentamalla erikseen hyvä työvalo ja himmennettävä valaisin.  
 • Korosta valaisinvalinnoilla eri toimintoja ja alueita isossa tilassa.

 

Trendi 4: Älyvalojen helppous – säädä valoja kätevästi puhelimella tai tabletilla

Airam SmartHome RGB-älyalaistus

Jäiköhän ne valot nyt päälle? Pitäisikö kuitenkin kääntyä takaisin ja tarkistaa? No ei tarvitse, katsot sieltä kännykästä! Voit nimittäin liittää koko kotisi valot älykkääseen järjestelmään ja ohjata vaikka joka ikistä kotisi valaisinta etänä. 

Tuntuuko ikävältä tulla myöhään yksin pimeään kotiin? Napsauta valot päälle jo rappukäytävässä! Pelottaako jättää koti tyhjäksi lomareissun ajaksi? Ajasta valot syttymään ja sammumaan automaattisesti, niin kotisi ei näytä tyhjältä!  

Auttaisikohan muuten perheen teinin kouluunlähtöä, jos järjestäisi vaikka työpaikalta hänen huoneeseensa pienen aamuisen valoshown… 

Näin hyödyt älyvalaistuksesta: 

 • Älyvalojen ansiosta kotona on turvallisempaa kulkea. Unenpöpperöinen koululainen ei enää kompuroi öisellä vessareissulla, kun liiketunnistin napsauttaa valot päälle. 
 • Pimeimpään vuodenaikaan sytytä valot etänä, niin valaistuun kotiin on mukavampi mennä.  
 • Viritä värivaloilla veikeää juhlafiilistä!

 

Trendi 5: Tee vanhasta uutta turvallisesti ja ekologisesti 

Yhdistele erilaisia valaisimia ryhmiksi.

Muistatko lapsuutesi Aku Ankka -yövalon? Tai sen mummolan upean kristallikruunun, jonka läpi aurinko piirsi seinälle kymmeniä pieniä sateenkaaria? Mitä jos kaivaisit lempivalaisimesi esiin vintin kätköistä, puhaltaisit valoista pölyt pois ja antaisit niille uuden elämän? 

Usein pelkkä polttimon vaihtaminen riittää – vau, miten kirpparilta löytynyt kuparivalaisin muuttaakaan muotoaan, kun sen valosävyä säätää vähän vihertäväksi. 

”Näyttäviä valaistuskokonaisuuksia saadaan yhdistelemällä erilaisia valaisimia ryhmiksi sen sijaan, että käytettäisiin vain yhtä, isoa valaisinta.” – Maiju Koskinen 

Valaistuksessa mielikuvituksella ei ole rajoja! Turvallisilla ja helppokäyttöisillä led-nauhoilla muutat vaikka vanhan lankapuhelimen hauskaksi sisustusvalaisimeksi. Villeimmätkin kierrätysideasi ovat taatusti loistavia! 

Näin puhallat vintage-valaisimeen uuden hengen: 

 • Usein sytytät vanhan valaisimen henkiin yksinkertaisesti vaihtamalla siihen modernin, säädettävän valon. 
 • Vintage- ja second hand -valaisimissa voi olla niin vanhaa tekniikkaa, että kannattaa vilauttaa niitä sähköasentajalle ennen käyttöönottoa, jotta valaisimet varmasti täyttävät nykyiset sähköturvallisuusvaatimukset. 
 • Anna mielikuvituksesi lentää! Melkein mikä tahansa arkinen esine muuttuu hauskaksi valaisimeksi turvallisten led-nauhojen avulla.